Wat neem jij mee tijdens jouw volgende hike?

door

Het leuke aan wandelen is dat je het altijd, op ieder moment van de dag wel ergens kunt doen. Je hoeft (meestal) niet vooraf te reserveren. Je gaat gewoon op pad. Nou ja, gewoon… een beetje voorbereiding is wel handig. Zo zijn er een paar items die handig zijn om bij iedere hike bij je te hebben. Wat die benodigdheden zijn, kan echter worden gewijzigd op basis van verschillende factoren. Het is duidelijk dat hoe moeilijker en afgelegen de wandeling is, hoe beter je moet nadenken over wat je meeneemt. En hoe makkelijker en dichter bij de beschaving de wandeling, hoe meer vrijheid je kunt nemen qua bepakking. Wij zetten een paar items op een rij die in ieder geval niet mogen ontbreken tijdens jouw volgende hike. 

Hiking essentials

Zonnebrandcrème 

Een onbeschermde huid kan in slechts 30 minuten door de zon worden verbrand. Daarom is het belangrijk om zonnebrandcrème aan te brengen voor (en opnieuw aan te brengen tijdens) je wandeling. Je wilt zonnebrandcrème meenemen die voldoet aan het breedspectrum (UVA/UVB) met een minimum van SPF 15 maar bij voorkeur SPF 30. De meeste mensen smeren vooral hun gezicht, armen en achterkant van hun nek in, maar denk ook aan je oren, bovenkant van je handen, borst, zijkanten van je nek en je voeten, als ze worden blootgesteld. 

Naïf Sun Spray

GPS-apparaat

Dit is hoe tegenwoord veel navigatie wordt gedaan tijdens het wandelen. Er zijn verschillende apparaten die GPS-signalen kunnen gebruiken, de meest voor de hand liggende is de smartphone die in je zak zit. Er zijn veel verschillende apps die de ingebouwde GPS-functie van je telefoon gebruiken om je huidige positie op een kaart weer te geven, zelfs als je geen service hebt. GPS-signalen kunnen echter in bepaalde situaties onbetrouwbaar zijn, zoals wandelen in canyons en valleien omringd door hoge bergen. Zorg dus altijd dat je een gedrukte kaart achter de hand hebt.

Hoofdlamp

Altijd handig als je een zonsondergang wilt meepakken op een mooie plek en je vervolgens nog een stuk terug moet lopen. Maar zelfs als je niet van plan bent om voorbij het donker buiten te zijn, draag dan altijd een hoofdlamp. Als je vertraging oploopt, gewond raakt of verdwaalt, kan het niet kunnen navigeren in het donker een toch al slechte situatie nog erger maken. Bovendien vergroot het hebben van een hoofdlamp je kansen om in het donker gevonden te worden aanzienlijk. Zorg ervoor dat je hoofdlamp volledig is opgeladen voordat je vertrekt.

Schoenen

Een van de meest voorkomende fouten bij beginnende wandelaars die we zien, is het ontbreken van goede schoenen. Een parcours lijkt in het begin misschien vlak en zacht, maar het kan een paar kilometer verderop behoorlijk technisch worden. Proberen van een rotsachtige helling af te klauteren in een paar slippers of Vans met platte zool is precies hoe je geblesseerd raakt. Koop dus een goed paar wandelschoenen en maak er een gewoonte van om ze te gebruiken.

Hanwag Bergler veters strikken

Water

“Hydrateren kun je leren”. Een uitspraak die hoort bij het maken van goede hikes, want op die momenten is het o zo belangrijk dat je voldoende water drinkt. Uitdroging kan je heel snel besluipen, met alle gevolgen van dien. Een goede vuistregel om in gedachten te houden: de gemiddelde wandelaar heeft bij matige activiteit ongeveer ½ liter water per uur nodig. Als het buiten warm is en/of het een inspannende hike is, heb je misschien een liter water per uur nodig (of meer!).

Eten / snacks

Voldoende water drinken tijdens een activiteit is het allerbelangrijkste. Maar ook voldoende eten is nodig om goed op de been te blijven. Ga je maar even op pad, dan hoef je echt geen heel overlevingspakket mee te namen. Maar een paar snacks meenemen, zoals noten, dadels of een energiereep, is altijd een goed idee.

Nog even dit

Voordat je op pad gaat, zoek je natuurlijk eerst een mooie hike uit. De opties daarvoor zijn eindeloos. Wil je op pad in binnen- of buitenland? Dichtbij huis of iets verder weg? Ga je voor iets verder weg, overweeg dan eens om het openbaar vervoer naar je bestemming te nemen. Ook een elektrische auto is tegenwoordig een duurzamere optie. Het voordeel daarvan is dat je verzekerd bent van vervoer van “deur tot deur”. Auto verzekeren, inpakken en wegwezen. Helemaal goed is het natuurlijk om de fiets te pakken. Of te gaan lopen vanaf huis, ook een goed idee.

AccessoiresActiviteitKledingPaklijstenTheHike.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.