Dit zijn de 5 beste wandel apps van 2023

door

Wanneer jij op wandel avontuur gaat is het natuurlijk tof om een old-school kaart mee te nemen (en ook veilig voor de zekerheid) maar wandel apps zijn zeker een fijne gadget. Met een wandel app zoek je routes, download je de kaart voor de trail en kun je onderweg checken of je nog goed loopt. Inmiddels zijn er zoveel apps op markt, dus wij zochten voor jou uit wat de fijnste wandel apps zijn. Welke is jouw favoriet?

Hoe gebruik je een wandel app?

Wandel apps zijn tegenwoordig echt een must wanneer je de trail op gaat, maar ook in Nederland super fijn om bij te hebben. Zonder eerst lang op een papieren kaart te kijken zie je op een wandel app direct waar je bent én welke kant je op moet. Extra handig als je verkeerd gelopen bent en je je lastig kunt oriënteren.

Wat voor soort devices zijn geschikt?

Belangrijk voordat je de bergen in gaat is wel om de kaarten te downloaden, zo kun je ook zonder bereik (of bewust op flightmode voor batterijbesparing) je weg nog vinden. Zorg dus wel dat je een telefoon met een goede batterij op zak hebt, zoals de nieuwe Samsung A34 met abonnement, een telefoon met een lange batterijduur. Extra fijn, met deze telefoon maak je ook nog eens prachtige foto’s door de vier camera’s. Een groothoek lens, selfie camera, macro lens en hoofdcamera en 6GB aan werkgeheugen. Zo kom je niet zomaar voor verrassingen te staan én leg je jouw avontuur mooi vast.

Heb jij je kaart gedownload, een route gevonden en voldoende batterij op je telefoon? Dan kun je op pad!

Sommige apps kun je ook koppelen aan je smartwatch, extra handig in combinatie met je telefoon.

De vijf beste wandelapps voor jouw wandeltocht

Echt één winnaar tussen de wandel apps is er niet, simpelweg omdat iedere app zijn eigen specialiteit heeft. Het zou zomaar kunnen dat de trail die jij wilt lopen al wél op de ene app staat, en nog niet op een andere. Hieronder benoemen we daarom onze top vijf met de bijbehorende features waardoor hij volgens ons in het lijstje hoort. De keuze is dan aan jou.

# 1 De allround wandel app van Duitse bodem: Komoot

Komoot is een echte allrounder van de wandelapps. Het concept is in 2010 geboren in Duitsland, waar zes vrienden op zoek waren naar de perfecte kaarten-app voor buitensporten. Zelf gebruiken we hem ook graag voor buitensport: hardlopen, wandelen, fietsen en vele andere. In Komoot vindt je niet alleen waar je bent op de trail en download je gemakkelijk je route, maar inspireren ze je ook graag met nieuwe routes. Je kunt hier ook gemakkelijk je eigen GPX bestanden uploaden.

#2 Alltrails: super app voor jouw bergavonturen:

Alltrails is jouw beste vriend op trail in de bergen. Zelf gebruikte ik deze app op de Tour du Mont Blanc en West Highland Way en heb ik dit als heel fijn ervaren. Ook in deze app download je gemakkelijk je route zodat je offline kunt navigeren maar uniek aan deze app is ook alle waterpunten, wildkampeerplekken, foto-hotspots met foto’s en voorzieningen die anderen toe kunnen voegen aan de kaart. Ook zie je tijdens het lopen andere trails op je kaart lopen, dus wordt het makkelijk om je route te wijzigen bij noodweer óf juist goed weer.

#3 Guthook (FarOut): de meest gebruikte wandel app voor de PCT:

Guthook (FarOut) is een uitstekende app voor hiking en backpacking en wordt veel gebruikt op de PCT in Noord-Amerika. Het biedt gedetailleerde kaarten, GPS-navigatie, hoogteprofielen en ook offline kaarten voor gebruik zonder internet. Het heeft ook de mogelijkheid om foto’s en waypoints toe te voegen en te delen. Handig hieraan is dat mensen notes kunnen toevoegen bij watervoorraden, mocht een plek dus ineens geen water meer hebben kun je recente notities lezen.

Komoot de mooiste wandelroutes in de buurt dichtbij app
De Komoot app onderweg

#4 Wandelen: het grootste wandelnetwerk van Nederland:

Een variant die groot is in Nederland is de app ‘Wandelen’. Zoals de naam al zegt is deze app één van de meest complete wandel apps van Nederland. Deze app gebruik je dus niet op je trail in het buitenland maar wel in ons mooie kikkerlandje. Wil je een gratis provincie zien maar geen lidmaatschap aanmaken? Dan kun je zelf in ruil een route toevoegen, leuke optie toch?

