Laat je verrassen door een Oostenrijkse huttentocht

door


Op uitnodiging van het Oostenrijkse toerismeburo gingen we op bezoek naar het gebied. Niet voor wintersport, maar om onder andere een huttentocht te maken. Schladming-Dachstein is een gebied dat voor Nederlanders redelijk onbekend is. En dat vinden we na dit bezoekje erg zonde! Of misschien ook niet, want dan voel je je er toch nog een van de weinige Nederlanders.

Huttentocht

Niet bekend met een huttentocht? Een huttentocht is een tocht door de bergen waarbij je overnacht in (vaak verschillende) berghutten. Over het algemeen is het een meerdaagse tocht, maar uiteraard kan je ook een tocht maken naar een hut, er overnachten en de dag erna weer afdalen. Hoe dan ook, het idee is dus dat je een mooie hike maakt en dan na enkele uren bij een hut komt. Eenmaal bij de hut ga je er lekker een biertje (of wijntje of frisje) drinken en een hapje eten. Vervolgens geniet je van de vallende nacht en de daarbij behorende extreme rust. Je hoort eigenlijk helemaal niets en vaak heb je ook geen last van horizonvervuiling. De kans bestaat dus dat je de melkweg kan zien!

Overnachten

Berghutten zijn er in allerlei soorten en maten, van kleine en eenvoudige onbemande huisjes tot luxe berghotels. Kies van tevoren ook goed uit waar jouw voorkeur naartoe gaat. Mocht je naar een klein en eenvoudige bivak gaan, dan moet je uiteraard zelf voor je eten en drinken zorgen. In grotere (luxe) berghutten is altijd wel eten en drinken beschikbaar. Dat scheelt je weer een boel sjouwen op je rug, want tijdens een huttentocht neem je alles zelf mee.

Voorbereiding

Bedenk van tevoren hoeveel dagen je weg wilt gaan en waar naartoe. Oostenrijk is een prachtig land voor huttentochten, maar je kan ook een schitterende huttentocht maken in Italië, Frankrijk, Zwitserland en noem het maar op. Afhankelijk van waar je naartoe gaat, hoe goed je bent in hiken en hoeveel tijd je hebt kies je een route. Zoals gezegd, je hoeft natuurlijk niet 7 dagen achter elkaar te lopen. Knip het eventueel op in verschillende tochten. Check via de toerismebureau’s waar je een huttentocht kan maken en scoor een wandelkaart bij het plaatselijke toerismebureau.

Gear

Afhankelijk naar wat voor terrein je gaat, welke weersomstandigheden je hebt en de tijd die de tocht duurt, neem je passende benodigdheden mee. Basisbenodigdheden zijn sowieso goede wandelschoenen, eten voor onderweg, waterfles, backpack (of daypack), zakmes, slaapzak, wandelkleding, cash, zaklamp, handdoek en eventueel een powerbank. Mocht je een langere tocht maken, dan zul je waarschijnlijk meer kleding mee moeten nemen. Ga je over een gletsjer heen, neem dan ook zeker warme en waterdichte kleding mee.

Oostenrijkse huttentochten

We zullen de mooiste Oostenrijkse huttentocht routes voor je plaatsen. Echte aanraders zijn de Hans Wödl Hutte (driemerentocht) en de Guttenberghaus (Dachstein Gletsjer). Check ze allemaal hier. Mocht je er een gaan lopen, vergeet dan niet om een plekje te reserveren bij desbetreffende hut. Indien je lid bent van de NKBV (Koninklijke Klim- en Bergsport Vereniging) heb je altijd recht op een plaatsje, krijg je korting op de overnachting en krijg je korting op een avondmaaltijd. Een aanrader dus.

Helemaal enthousiast geworden, maar weet je niet waar te beginnen? Klik hier voor huttentochtreizen op maat.
[codepeople-post-map]
AccommodatiesAlpenBergenEuropaHuttentochtOostenrijkTheHike.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.