5 tips voor een huttentocht | zo kun je zorgeloos genieten

door

Huttentochten zijn leuk! Dagenlang lopen in de bergen. Van hut naar hut, met alleen een rugzak op je rug. Genieten van de overweldigende natuur om je heen. Vaak heb je geen bereik op je telefoon, dus kun je echt even helemaal afschakelen. Na een lange dag lopen, is het lekker bijkomen in een warme, knusse berghut. Samen met andere hikers geniet je in de avond van een verdiend diner en een drankje, voordat iedereen zijn bed opzoekt. Energie opdoen voor de volgende dag, die vaak al vroeg in de ochtend begint. Om jouw ervaring zo optimaal mogelijk te maken, zetten we een aantal tips voor een huttentocht voor je op een rij.

#1 – Zorg voor voldoende cash

Niet ieder land is zo goed in pinbetalingen als dat Nederland dat is. Waar wij op iedere hoek van de straat met pin kunnen betalen, kan dat in de bergen lang niet overal. Zeker bij een huttentocht is het allemaal wat primitiever. Over het algemeen is er weinig bereik voor je telefoon, laat staan voor internet en pinbetalingen. Betalen doe je in de hutten dus niet met pin, maar met cash. Check vooraf bij de hutten hoeveel de overnachtingen kosten en wat er nog bijkomt voor eten en drinken.

#2 – Vergeet je slippers niet

Geloof me: er is niets zo fijn als na een inspannende dag hiken je schoenen uit te trekken en je voeten te ontdoen van je sokken. Het bloten voeten gevoel is een van de kleine dingen in het leven waar je dan ontzettend van geniet. Natuurlijk is een hut niet overal even fris. Slippers zijn dan een perfecte uitkomst. Je hebt je slippers overigens meestal niet nodig voor het douchen. Want douchen kan niet in iedere hut. Daar moet je een beetje geluk bij hebben.

#3 – Slapen als een roos

Over het algemeen vind je in de hutten prima bedden. Het zijn vaak ouderwetse, stevige, houten bedden met prima matrassen. Je krijgt een kussen en er zijn wollen dekens om je warm te houden. Het enige dat er niet is, zijn lakens. Wel zo fris om die zelf mee te nemen. Een lakenzak is super handig. Lekker klein, compact en toch helemaal van jezelf. Slapen doe je in een eigen kamer of op een slaapzaal. Met een beetje geluk heb je de eerste variant. Met een beetje pech de tweede. Al kan het natuurlijk erg gezellig zijn om met onbekenden op een kamer te slapen. Dan ontmoet je meteen nieuwe mensen. De keerzijde is dat niet iedereen een stille slaper is. Slaap je vaak licht, neem dan zeker een setje oordoppen mee.

#4 – Zes uur is etenstijd

Ook in de bergen kennen ze Hollandse tijden voor het avondeten. Zes uur sharp it is. Idealiter ben je dus voor die tijd in de hut. Kun je gezellig aanschuiven bij de rest. Omdat je een hut ‘half board’ boekt, zitten ontbijt en avondeten inbegrepen. Het is dus eten wat de pot schaft. Al heb je vaak wel wat keuze. Reken op simpel, maar prima eten. Tip: vraag in de avond of je een lunchpakketje kunt reserveren voor de volgende dag. Vaak is dat mogelijk en dan kun je er de hele dag tegenaan. (Al zijn een aantal energy bars altijd slim om mee te nemen.)

#5 – Word lid van een bergsportvereniging

Als lid van een officiële bergsportvereniging kun je voordelig eten in de hutten. Je krijgt dan een eenvoudige, maar voedzame dagschotel. Daarnaast krijg je, op vertoon van je ledenpas, tot wel 50% korting op je overnachting in een hele hoop hutten. Het enige dat je hoeft te doen, is bij je reservering doorgeven dat je lid bent van een bergsportvereniging. Dat reserveren is overigens sowieso slim om te doen. Zeker in het hoogseizoen kunnen de hutten bomvol zijn. Reserveren werkt het beste door even te bellen naar de hut. Lid worden van een bergsportvereniging kan in Nederland via de NKBV.

Lienzer Hütte
P.s. Nu je alle tips voor een huttentocht weet, heb je alleen nog een goede bestemming nodig. Echte aanraders zijn de huttentochten in Schladming-Dachstein en Debanttal.
P.s.2. Weten wat je allemaal mee moet nemen? Wij maakten een handige huttentocht paklijst voor je.

Helemaal enthousiast geworden, maar weet je niet waar te beginnen? Klik hier voor huttentochtreizen op maat.

BergenGeorganiseerde reizenHuttentochtTheHike.nlVeiligheid

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel