Hike The North York Moors: van imposante hoogvlaktes tot woeste kliffen

door

Als ik denk aan hiken in Engeland, dan denk ik aan: kliffen, heel veel regen en wind, terwijl je kilometerslange paden verslindt langs een woeste en weerbarstige zee. Mijn beeld is hoogstwaarschijnlijk wat gekleurd door het boek ‘Het Zoutpad‘. Maar dat dit beeld behoorlijk correct was, ontdekken we in The North York Moors. Een natuurpark in het noorden van Engeland, vlakbij de vestingstad York. Ga mee op onze trip door dit prachtige nationale park.

Naar Engeland met de boot

We reizen vanaf Nederland binnen één nachtje naar New Castle met DFDS Ferry. De overtocht verloopt soepel en kunnen we je dan ook echt aanraden. Je komt uitgerust aan, doordat je kunt slapen in een hut aan boord. Vanuit New Castle huren we een auto en rijden we in zo’n anderhalf uur naar The North York Moors. Komende vier dagen gaan we op pad in dit prachtige natuurgebied.

The North York Moors

Wandelen of hiken in Engeland en The North York Moors is precies hoe wij ons hadden voorgesteld. Kliffen, heel veel regen en wind terwijl je kilometerslange paden verslindt langs een woeste en weerbarstige zee. Plus, een stevig (vegetarisch) Engels ontbijt, liters English cream tea, fish and chips en de lekkerste scones en gebakjes in typisch Engelse kustplaatsjes. The North York Moors is een ongelooflijk divers nationaal park in het noorden van Engeland. Het bestaat bijvoorbeeld uit heuvels en hoogvlaktes. Maar ook graslanden, heide, bos en kust kun je verwachten tijdens een bezoek aan The North York Moors. In totaal zijn er meer dan 270 hike trails te vinden in het nationale park. Te veel om in een weekend te lopen, maar je kunt, net als wij, ook enkele trails lopen.

Start bij Sutton Bank National Park Centre

Met een oppervlakte van 1.435 vierkante kilometer kun je je vast voorstellen dat er meer dan genoeg wandelpaden te vinden zijn in The North York Moors. Om direct goed van start te gaan, raden we je aan om je tocht te beginnen bij Sutton Bank National Park Centre. Je kan hier alle informatie vinden die je nodig hebt voor je tijd in het nationale park. 

Vanuit hier kun je ook The White Horse Trail wandelen. Een wandeling van 2,7 kilometer. Hoewel je wel flink klimt en daalt is het een makkelijke wandeling. En een mooie manier om het gebied direct even te ontdekken. 

Hike (een deel van) de Cleveland Way National Trail

We worden vriendelijk verwelkomd door Malcom Hodgson, hij is National Trail Manager bij The North York Moors. Even tussendoor: maar klinkt dit niet als een droomberoep? Malcom weet ons ongelooflijk veel te vertellen en samen wandelen we een indrukwekkende etappe van de Cleveland Way National Trail. We lopen van Swainby naar Clay Bank, waarbij het landschap constant lijkt te veranderen. We beginnen in het dal, waar het groen is en de schapen lopen. Maar al snel stijgen we een flink stuk en komen we terecht op de hoogvlaktes. En waar het wederom verandert en we in de groene heuvels weer terechtkomen. Wat ons direct opvalt is dat de complete route goed is aangeduid en onderweg, na een flink stuk wandelen, kom je een goede eetgelegenheid tegen. Wat toch altijd net de kers op de taart is wanneer we het hebben over een flinke hike.  

In totaal is deze hike 13 kilometer lang, maar we doen er bijna zeven uur over. Zoveel klimmen en dalen we op de dag. Dus met kramp in de kuitjes komen we terug in het hotel. En nestelen we ons lekker voor de openhaard met English cream tea en een flinke pint of beer

Engelse kustplaatjes: alsof je in een Charles Dickens-boek bent gestapt  

Veel van de tochten in The North York Moors komen uit of beginnen in een kustplaatsje. Zelf zijn we in Robin Hood’s Bay, Staithes en Whitby geweest. Je kunt vaak gemakkelijk je auto parkeren, het dorpje bekijken en vervolgens starten met je tocht. Grote kans dat je tijdens je bezoek aan The North York Moors gedeeltes van de Cleveland Way wandelt, maar bijvoorbeeld ook de langeafstandswandeling Coast to Coast. Er is een diversiteit van tochten te vinden. Van dagtochten tot langeafstandstochten. Hierdoor denken wij dat The North York Moors een mooie locatie is voor een diversiteit aan mensen. Voor de doorgewinterde hiker, tot aan de dagentochten voor families of de beginnende wandelaar. 

De kustplaatjes zijn daarnaast om door een ringetje te halen. Alsof je een verhaal van Charles Dickens bent ingestapt en daardoor honderd jaar terug de tijd in bent gegaan. Heerlijke dorpjes waar je vooral buiten het toeristenseizoen lekker kunt ronddwalen. In de drukkere zomermaanden kunnen we ons voorstellen dat het op deze plekken wel drukker is. Op de wandelpaden is meer dan genoeg ruimte en zal je niet direct over de koppen kunnen lopen. 

Overnachten in The North York Moors

Engeland kent natuurlijk een ontzettend typische cultuur. Zeker wanneer je het hebt over bijvoorbeeld eten en drinken. Wij keken zelf ontzettend uit naar de Engelse thee met melk, homemade cakes en scones natuurlijk. En waar nuttig je die anders dan in een typisch Engels hotel of een plaatselijk café. Die zijn er meer dan genoeg. Een ongelooflijk fijn idee, want na een regenachtige en winderige dag wandelen is het fijn om even bij te komen bij het warme haardvuur. Je komt zeker om de 10 kilometer vaak wel weer in een dorpje terecht waar je kunt eten en drinken. Maar ook kunt slapen. 

Wij hebben zelf in twee accommodaties geslapen. Namelijk het Black Swan Hotel in Helmsley en het Fox & Hounds Hotel in Ainthorpe. Allebei de accommodaties waren zeer geschikt voor wandelaars, omdat ze dicht bij de route lagen. Zeker het Fox & Hounds Hotel in Ainthorpe is een bezoek waard. Omdat je vanaf de achtertuin van deze slaapplek met goed weer een prachtig zicht hebt op de sterrenhemel. Ze noemen dit ook wel een Dark Sky locatie. Een plek waar het nog écht donker is en waar je nog écht de sterren kunt kijken. Leen vooral ook een sterrenkijker van de eigenaren. 

De paden op en de lanen in!

We hebben veel gezien, maar zeker niet alles. In maart komen we terug voor the Coast to Coast pad, die eindigt in Robin Hoods Bay. Dus: Nationaal Park The Nork York Moors, we zien elkaar snel weer. 

Tip: Wil jij jouw trip naar the North York Moors tot in de puntjes plannen? Neem dan ook even een kijkje op de website.

Meer avonturen in Engeland lezen? Lees dan ook eens onze tips over de 7 mooiste hiking trails in Engeland.

EuropaLangeafstandswandelingNatuurgebiedenTheHike.nlVerenigd KoninkrijkWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel