Zuid en noordzijde Mount Everest gesloten vanwege het Corona-virus

door


Seven summit hunters moeten misschien de plannen iets uitstellen dit jaar. Beklimmers van de noordzijde van de Mount Everest moeten waarschijnlijk een andere route kiezen in 2020. Aanbieders van de Chinese zijde van de Mount Everest zijn verwittigd door de Chinese overheid dat alle vergunningen zijn ingetrokken. Alle noordzijde expedities van de Mount Everest kunnen in de lente van 2020 dus niet doorgaan en zullen moeten uitwijken naar een ander moment of een andere berg in de Himalaya. Ook de Nepalese overheid heeft de toegang tot de Mount Everest afgesloten.

Noordzijde van de Mount Everest

De noordzijde van de Mount Everest begint in Tibet. China en Tibet zijn onderling in strijd over van wie dit gebied daadwerkelijk is. De noordzijde van de Mount Everest wordt gezien als een technisch moeilijkere en zwaardere route en is daardoor een stuk rustiger dan de zuidroute. Los van de zwaarte van de route, geeft China maar ruim 140 vergunningen voor de beklimmingen af. De ‘lichtere’ variant van de Nepalese kant kent ongeveer vierhonderd vergunningen per seizoen. Uiteindelijk komen beide zijden bij elkaar op de top.

Noordzijde Mount Everest header

Statements over de afsluiting van de noordzijde van de Mount Everest

Verschillende aanbieders hebben een statement over de afsluiting door de Chinese overheid. Zo wordt er met begrip gereageerd op het besluit. “China toont hiermee aan dat ze de prioriteiten stellen voor de veiligheid op de Chinese kant van de Mount Everest.” Voor diverse aanbieders is het helaas geen optie om over te schakelen van de noordzijde naar de zuidzijde van de Mount Everest.

De zuidzijde van de Everest

De populairdere en minder moeilijke kant van de Everest wordt ook gesloten. De Nepalese regering geeft nog steeds aan dat Nepal corona-vrij is. En om dat zo te houden, wordt iedereen op het vliegveld van Kathmandu getest op koorts. Zodra iemand daar koorts heeft, gaat diegene direct richting het ziekenhuis. Daarnaast komen er geen vluchten vanuit China binnen en is de Chinese-Nepalese grens dicht. Ook wordt er op de grens tussen India en Nepal iedereen gecontroleerd op koorts. Het kan dus zomaar zijn dat er niemand dit jaar de Mount Everest beklimt.

Noordzijde Mount Everest

Icefall doctors

Er werd gemeld dat de icefall doctors de Nepalese zijde aan het klaarmaken waren voor het klimseizoen, maar ze zijn toch terug geroepen door de Nepalese overheid. Over het algemeen opent het seizoen op 21 maart, de officiële startdatum van de lente. Er wordt verwacht dat de zuidzijde van de Mount Everest later het jaar wel weer open gaat. Wel zullen er waarschijnlijk in 2020 minder mensen de klim gaan maken, vanwege het coronavirus. In 2019 gingen er ruim 1100 mensen naar het dak van de wereld. Overigens kan het geen kwaad dat er minder mensen de top gaan beklimmen. Jaarlijks laten alle beklimmers tonnen aan afval slingeren en komen er verschillende mensen om het leven tijdens de beklimming van de berg.

AziëBergenNieuwsTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.