Met deze tips blijf je warm tijdens een koude winterwandeling

door

De r zit alweer even in de maand en ook de temperaturen beginnen weer wat te zakken. Er is niets zo lekker als de letterlijke frisse neus halen, maar hoe zorg je ervoor dat het bij een frisse neus blijft? We geven je de beste tips zodat jij lekker warm blijft tijdens een wandeling in koudere temperaturen. En of dat nu in Nederland is of ergens ver onder het vriespunt in bijvoorbeeld de bergen, met de juiste tactiek blijf je altijd warm.

Blijf warm met deze tips en tricks

De belangrijkste tips zijn voornamelijk het goed aankleden van jezelf en in beweging blijven. Zolang je in beweging blijft, zal je het ook minder snel koud krijgen. Mocht je vooraf al weten dat je veel stil gaat staan, dan is het verstandig om jezelf warmer aan te kleden of meer kleding mee te nemen. Bij trailrunnen of een andere fysieke activiteit blijf je eerder warm dan als je een dagje aan het fotograferen bent. En toegegeven, de een heeft het sneller warm of koud dan de ander. Toch werken deze tips en tricks iedereen om warm te blijven en worden.

blijf warm in de winter kou sneeuwschoenwandeling

Ben zoals een ui, ofwel de laagjestheorie

We kwamen er ooit voor het eerst mee in aanraking, kleed je zoals een ui. Een ui horen we je denken, maar eigenlijk klinkt het heel logisch. Een ui is opgebouwd uit veel verschillende lagen. En dat is precies wat jij ook moet doen, jezelf in laagjes kleden. De lagentheorie is essentieel om jezelf warm te houden. Dat start met een (thermo)shirt als basislaag, vervolgens een isolatielaag, een softshell en een hardshell. En uiteraard kan je nog meer of minder lagen gebruiken. Te warm? Dan trek je een laagje uit. Te koud, dan trek je iets aan.

Check ook: De laagjestheorie uitgelegd.

Blijf verantwoord warm

Verantwoord warm blijven is van levensbelang, dus check ook hoe je onderkoelingsverschijnselen herkent. Maar verantwoord heeft hierin ook een dubbele betekenis. Blijf verantwoord warm op een duurzame manier. Kies bijvoorbeeld voor diervriendelijke producten, zoals nepbont en synthetische dons. En denk er ook eens over na om niet altijd nieuwe producten te kopen, maar wat langer te doen met de producten die je al hebt. Of je laat kapotte producten repareren.

blijf verantwoord warm Patagonia

Superfly en altijd dry

Kleding die vochtafdrijvend en sneldrogend zijn, zijn key tijdens een wandeling tijdens koude dagen. Je kan jezelf vast wel een moment herinneren dat je op de fiets zat en er ineens een bui overheen kwam. Een natte spijkerbroek is een stuk minder relaxt dan een sportbroek. Zorg daarom voor een wind- en waterafstotende buitenlaag, zodat de regen niets tegen je kan maken. En daarnaast is onderkleding die vocht afdrijft belangrijk, want dan gaat het zweet niet schuren over je lichaam. En een nat lichaam voelt altijd sneller koud aan.

Check ook alle artikelen over onderhoud.

Nooit meer koude handen, voeten of een koude nacht

Veel warmte gaat weg (of verloren) via het hoofd. Hou je hoofd koel, maar wel warm. Zorg er daarom voor dat je een goede muts hebt. En een frisse herfstochtend vraagt meestal voor een dunnere muts dan een muts die je in hartje winter draagt. Naast een koud hoofd zijn koude handen, koude voeten of koude nachten zijn voor veel mensen een (letterlijke) nachtmerrie. Daarom hebben we ook de beste tips voor het kopen van de juiste handschoenen voor je op een rijtje gezet. Verder zijn er verschillende trucs om koude handen of koude voeten te voorkomen. En met deze slaapzakhacks heb je nooit meer een koude nacht.

blijf warm met goede handschoenen

Blijf warm en vat geen kou op

Hoewel iedereen een andere innerlijke thermostaat heeft, is het wel verstandig om jezelf warm aan te kleden. Als je het koud hebt, ben je namelijk iets meer vatbaar. Dat komt omdat jouw weerstand vooral nodig is om jouw temperatuur te reguleren en omdat de bloedvaten zich iets vernauwen. Geen paniek, want met de laagjes, een muts en goede handschoenen ben je al een heel eind. Denk daarnaast aan een goede Buff of sjaal, want zo hou je jouw temperatuur nog iets meer op peil. Vind je een sjaal niet lekker lopen, dan kan je altijd kijken naar een ademende Buff of juist een die ook winddicht is.

Blijf warm met jouw voeten als basis

Wandelschoenen zijn essentieel om je warm te houden. Allereerst geven koude voeten (en handen) je al snel een algeheel koud gevoel. Daarom is het goed om lekkere warme, ademende en waterdichte schoenen aan te trekken. Zo reguleert de schoen jouw vochtafvoer, terwijl je wel gewoon door de sneeuw of plassen heen kan lopen. In jouw wandelschoenen trek je goede wandelsokken aan, want ook die dragen bij aan een goede temperatuur en vochtbalans en voorkomen eveneens zweetvoeten.

De innerlijke mens

Kleding is essentieel om warm te worden en blijven, maar vergeet jezelf niet. Stiekem verlies je in de koudere periodes van het jaar ook redelijk veel vocht, dus het is belangrijk om dat aan te blijven vullen. Dat kan met water of met een warme drank. Thee is bijvoorbeeld perfect in een goede thermosfles mee te nemen en blijft een hele tijd warm op die manier. En iets warms drinken, is vaak ook sneller opwarmen. Daarnaast is eten ook belangrijk. Neem daarom voldoende eten mee of neem een pauze bij een restaurantje (als die op de weg zit). Er gaat niets boven opwarmen in een lekker restaurantje met een open haard, warme soep en chocolademelk.

Een welverdiende break

Mocht je aan de innerlijke mens willen denken, dan hou je vaak een break. Blijf warm en zorg er dus voor dat je dan een extra laagje aan kan trekken. Vervolgens is het een gouden tip om ook een soort van dekentje mee te nemen. Zo hoef je niet op een ijskoud bankje te gaan zitten, maar zit er een isolerende laag tussen.

GezondheidTheHike.nlVeiligheid

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

2 reacties. Reactie plaatsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.