De Strijbeekse smokkelroute is een prachtige tocht tussen Nederland en België

door

Grenzen tussen landen staan al sinds jaar en dag bekend om smokkelroutes. En je verwacht het misschien niet in eerste instantie, maar ook tussen Nederland en België werd er in het verleden het een en ander gesmokkeld. Wat vroeger een smokkelroute was, is nu een prachtige wandeling tussen Nederland en België.

Smokkelroute Strijbeek

De smokkelroute is momenteel een boswachterspad over de Noord-Brabantse Strijbeekse Heide. Het gebied leer je kennen tijdens deze prachtige route van ongeveer 9 kilometer. De beek waar je langs loopt is de grens tussen de twee landen. Qua natuurverschil merk je uiteraard niets in de twee landen. Al lijkt het soms als je over de vlaktes kijkt wel alsof je even in Afrika bent.

Smokkelaarsroute 7

Natuur

De prachtige vlaktes die je tijdens deze smokkelroute tegenkomt veranderen mee met de seizoenen. En de bossen rondom geven het gebied een hele andere dimensie. Zo kom je tegen de heide onder andere vliegdennen, dreven, loofbomen en oude zeedennen tegen. Uiteraard kan je tijdens de wandeling over de smokkelroute ook op diverse bordjes meer informatie lezen over het gebied en zijn historie.

Uniek stukje Brabant

In de augustus en september maanden staat de heide in prachtige bloei. De verschillende kleuren zorgen ervoor dat je je elk seizoen in een andere omgeving waant. In het midden van de Goudberg ven vind je een eiland dat nog een van de laatste stukjes hoogveen is in Nederland.

Praktisch

Kom je met de auto naar de smokkelroute, dan kan je die parkeren bij Het Smokkelaartje in Strijbeek. Vanuit daar staat de route perfect aangegeven met speciale bordjes. En aan het einde van de mooie wandeling kan je daar even heerlijk genieten van de omgeving. Lekker pauze nemen tussendoor kan op de diverse bankjes en picknickmogelijkheden die je onderweg tegenkomt. En neem je jouw trouwe viervoeter mee, dan moet hij wel aan de lijn blijven. Kom je graag in de winter, zorg dan dat je waterdichte schoenen meeneemt.

DagtochtEuropaNederlandTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.