Heerlijk wandelen in Bergen op Zoom in het bos Lievensberg

door

Aangezien ik zelf uit Bergen op Zoom kom, is landgoed Lievensberg de plek die ik altijd ‘het bos’ heb genoemd. Het gebied bestaat uit loof-, naald- en beukenbos, enkele stuifduintjes en een groot heideveld. Je hebt hier ontelbare wandelpaadjes en hier heb ik dan ook vele wandelingen gemaakt. Zeker toen de coronamaatregelen nog strenger waren, was het bos de plek waar ik even kon ontsnappen aan alles en iedereen. Inmiddels heeft de herfst al eventjes zijn intrede gedaan en ik kan je vertellen dat het bos er alleen maar mooier op is geworden. Je kan er lekker met je hond gaan lopen, met je partner of met de hele familie. Daarom ga ik jullie vandaag vertellen waar je heerlijk kan wandelen in Bergen op Zoom. Ik neem jullie mee naar Landgoed Lievensberg.

De Lievensberg

De Lievensberg is een 127 hectare groot bosrijk landgoed ten oosten van de A58 bij Bergen op Zoom. Het ligt vlak bij de stad en is een lievelingsplek voor wandelaars van jong en oud. Het bos is met name te bereiken vanaf de Balsedreef. Het gebied is eigendom van de gemeente Bergen op Zoom, maar een deel is in gebruik als waterwingebied van Brabant Water. Deze heeft een productiebedrijf genaamd Mondaf. Het ligt nabij Nieuw-Borgvliet aan de overzijde van de A58.

Het verhaal achter landgoed Lievensberg

De naam Lievensberg is een samentrekking van Lieven en Berg (ha, dat is wel logisch natuurlijk). Aangezien het gebied een hoge ligging heeft ten opzichte van de rest van de omgeving werd er gekozen voor Lievens ‘berg’. In de 18de eeuw was deze hoogte flink bebost en heette het de Balbos. Een gedeelte van het terrein werd uiteindelijk opgenomen in het bestemmingsplan Warande-Oost. Zo ging op 28 februari 1968 de eerste paal de grond in voor de bouw van het ziekenhuis genaamd Stichting Ziekenhuis Lievensberg. De rest van de omgeving bleef natuur- en parkgebied. Hier geniet je vandaag de dag dus nog steeds van allerlei verschillende soorten bossen en heidetuinen.

Wandelen in Bergen op Zoom

Heb je besloten een lekker rondje te gaan wandelen in Bergen op Zoom? Dan moet je natuurlijk wel bij het bos beginnen. Je kan landgoed Lievensberg het beste binnenlopen via de twee ingangen tegenover kinderboerderij en speeltuin ’t Appeltje. Wanneer je het landgoed binnenloopt kan je gewoon lekker kriskras door het gebied wandelen. Je kan er ook voor kiezen om een uitgestippelde wandeling van 12 kilometer te maken. Deze staat aangegeven met de houten paaltjes met gele punt. De punt geeft de richting van de route aan.

Bij de ingang van het gebied kom je terecht in een beukenbos. Hier zijn verschillende kleine diertjes te vinden. Als je goed oplet, kan je misschien wel een eekhoorntje spotten. Wanneer je naar rechts gaat kom je terecht bij een heidetuin met een vijver. Wist je dat je hier wel 30 soorten heide en diverse verschillende andere planten kan bewonderen? Zeker nu het herfst is zijn er vele mooie kleuren te vinden.

wandelen bergen op zoom

Wanneer je rond de vijver loopt kom je voorbij een heuveltje met een bankje. Daarna kom je in een mooie lange beukendreef. Het leuke aan dit bos is dat het nooit saai is. Er is altijd wel wat te zien. Het ene moment begeef je je in het beukenbos en het andere moment bevind je je in prachtige landschappen met zandheuveltjes, heideplantjes, kale bomen en zandverstuivingen.

Als je aan de 12 kilometer lange wandeling begint kom je uiteindelijk uit bij een weiland. Deze steek je over en hierna kom je gelijk terecht in een bos met naald- en loofbomen. Je loopt hier vooral over zanderige zigzag paadjes. Ook hier is het prachtig in de herfst. Vergeet dus vooral je camera niet mee te nemen om alle mooie kleuren vast te leggen. Over het landgoed staan verschillende picknicktafeltjes verspreid, dus het is ook perfect voor een familie-uitje.

Klimbos de Brabantse Wal

Ook voor kinderen is een bezoekje aan landgoed Lievensberg ideaal. Zij zouden eventueel nog kunnen klimmen bij Klimbos de Brabantse Wal. Hier klim je over verschillende delen van de jeugdherberg Stayokay. Het begint niet al te hoog, maar gaandeweg wordt het klimmen een steeds grotere uitdaging. Je kan er namelijk 7 verschillende klimavonturen beleven die oplopen in moeilijkheidsgraad. Bij Stayokay kan je tevens genieten van een kopje koffie of drankje en een hapje.

Mocht je ooit heerlijk willen wandelen in Bergen op Zoom, dan is een bezoekje aan landgoed Lievensberg in
Brabant zeker de moeite waard.

DagtochtEuropaNederlandTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.