Dankzij deze workshop ga jij goed voorbereid de bergen in

door

Zondagmiddag 13.00u, Driebergen-Rijsenburg. Niets op deze plek lijkt enigszins op de reden dat ik hier ben, dat is namelijk bergwandelen. En ja, op de Utrechtse Heuvelrug zijn er genoeg hoogtemeters te maken, maar dat is toch echt andere koek dan in de ‘echte’ bergen. Kun je je in Nederland dan niet voorbereiden op een trektocht of wandeltocht in de bergen? Zeker wel! En dat is ook heel verstandig. Daarom volgde ik de workshop bergwandelen ‘Goed voorbereid de bergen in‘ van OpPadNL en SNP natuurreizen. Ook iets voor jou? De belangrijkste highlights op een rij:

Ontdek jouw ideale bergwandeling

Stel je bedenkt: ik wil een bergwandeling maken. Waar begin je dan? De mogelijkheden zijn immers eindeloos. Waar ik nooit bij had stilgestaan, is dat er best wat praktische tips zijn om voor jezelf te bedenken wat bij jou past. Ligt je voorkeur bij een groene of juist een ruige stenige omgeving? Of wil je sneeuw of een gletsjer zien? Aan de hand van de boomgrens, die afhankelijk is van het gebied, kun je daar je route op uitzoeken. En denk natuurlijk ook na over gezelschap. Hou je van solo wandelen, of doe je dat liever in een groep? Stof tot nadenken dus.

Klaar voor de start?

Heb je een route uitgezocht? Dan is het belangrijk om ook aan je veiligheid te denken. Zo is kleding niet alleen functioneel voor het comfort, maar is het ook een manier om aandacht te trekken. Felle kleding is misschien niet je smaak, maar valt wel meer op. Wel zo fijn als je in de problemen raakt.

Om een route te kunnen bepalen voor jezelf, is het ook handig als je kaart kunt lezen. Soms lijkt een route aantrekkelijk, doordat hij korter is. Maar blijk je veel meer hoogtemeters te maken dan een alternatieve route. Wat hier mijn grootste eyeopener in deze workshop was, is dat je op een kaart veel meer kunt inschatten dan alleen afstand en hoogte: je kunt namelijk ook bepalen hoe ‘leuk’ de route gaat zijn. Dat is natuurlijk persoonlijk, maar misschien loop jij veel liever langs een watertje dan door de bossen. 

Veiligheid tijdens je bergwandeling

We krijgen het advies een logboek te gebruiken. Enerzijds om belangrijke nummers in te noteren, anderzijds om bij te houden hoe je je voelt, wat je gegeten en gedronken hebt. Mocht je dan een keer beroerd worden onderweg, is het makkelijker te herleiden wat de oorzaak kan zijn. Bijvoorbeeld dat je te weinig gedronken hebt. Je kunt zo ook beter inschatten of een blessure verergert of juist niet. Maar minstens zo belangrijk is het bijhouden van hoogteziekte verschijnselen. Wist je dat wanneer je hoger gaat dan 2500 meter, je al 25% kans op hoogteziekte hebt?

Workshop volgen = voorpret

Een goede voorbereiding is het halve werk, dat is zeker waar als het om je veiligheid gaat. Wanneer je de bergen in gaat, is het goed je daar bewust van te zijn. Maar deze workshop bergwandelen is ook een stukje voorpret. Nadenken over routes, jezelf mentaal en fysiek voorbereiden. Allemaal manieren om alvast een beetje te genieten van wat er komen gaat.

Praktische en interactieve workshop

Zijn bovenstaande elementen waar jij graag meer over wil weten? Dan is deze workshop bergwandelen misschien ook iets voor jou. In vier uur tijd neemt Rayu (Shanna Bussink) je mee in de belangrijkste begrippen en feitjes, zoals weersomstandigheden en veiligheid. Ook word je gelijk aan het werk gezet, door te oefenen met kaartlezen, lopen met wandelstokken en looptechnieken. Ik werd er bloedfanatiek van, want je wil natuurlijk wel laten zien dat je goed voorbereid bent. En als kers op de taart krijg je ook nog een aantal workout oefeningen mee, die je helpen om ook fit op pad te gaan. Superleuk en nuttig dus.

Inhoud van de workshop bergwandelen (4 uur)

  • Bergtochtkeuzes: wat past bij jou?
  • Veiligheid in de bergen: van hoogteziekte tot zonbescherming
  • Oriëntatie: kaartlezen en route bepalen
  • Fysiek fit zijn: oefeningen om je benen voor te bereiden
  • Wandelstokken: lopen met stokken en looptechnieken
  • Weersomstandigheden: welke wolken moet je in de gaten houden?

Voor aanmelden of meer informatie over tijd en locatie kijk je op de website van OppadNL.

BergenEuropaSNP NatuurreizenTheHike.nlVeiligheid

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.