Wandelen op Mallorca? Dit zijn de allermooiste wandelroutes

door

Wandelaars kunnen hun wandelhart ophalen op het Spaanse eiland Mallorca. Dankzij perfecte temperaturen en het zeer diverse landschap, raak je niet uitgewandeld op het eiland. Ruige bergen, spectaculaire kliffen, lange zandstranden en uitgestrekte landschappen mét adembenemende uitzichten over zee maken het een van de mooiste eilanden van Europa om te hiken. Maar waar te beginnen? We helpen je op weg met wandelen op Mallorca. Dit zijn de allermooiste hiking trails.

Wandelen op Mallorca?

Mallorca ken je wellicht als een van de Spaanse eilanden in de Middellandse Zee. Samen met Ibiza en Menorca maakt Mallorca uit van de zogenaamde Balearen eilandengroep. De eilanden zijn sinds jaar en dag geliefd onder vakantiegangers uit heel Europa. Mede dankzij de vele zonuren, de prachtige stranden en het lekkere eten blijft de eilandengroep ongekend populair. Maar kan je ook wandelen op Mallorca? Uiteraard. En waarschijnlijk gaat het eiland je erg verrassen in diversiteit in wandelingen en landschappen.

wandelen op Mallorca bordjes

Wandelen doe je over de mooiste wandelroutes van Mallorca

Mallorca is bij uitstek een locatie om te gaan wandelen, want met tal van prachtige wandelroutes en wandelingen naar de hoogtepunten van het eiland, is er altijd wel iets nieuws te ontdekken. Ze noemen het zelf ook wel het beste wandeleiland in de Middellandse zee. De ene dag wandel je door de hoofdstad Palma, terwijl je de dag erna langs ruige kliffen of door de prachtige natuur van Mallorca wandelt. Liever een lange afstandswandeling, ook die zijn er te vinden. Mocht je van uitdaging houden, dan is het Serra de Tramuntana-gebergte in het westen van Mallorca de plek voor jou.

GR221: De langeafstandswandeling van Mallorca

Langeafstandswandelaars en thru-hikers opgelet: ook op Mallorca kan je een GR wandelen. De GR221 loopt van het noorden naar het westen (of andersom) over het eiland. Deze route is echt voor ervaren wandelaars, want over de ruim 135 kilometer doe je ongeveer één week. De zogeheten dry stone route loopt over de gehele rug van de Serra de Tramuntana en daardoor pak je duizenden hoogtemeters. Onderweg overnacht je in tentjes of in de klassieke refugio’s.

wandelen op Mallorca Tramuntana gebergte

Over de pelgrimsroutes van Mallorca wandelen

De Santiago de Compostela is de bekendste pelgrimsroute van Europa. Vele wandelaars beginnen in Spanje, maar je kan deze route ook in Nederland, Frankrijk en zelfs op Mallorca beginnen. Mocht je jouw pijlen hebben gericht om te starten op Mallorca, dan begin je bij het klooster van Santuari de Cura op de Puig de Randa berg. In dit klooster ontvang je dan ook een officiële pelgrimpas, die je af kan laten stempelen onderweg en waar je toegang op overnachtingen mee krijgt. Staat de Santiago de Compostela wandelen nog op jouw lijstje, dan is beginnen op Mallorca ook zeker de moeite waard. De route loopt over het eiland heen en eindigt bij het vliegveld, zodat je daar naar het vaste land van Spanje kan vliegen. Uiteraard gaan er ook vluchten naar Palma de Mallorca, waarbij je dus de route begint op het vliegveld en eindigt in het klooster. De keuze is aan jou.

wandelen op Mallorca pelgrimsroute

Prachtige oude wandelroutes over het eiland

Volgens de locals zijn de wandelroutes rondom het klooster van Lluc in het Serra de Tramuntana het summum. Start het wandelen op Mallorca avontuur op een van de fantastische trails die vroeger werden gebruikt door monniken en pelgrims. De overnachtingsplekken waar ze vroeger al overnachtten, zijn tegenwoordig omgebouwd tot eenvoudige gastenkamers. Elke dag maak je steeds meer kennis met de omgeving en het Serra de Tramuntana gebergte. Deze regio kenmerkt zich door bizarre rotsformaties, diepe kloven, bergdorpjes en dus pelgrimsroutes. Het gebergte in het noordwesten van Mallorca staat sinds 2011 tevens op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Wandelen door de natuurparken van Mallorca

Natuurliefhebbers moeten een hike maken door een van de natuurgebieden van Mallorca. Zo staat wandelen door S’Albufera in het noorden van het eiland bekend als vogelspotparadijs, met wel 270 vogelsoorten. En spotten van de vogels kan je doen in een van de vele spot-torens. Een ander adembenemend natuurpark om te gaan wandelen op Mallorca is Parc Natural de la Peninsula. Dit beschermde natuurgebied ligt aan de noordwest-kust en kenmerkt zich door rotsachtige baaien en eikenbossen. Op zoek naar adelaars en haviken, dan is de kans het grootste dat je die hier tegen komt.

5 extra wandelroutes op Mallorca

  1. Wandelen naar de Sa Calobra-baai: Deze populaire wandeling leidt naar de prachtige Sa Calobra-baai, met zijn indrukwekkende rotsformaties en helderblauwe water. De hike duurt ongeveer 3 uur en is ongeveer 8 kilometer lang.
  2. De wandeling naar het kasteel van Alaró: Wandelen door het platteland van Mallorca, die uiteindelijk uitkomt bij het kasteel van Alaró. Deze hike duurt ongeveer 3 uur en is ongeveer 8 kilometer lang.
  3. Wandel naar het kasteel van Bellver: Deze wandeling leidt naar het kasteel van Bellver, een indrukwekkend gotisch kasteel gelegen op een heuvel boven de stad Palma. De hike duurt ongeveer 2 uur en is ongeveer 5 kilometer lang.
  4. De wandeling naar het klooster van Lluc: Deze wandeling leidt naar het klooster van Lluc, gelegen in het Tramuntana-gebergte. De hike duurt ongeveer 3 uur en is ongeveer 8 kilometer lang.
  5. Wandel naar het kasteel van Castell de Santueri: Deze wandeling leidt naar het kasteel van Castell de Santueri, gelegen op een heuvel in het oosten van Mallorca. De hike duurt ongeveer 2 uur en is ongeveer 5 kilometer lang.

Wat is de beste tijd van het jaar om te wandelen op Mallorca?

Mallorca kan ontzettend warm zijn in de zomer (met name in juli en augustus), dus is het niet bij uitstek het moment om te wandelen op het eiland. Daarnaast is het in de zomer ook redelijk druk, dus is het voor- en najaar het beste moment om op wandelvakantie naar Mallorca te gaan. Let naast het checken van de Nederlandse schoolvakanties, ook de Duitse en Britse schoolvakantie in de gaten. Mallorca is namelijk ook erg populair onder deze landen.

DagtochtEuropaLangeafstandswandelingSpanjeTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel