De Streek-GR Waas- en Reynaertland is verkozen tot beste wandelroute van het jaar 2020

door

De Fiets en wandelbeurs levert trouw elk jaar de verkiezing van de beste wandelroute van het jaar. En ook dit jaar werd op de eerste dag van de beurs in Gent de winnaar bekend gemaakt. En inderdaad, de beurs is naast Utrecht, ook in Gent. We gaan de Streek-GR Waas- en Reynaertland snel op ons lijstje zetten, want de titel tot beste wandelroute van het jaar 2020 van de Benelux, die win je natuurlijk niet zomaar.

beste wandelroute van het jaar 2020 beneleux

Beste wandelroute van het jaar 2020

Elk jaar worden er verschillende wandelroutes en -paden genomineerd voor de beste wandelroute van het jaar. De genomineerden worden door een vakkundige jury uitgebreid beoordeeld. Uiteindelijk wordt de winnaar van dat jaar bekend gemaakt op de fiets en wandelbeurs. Het doel van deze prijs is om partijen, zoals overheden en toerismebureau’s, te stimuleren om kwalitatief hoogwaardige wandelroutes aan te bieden. In principe kan elke wandelroute die aan de criteria voldoet en in de Benelux ligt, worden aangemeld en kan dan worden genomineerd.

Criteria voor nominaties beste wandelroute van het jaar

Er zijn dus wel een paar criteria voor de beste wandelroute van het jaar. Zo moet de wandelroute altijd een meerdaagse route zijn óf een combinatie van verschillende dagroutes. De dagroutes moeten dan erg origineel zijn, thematisch bij elkaar passen en aantrekkelijk zijn om te lopen. Een route van minder dan 30 kilometer komt alleen in aanmerking als het onderdeel is van een grotere route of thematische dagwandelingen. Wandelnetwerken komen alleen in aanmerking als het meer is dan alleen maar wandel vriendelijke wegen en paden. Daarnaast moeten de wandelroutes erg nieuw zijn, namelijk niet ouder dan één jaar. En misschien wel de moeilijkste; de beste wandelroute van het jaar kan alleen een wandelpad zijn die minimaal voor de helft in Nederland of België liggen. Een etappe van een wandelroute die bijvoorbeeld grotendeels in Duitsland ligt, komt niet in aanmerking.

Streek-GR Waas- en Reynaertland

Na alle inzendingen, is er een shortlist van drie nominaties gemaakt. Vervolgens is de Streek-GR Waas- en Reynaertland als dé nummer 1 uit de bus gekomen als beste wandelroute van het jaar 2020. Deze wandelroute begint in Lokeren – de Belgische provincie Oost-Vlaanderen – en loopt via Beveren en Sint-Niklaas naar Nederlands grondgebied. Zo eindigt deze grenswandeling in het Zeelandse Hulst. De ruim 175 kilometer lange wandelroute is de afgelopen 20 jaar flink onder handen genomen. Zo is de route ruim 73 kilometer langer geworden en geheel vernieuwd. Dat laatste is met extra aandacht gedaan richting natuurgebieden die nu worden aangedaan.

GPX

Jury en juryrapport

De Nederlands-Belgische jury bestaat uit voorzitter Gilbert Roels en juryleden Christina Bloem, Wanda Catsman en Isabelle Franssen. Het juryrapport had de Streek-GR Waas- en Reynaertland een paar extra troeven in handen voor de winst van beste wandelroute van het jaar. De route was perfect gedocumenteerd en uitermate goed bewegwijzerd. Helaas visten de wandelroutes het Gilbert van Schoonbekepad (Veenendaal – Antwerpen) en Het Nieuw Waterliniepad net achter het net.

Voorgaande winnaars van de beste wandelroute van het jaar

2019: Romeinse Limespad
2018: Een wandeling rondom Zuid-Limburg
2017: Frieslandpad
2016: Geopaden op de stuwwal
2015: De mooiste boswandelingen van Nederland’ van Jan Ensing
2014: Het Watersnoodpad en Kroeglopers
2013: Streekpad De Brabantse Wal
2012: Noord-Hollandpad
2011: Het Reggepad en Dinkelpad
2010: Streekpad 9 Stelling van Amsterdam

beste wandelroute van het jaar 2020 Streek GR


beste wandelroute van het jaar belgie

EuropaLangeafstandswandelingNederlandNieuwsTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.