Credits: Eugene Zhyvchik - Unsplash

Het voorjaar in Limburg in kleuren én geuren

door

Het is weer lente! Een heerlijke tijd om de natuur in te trekken en het voorjaarsgevoel met al je zintuigen op te slurpen. Je ziet alles weer fris sappig groen worden. Je hoort vrolijke vogelconcerten om je heen. Je voelt de warme lentezon op je gezicht. In de bossen van Zuid-Limburg krijg je er nu nog een extra sensatie bij: hier ruik je het voorjaar.

Het voorjaar in de bossen van Zuid-Limburg

Het Savelsbos en het Bunderbos zijn niet alleen wandelparels door hun bloemenpracht. Het zijn smalle en steile hellingbossen, uniek in Nederland. Hoog over de helling wandelend heb je mooie uitzichten, maar je kunt ook op en neer wandelen met flink wat hoogteverschillen. 

Het Savelsbos

In het Savelsbos vind je veel dassenburchten. Maar niet alleen de das heeft in de hellingen gegraven, ook de mens: er zijn prehistorische vuursteenmijnen en  kalksteengroeves. Een mooie, magische plek is het dalletje “Scheggeldergrub”. Ga zelf maar op zoek!

Het Bunderbos

In het Bunderbos vind je veel bronnen en beekjes, en zie je sporen van bevers, maar de bever zelf laat zich (net als de das trouwens) in het echt niet snel spotten. Ook dit bos heeft een sprookjessfeer, en een spannende plek is het donkere tunneltje van de Hemelbeek. 

Trek er nu op uit, en geniet van het voorjaar (eventueel met je neus dicht…)

Ruik het voorjaar

Je wandelt door het bos en opeens denk je, mmh, ruik ik nu… knoflook? Eerst is het een korte vlaag die voorbij je neus trekt, maar dan… komt het overweldigend binnen. Je wordt helemaal omringd door een sterke knoflookgeur. Alsof je door een uienveld loopt. Misschien niet de meest lekkere geur, maar een bijzondere gewaarwording is het zeker.

Een sneeuw van Bosanemoon

Daslook

De geur komt van Daslook. Een plant uit dezelfde familie als knoflook, prei en ui. Hij krijgt een mooie witte bloem en de bladeren geuren sterk. Je kunt de jonge bladeren ook eten, in Duitsland maken ze er soep van (Bärlauchsuppe). Het is in Nederland een vrij zeldzame bloem, maar als ie voorkomt, bedekt ie meestal enorm grote oppervlakten. Je vindt Daslook van eind maart tot juni, vooral in de bossen van Zuid-Limburg, zoals het Savelsbos en het Bunderbos. Ook bij de duinen zijn wel grote Daslook-tapijten te vinden: volg gewoon je neus!

voorjaar
Daslook (nog niet in bloei)

Bloemenzee

Als je in het vroege voorjaar de bossen van Zuid-Limburg opzoekt, vind je nog veel meer mooie, soms zelfs zeldzame en beschermde, voorjaarsbloeiers. Nog voor de Daslook bloeit, bedekt de witte Bosanemoon grote bosoppervlakten, het is soms net alsof er een beetje sneeuw ligt. Het gele Speenkruid en het paarse Maarts viooltje zijn andere vroegbloeiers. Als je ze ziet weet je het zeker: de lente is begonnen!

DagtochtEuropaNederlandTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.