Blotevoetenpaden bewandelen is niet alleen leuk, maar ook goed voor je gezondheid

door

Wist je dat er blotevoetenpaden bestaan? Op verschillende plekken in Nederland kun je zo’n pad bewandelen. Ook al is het enige grote verschil met een ‘normale’ hike het feit dat je geen schoenen aan hebt. En dat is toch een hele andere ervaring. Benieuwd naar wat een blotevoetenpad precies is, wat de voordelen zijn van het bewandelen van zo’n pad en wat de mooiste paden in Nederland zijn? Wij vertellen je er graag meer over.

Wat zijn blotevoetenpaden?

Eigenlijk zegt de naam het al: blotevoetenpaden zijn wandelpaden die je op je blote voeten aflegt. Misschien klinkt dat een beetje gek, want als je naar buiten gaat doe je over het algemeen toch schoenen aan? Het is echter niet voor niets dat deze blotevoetenpaden in het leven zijn geroepen. Het is namelijk de perfecte wijze om de natuur op een andere manier te ervaren. Het heerlijke gevoel van gras of zand tussen je tenen zet je echt in contact met de natuur. Ook voor kinderen is het bewandelen van een blotevoetenpad een geweldige ervaring. Lekker met je blote voeten in het zand, het water of zelfs in de modder. Een leuke activiteit voor zowel jong als oud.

Blotevoetenpaden bewandelen.
Credits: Matthias Gellissen – Unsplash

Waarom zou je een blotevoetenpad bewandelen?

Er zitten meerdere voordelen aan het wandelen op blote voeten. Wanneer je zonder schoenen wandelt, zet je je voeten minder hard neer en verdeel je je gewicht ook gelijkmatiger. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat je op blote voeten minder snel loopt en kleinere passen zet. Doordat je voeten in contact staan met de grond, stel je je open voor veel meer verschillende ervaringen. Dit komt mede doordat je voeten bomvol met zenuwuiteinden zitten. Ze behoren dan ook tot de meest zintuiglijke lichaamsonderdelen van de mens. Niet gek dus dat een wandeling op blote voeten voor veel meer prikkels zorgt dan een wandeling met schoenen aan.

De mooiste blotevoetenpaden

In Nederland zijn meerdere geweldige blotevoetenpaden te vinden. Of je nou in Groningen of in Noord-Brabant bent; een wandeling op blote voeten behoort tot de mogelijkheden. We hebben een aantal echte toppers voor je uitgezocht en op een rijtje gezet, zodat je precies weet waar je terecht kunt voor een fantastische ervaring op blote voeten.

Blotevoetenpad bewandelen.
Credits: Aidi Tanndy – Pexels

#1 Blote Voetenpad in Bergen op Zoom

De natuur van de Brabantse Wal is een heerlijk gebied om een blotevoetenwandeling in te maken. Niet voor niets loopt er dan ook een geweldig blotevoetenpad door Bergen op Zoom. Met een lengte van 2,5 kilometer wandel je dwars door Landgoed Lievensberg op je blote voeten. Tijdens de wandeling kom je over verschillende ondergronden, zoals grind, hout en gras. Je kunt tijdens je wandeling ook een aantal activiteiten ondernemen. Denk hierbij aan touwslingeren en het bewandelen van een boomstambrug. Dit blotevoetenpad in de Brabantse natuur is een geweldige ervaring voor zowel jong als oud waarbij je op een bijzondere manier in contact komt met je omgeving.

#2 Blotevoetenpark Christoffelhoeve in Elsendorp

Ook in het Noord-Brabantse Elsendorp vind je een heel gaaf blotevoetenpad, namelijk bij de Christoffelhoeve. Bij dit blotevoetenpark kun je wandelen over verschillende type ondergronden in de natuur. Zo wandel je dwars door het gras, zand, water en de modder. Voor kinderen is deze route een echt avontuur. Ze kunnen verschillende activiteiten ondernemen, waaronder heerlijk spelen in de modder, klimmen en klauteren. Ook kom je – afhankelijk van het moment waarop je gaat wandelen – kruiden, bloemen en kikkerpoelen tegen tijdens de wandeling. Na de wandeling kun je de gezelligheid nog voortzetten in het avonturenbos en de buitenspeeltuin. Toch is dit blotevoetenpad zeker niet alleen gericht op kinderen, want ook voor volwassenen is het een leuke ervaring.

