Beginnen met vogels kijken? 6 tips voor vogelspotten

door

Boven m’n hoofd vitten de kieviten elkaar het luchtruim uit, verderop staan twee lepelaars hoofdschuddend te foerageren en in de verte hoor ik een roerdomp ‘hoempen’. Vogels spotten zit elke keer weer vol verrassingen en is een uitstekende reden om (nog vaker) naar buiten te gaan. Dus oubollig? Nee joh. Mindful 2.0, actief en goed voor lichaam & geest? Jazeker! Misschien ook iets voor jou? In dit artikel vertel ik meer over hoe je kunt beginnen met vogelspotten.

Starten met vogelspotten: kies een verrekijker uit

Als je gaat vogels kijken, wil je ze natuurlijk ook zien. Daarom is een goede verrekijker echt onmisbaar. En wees gerust: met goed bedoel ik niet per definitie ‘duur’. Tenzij je net zo lekker op Swarovski gaat als je oudtante. Daarom een aantal handige tips om op te letten als je een verrekijker gaat kiezen:

  • Vergroting: kies voor 8 tot 10 x zoom. Bij een vergroting van meer dan 10 is de kans op trillend uitzicht groot
  • Objectiefdiameter: ofwel, hoeveel licht valt er in de kijker. Hoe groter de diameter, hoe minder licht je nodig hebt om goed te kunnen zien. Bv. het verschil of je nog wel of niet in de schemer iets kunt spotten. Een goed uitgangspunt is om te kiezen voor een objectiefdiameter van 42 of 50mm
  • Formaat: bedenk voor jezelf hoe groot de verrekijker mag zijn zodat je hem ook echt mee op pad neemt. En wil je het echt compact? Overweeg dan een monokijker
  • Weersbestendig: wel zo handig met ons wisselvallige klimaat. 

Ikzelf heb een Vortex Crossfire 10×42 verrekijker. Wat mij betreft een betaalbare topper.

vogelspotten
De juiste verrekijker maakt vogelspotten echt een stuk leuker

Herken wat je ziet met een vogelgids

Ok. Dus je hebt zo’n gevederd beest op beeld in de kijker. Maar wat zie je eigenlijk? Dat is de grote vraag. Zeker in het begin (ik werk soms nog steeds met de gedachte ‘het is een koolmees tot het tegendeel bewezen is’ 😉 ). Daarom is een vogelgids wel echt handig. Kun je meteen even uitzoeken wat voor vogel het is en of het klopt met wat je dacht. 

Want die term KBV’tje, ofwel Klein Bruin Vogeltje, is er niet voor niets. Veel vogels lijken verrekte veel op elkaar. Zelf heb ik De Gewiekste Vogelgids van Nico de Haan, waarin ik op basis van kleur, vorm, gedrag en leefgebied de juiste vogel kan opzoeken. Werkt voor mij net even wat handiger dan één dikke gids. 

vogelspotten
Mijn vogelgids van dienst

Handige apps voor vogelspotten

Niet zo’n zin om elke keer met een boek op pad te gaan? Dan zijn er ook handige apps voor vogelspotten. Bekende zijn onder andere Birdnet, Vogels in Nederland en Mijnvogelapp van de Vogelbescherming. Zelf gebruik ik Birdnet, omdat je vogelgeluiden kunt opnemen en de app vervolgens (meestal de juiste) vogel toont. Vet handig!

Wel zo fijn: weatherproof outdoorkleding 

Wat maakt elk buitenavontuur beter? Juist: outdoorkleding. Dus een goede reden om je outdoorkloffie uit de kast te trekken en/of uit te breiden. Zo hebben m’n trouwe Gore-Tex trailschoenen me al vaak natte voeten bespaard en is ook een waterdichte jas erg fijn. En een outdoorbroek die wel tegen een stootje kan en bij voorkeur snel droogt. 

Oh ja pro tip: ga niet in je ‘alle kleuren van de regenboog’ outfit naar buiten en kies voor neutrale en/of groene kleuren. Anders ben je eerder de vogelverschrikker van dienst 😉 

Vogelrijke gebieden en vogelkijkhutten in Nederland

Ok, dus je wilt beginnen met vogels kijken. Maar, waar start je? Simpel. Om te beginnen gewoon lekker in de buurt. Duik eens het park, de weilanden of het bos in de buurt in en ontdek wat er daar allemaal rondvliegt. En heb je het daar wel gezien? Kijk dan op Vogelkijkhut.nl of Vogels kijken, de beste plekken en routes | Natuurmonumenten. Gegarandeerd genoeg te kijken.

Wil je graag vogels kijken in het buitenland? Ga dan zeker eens naar de Federsee

Ook graag vogels spotten in het buitenland? Breng dan een bezoek aan Réserve Naturelle des Marais de Séné in het Franse Bretagne of de Federsee bij Bad Buchau in de Duitse regio Oberschwaben.

vogelspotten
De vogelkijkhut op de Tongplaat in de Dordtse Biesbosch

Meer leren over vogels?

Wil je meer leren over vogels en/of extra voorbereid de natuur in? Dan biedt De Vogelbescherming een laagdrempelige gratis online vogelcursus aan. Daarnaast is de Vogelspodcast heerlijk (en verrassend leerzaam) vermaak om naar te luisteren. Of je kunt natuurlijk op een real life vogelexcursie gaan.

Kortom. Genoeg (vreemde) vogels te ontdekken in Nederland en daarbuiten. En wie weet kom je mij gaandeweg nog ergens tegen ook. Bewapend met verrekijker, rugzak en waarschijnlijk een grote grijns.

ActiviteitInspiratieTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.