3 wandelroutes in het Italiaanse Trentino

door

Bella Italia! Want dat is Italië. Mooi, zo mooi! Rome, Sicilië, Toscane, het is allemaal even prachtig. Toch ligt ons hart vooral in het noorden van Italië. De fameuze Dolomieten stalen ons hart. Ondanks dat we er al meerdere keren zijn geweest, hebben we nog lang niet alles gezien. De Dolomieten strekken zich namelijk uit over verschillende regio’s. Een van die regio’s is Trentino. Zoals ook in de andere regio’s, kun je in Trentino je hike hart ophalen. De regio kent meer dan 5000 kilometer aan wandelpaden. Dus waar begin je dan? Wij zochten drie mooie wandelroutes in Trentino voor je uit.

Wandelroutes Trentino
Credits: Carlo Baroni

Wandelroutes Trentino

Hiken in Trentino betekent dus genieten van de Dolomieten. Maar er is meer! Letterlijk meer. Wist je dat de regio maar liefst 297 verschillende meren heeft? Allemaal met kristalhelder water. Zo is het Molvenomeer een aanrader. Dat meer is zelfs uitgeroepen tot mooiste meer van Italië. Natuurlijk kun je ook altijd nog terecht aan het favoriete meer van vele Nederlanders, het Gardameer. Maar waar in de regio je ook gaat wandelen, in Trentino zijn volop wandelroutes voor zowel de beginnende als ervaren wandelaar.

Busatte – Tempesta Trail

Deze wandelroute is duidelijk geen hidden gem. Sterker nog, het is misschien wel de populairste hike bij het Gardameer. Wij snappen wel hoe dat komt. Onderweg kom je namelijk een aantal metalen ladders tegen, die je nodig hebt om steile stukken van de route omhoog te klimmen. Daarnaast kent de trail een ongekend mooi uitzicht. Deze wandelroute in Trentino is te vinden aan de noordzijde van het Gardameer. De start is in Torbolo en het eindpunt is 5,3 kilometer verderop, in Tempesta. Een ongeveer 2 uur durende aanrader voor de hele familie en dus ook geschikt voor de minder ervaren wandelaar onder ons.

Dolomiti Panorama Trek

De Dolomiti Panorama Trek is er niet zomaar eentje. Het zijn zelfs drie flinke jongens. En met flinke jongens bedoelen we meerdaagse wandeltochten. Zo heb je de Dolomiti Palaronda Trek. Deze wandelroute kent verschillende moeilijkheidsniveaus, waarbij je in vier tot zes dagen door natuurpark Pale di San Martino loopt. Daarna ga je over op de Dolomiti Trek King. Deze koning is een spectaculaire wandelroute van zes dagen door Val di Fassa. Je start bij de Marmolada en eindigt in Rosengarten. Als afsluiter staat een gemoedelijke tweedaagse tocht op het programma; de Latemar Trekking. Ook deze wandelroute laat een geweldige kant van Trentino en de Dolomieten zien.

Tour Fuciade

In Val di Fassa vind je de tour Fuciade. Deze wandelroute is voor de fanatieke hikers onder ons zeker goed te doen. Maar ook voor de minder ervaren wandelaars is dit een leuke uitdaging. De tocht beslaat 10 kilometer, waar je ongeveer drie uur over doet. Je start op de Passo San Pellegrino, die op 1920 meter hoogte ligt. Tijdens de wandeling leg je 390 hoogtemeters af. Je kunt je voorstellen dat de uitzichten tijdens de route waanzinnig zijn. Mocht de route om wat voor reden toch tegenvallen, dan kun je op 1982 meter hoogte uitrusten bij Rifugio Fuciade en eventueel dezelfde weg terugnemen. Heb je nog een sprankje energie over? Dan is het zeker de moeite waard om de route helemaal af te leggen.

Nog meer inspiratie opdoen voor wandelroutes in Trentino? Check de website van Visit Trentino.

Credits Arturo Cuel
BergenDolomietenEuropaItaliëTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.