#5 Klompenpaden: het platteland op met de wandel app

Nog een specifieke app in de categorie wandel apps is de app ‘Klompenpaden’. Zoals de naam al zegt navigeer je met deze app over de klompenpaden in Nederland die je kunt vinden op de gelijknamige website. Deze app vinden wij wel noemenswaardig omdat we simpelweg fan zijn van klompenpaden, en je ze in deze applicatie gemakkelijk kunt vinden zonder te zoeken in andere apps.

Wandel-apps met andere toffe gadgets

Bovenstaande apps zijn vooral bedoelt om wandelpaden en trails te vinden, te navigeren en punten op je route te vinden en te tracken. Maar er zijn natuurlijk nog tal van andere apps met toffe gadgets die tijdens je wandeltocht van pas kunnen komen. Daarom zetten we kort onze favorieten op een rij:

#1 PeakFinder AR: vind de bergtop die voor je ziet met

Peakfinder is in bergen een toffe gadget om te hebben. Een wandel app die je helpt om bergtoppen te identificeren en hun namen te vinden. Het gebruikt je telefooncamera om de bergen om je heen te herkennen en toont hun namen en hoogten. Deze app is handig voor bergbeklimmers, wandelaars en andere bergliefhebbers die meer willen weten over de bergen waar ze naar kijken.

#2 Cairn: geef je familie of vrienden een gerust gevoel met

De wandel-app Cairn heeft een speciaal doel voor ogen; jou veilig thuis brengen na je hike. Tijdens het wandelen kun je familie en vrienden met deze app op de hoogte brengen van waar je bent. Hij stuurt korte trail alerts over je planning naar één of meerdere personen die jij toevoegt. De app biedt ook meldingen over naderend weer, routebeschrijvingen en een noodoproepknop.

#3 Ramblr: logboek van je trail met foto’s en kaarten

Ramblr is een app die wandelaars en backpackers in staat stelt om hun reis te documenteren en te delen. Het biedt de mogelijkheid om foto’s, video’s, audio-opnames en notities toe te voegen aan een interactieve kaart. Het heeft ook GPS-navigatie en de mogelijkheid om reisgegevens te delen via sociale media. Het is een beetje de Polarsteps van de wandelvakanties.

#4 Ommetje: Challenge om tussendoor meer te wandelen

Maak het trainen voor een wandeling of meer bewegen een challenge door de app Ommetje. Deze app is een tijd geleden erg populair geworden en dus grote kans dat bekenden van jou ook te vinden zijn op de app. Samen strijd je naar de meeste ‘ommetjes’ tussendoor op de dag.

AccessoiresBergenContinentenDagtochtHuttentochtLangeafstandswandelingTheHike.nlToplijstenTrekkingVeiligheid

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

13 reacties. Reactie plaatsen

 • Toffe website, ik volg graag de wandelroutes .

  Beantwoorden
 • Volgens mij zijn jullie Wikiloc vergeten. Handig als je je route ook naar je Garmin smartwatch wil sturen zodat je niet de hele tijd met je telefoon in je handen loopt.

  Beantwoorden
  • Goeie Rob! Er zijn ondertussen ook zoveel verschillende mogelijkheden. Goed om te lezen dat Wikiloc jouw favoriet is. We zullen ze apps binnenkort allemaal weer even onder de loep nemen.

   Beantwoorden
 • Wat raar dat Routiq er niet tussen staat?

  Beantwoorden
 • Mij bevalt bergfex in Duitsland goed voor fietsen en wandelen. Meer ervaring heb ik niet. Heeft een gratis modus, ff wennen aan intuïtief instellen.

  Beantwoorden
 • Janine van den Brand
  29 april 2023 20:23

  Ik heb een aantal apps, maar zoek er 1 waar je het aantal gewenste kilometers intikt en er dan route opties komen. Eerst gebruikte ik hier e-routes voor, maar die werkt niet meer.

  Beantwoorden
  • Dat kan in Komoot perfect. Je kan dan kiezen voor een duur van een wandeling, dus niet het aantal kilometers. Bijvoorbeeld: je hebt nu tijd om tussen 30 minuten en 1,5 uur te lopen, dan geeft Komoot je wandel (of fiets) suggesties 🙂

   Beantwoorden
 • DW maps is ook een mooie app die te koppelen met garmin horloges. Geeft bij een abonnement via trillingen op je garmin horloge aan of je links of rechts moet gaan en of je niet meer op de route zit.

  Beantwoorden
 • Rob Hensbergen
  4 mei 2023 16:27

  Voor mij is Mapy.cz de perfecte app. Duidelijke kaarten en elk paadje staat er op.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.