Persoon met blote voeten in het water.
Credits: Matt Hardy – Pexels

#3 Blotevoetenpad Opende in Groningen

In het Groningse Westerkwartier vind je het Blotevoetenpad Opende. Tijdens het bewandelen van dit bijzondere pad kom je gras, water en modder tegen. Ook op deze route zijn genoeg obstakels te vinden waar je overheen kunt klimmen of slingeren. Je kunt kiezen uit een langere route van 3,4 kilometer en een kortere route van 1,6 kilometer. Ook met jonge kinderen kun je dus zeker dit pad bewandelen. De wandelingen starten bij Theetuin Blotevoetenhof, waar je voorafgaand aan je wandeling kunt genieten van een lekkere kop koffie of thee en natuurlijk iets lekkers. Een heerlijke voorbereiding op je avontuur.

#4 Blotevoetenpad Drents-Friese Wold

Wanneer je over het Blotevoetenpad bij Buitencentrum Drents-Friese Wold wandelt, kun je genieten van allerlei prikkels. Zo wandel je bijvoorbeeld over licht prikkende dennennaalden en takjes, maar ook door fris water en heerlijk zand. Tijdens de wandeling leg je een afstand af van twee kilometer, waardoor je ook tijdens deze wandeling prima je kinderen mee kunt nemen. De wandeling is geschikt voor kinderen vanaf vier jaar. Wanneer je aankomt bij het einde van de route, is er een wasplaats waar je je voeten kunt wassen. Handig, want ze zullen uiteraard niet schoon blijven.

Blotenvoetenpaden bewandelen.
Credits: Hannah Skelly – Unsplash

#5 Blotevoetenpad Schoorlse Duinen

De Schoorlse Duinen zijn niet alleen heel mooi om te zien, je kunt er ook een heerlijke blotevoetenwandeling maken. Tijdens zo’n wandeling ervaar je de prachtige duinen op een unieke manier. Vergis je echter niet, want je komt over meer type ondergronden dan alleen zand. Zo kom je ook boomschors, dennenappels en schelpen tegen. Ook wordt je evenwicht tijdens deze wandeling getest. Er staat namelijk ook het balanceren op houten balken op de planning. Een extra uitdaging dus, wat de wandeling nóg leuker maakt.

#6 Blotevoetenpad Koppeltuin in Hardenberg

In Overijssel vind je De Koppeltuin in Hardenberg. Deze natuureducatieve tuin biedt een blotevoetenpad in het Vechtdal. Wanneer je een extra activiteit aan je wandeling wil toevoegen, kun je ontdekkisten en schepnetjes huren bij Natuuractiviteitencentrum De Koppel. Tijdens een heerlijke, relatief korte, blotevoetenwandeling van 60 meter kunnen kinderen spelen met water, zelf water oppompen, klimmen en klauteren. Geniet van het gras, hout, water, zand en steen onder je voeten en geef de kinderen de mogelijkheid zich helemaal uit te leven in de Overijsselse natuur. Ook kinderen in een rolstoel kunnen hier genieten van al het moois en deelnemen aan activiteiten. Een bezoek aan Blotevoetenpad Koppeltuin is heerlijk voor zowel jong als oud.

Blotevoetenpaden bewandelen.
Credits: Jan Romero – Unsplash

#7 Toon Kortooms Park in Deurne

We sluiten af met wederom een blotevoetenpad in Brabant. Dit keer op de grens met Limburg. Eentje die we zelf hebben getest. Bij het Toon Kortooms Park in Deurne vind je een leuk parcours vol obstakels, verschillende ondergronden en sloten vol modder. Klaar met buitenspelen op je blote voeten? In dit park in het Land van de Peel vind je ook een speeltuin, museum, beeldentuin, brouwerij en restaurant. Op het terras van die laatste is het heerlijk toeven als je zonnetje schijnt.

Blotenvoetenpad Toon Kortoomspark
EuropaGezondheidMet kidsNederlandTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.