10 eetbare wilde planten uit de Nederlandse natuur

door

Je bent gestrand in de wildernis. Je bent door al je voedselvoorraden heen en je begint steeds meer honger te krijgen. De bewoonde wereld is nog een aantal dagen verderop, dus je moet op kracht blijven. Het groen om je heen ziet er steeds smakelijker uit. Maar wat valt er te knabbelen? Sommige planten kan je prima eten en zitten vol essentiële vitaminen en mineralen, terwijl andere je ernstig ziek kunnen maken. Of erger. Om dit te voorkomen laten wij een aantal eetbare wilde planten zien!

Eetbare wilde planten

Voordat je een plant eet is het natuurlijk super belangrijk om er zeker van te zijn dat de plant eetbaar is. Hoe je kan testen of wilde planten eetbaar zijn lees je hier: Eetbare planten plukken en eten; zo test je of het kan. In dit artikel leggen we een aantal eetbare wilde planten aan je voor. Erg handig om te weten voor als je vaak de natuur in gaat. Dit zijn enkele eetbare wilde planten die je zo uit de Nederlandse natuur plukt!

Wil je na het lezen van dit artikel nog meer weten over wilde planten? Neem dan een kijkje in de SAS Survival Manual of de U.S. Army Survival Manual.

eetbare planten

Planten die je wil vermijden

Maar voor we door gaan naar de lijst met eetbare wilde planten, willen we eerst een aantal planten bekijken die je beter kan laten staan. Als je een plant niet goed kunt identificeren en je weet dus niet of hij eetbaar is, moet je erg voorzichtig zijn. Het voordeel van de twijfel bestaat hierbij niet, twijfel je, dan eet je het niet. Dit zijn kenmerken van planten waar je beter van uit de buurt kan blijven:

  • Planten met melkachtig of verkleurd sap
  • Planten met ruggen, fijne haren of doornen
  • Planten met bonen, bollen of zaden in peulen
  • Planten met een bittere of zeepachtige smaak
  • Planten met dille, wortel, pastinaak of peterselieachtig gebladerte
  • Planten met “amandel” geur in de houtachtige delen en bladeren
  • Korrelkoppen met roze, paarsachtige of zwarte sporen
  • Planten met driebladig groeipatroon

Kenmerken van giftige planten

Veel giftige planten zullen één of meerdere van de bovenstaande kenmerken vertonen. Deze kenmerken kunnen ook terug komen bij sommige eetbare wilde planten, maar toch zijn ze eetbaar. De genoemde kenmerken zijn slechts richtlijnen voor wanneer je niet zeker bent van waar je mee te maken hebt. Maar voor nu, let’s get into the 10 eetbare wilde planten!

Foto: Jackie Dilorenzo

10 eetbare wilde planten uit de Nederlandse natuur

Ga bewust om met eetbare wilde planten. Zo is het niet overal de bedoeling om alles leeg te plukken. Daarnaast moet je zeker van jouw zaak zijn, want een kleine verwarring kan grote gevolgen hebben. En mocht je de planten rauw willen eten, zorg er dan voor dat je ze erg goed wast.

1. De paardenbloem

Allereest in de lijst van eetbare wilde planten: de paardenbloem. Een plant die iedereen kent en die je ook vaak tegenkomt in Nederland. Velen weten echter niet dat je verschillende delen van een paardenbloem kan eten. Sterker nog, de hele plant is eetbaar, van de wortels en bladeren tot aan de bloem. Je kan de bladeren het beste eten wanneer ze nog jong zijn, volwassen bladeren smaken bitter.

Tip: Kook de wortels van de paardenbloem voor je ze opsmikkelt. Het water waarin je de wortels hebt gekookt kun je dan als thee drinken. De bloemblaadjes kan je gebruiken als garnering voor bijvoorbeeld je paardenbloemsalade. Zo kan je ook jouw kampvuurgerechten een extra taste geven.

Foto: Walter Sturn

2. Zevenblad

Zevenblad herken je natuurlijk aan zijn zeven bladeren. Je kunt de bloem, het blad en de zaden van de plant eten. Zevenblad is erg gezond, het bevat namelijk: vitamine C, caroteen, magnesium, kalium en calcium. Je kan de structuur van de plant vergelijken met die van spinazie en de smaak komt in de buurt van peterselie.

Zevenblad
Foto: Bigstock

3. Eikels

Het klinkt misschien gek maar het is echt waar, eikels zijn eetbaar. Vroeger, werden ze vaak gegeten, dat bleek uit verschillende archeologische vondsten. In een hoop landen werden eikels niet alleen gegeten bij hongersnood, maar ook als culinaire versnapering. De reden dat dit in Nederland niet gebruikelijk is, is omdat eikels een vrij bittere smaak hebben. Die bittere smaak kan je verwijderen door de eikels langdurig te koken. In sommige culturen werden eikels gebruikt om brood van te maken. Bon appetit!

Eetbare wilde planten eikels
Foto: Alexander Klarmann

4. De Brandnetel

Een vrij bekende plant is de brandnetel, veel mensen zijn al op de hoogte van dat je deze plant prima kan nuttigen. Je kunt er de bekende brandnetelsoep van maken, maar ook brandnetelthee is een ding. We zijn nog niet klaar, want ook kan je spinazie, paling in het groen en zelfs chips maken van brandnetels. Ongelofelijk. Pas wel op met plukken!

Eetbare wilde planten brandnetel
Foto: Paul Morley

5. De kleine Veldkers

Veldkers bestaat uit 150 verschillende soorten. In Nederland vind je vooral de kleine veldkers, de pinksterbloem, de bittere veldkers en de bosveldkers. Voor de kleine veldkers hoef je niet lang te zoeken, want deze groeit al tussen stoeptegels en stenen op straat. Je kan veldkers rauw nuttigen maar ook in de soep of salade is het erg lekker. Zorg er dus wel voor dat je het goed wast als je het rauw eet.

Funfact: Deze verfrissende bladgroente kan je de hele winter lang oogsten.

Eetbare wilde planten veldkers
Foto: Bigstock

6. Daslook

Als je vaak door het bos wandelt dan ben je daslook zonder twijfel al eens tegen gekomen. Daslook groeit vaak met grote hoeveelheden bij elkaar, sommigen noemen het dan ook een tapijt aan planten. Je kan de plant het beste vers eten, als je het laat drogen verliest het zijn smaak. Let tijdens het plukken van daslook op dat je niet per ongeluk andere planten mee plukt. Lelietje van dalen of (gevlekte) aronskelk groeien bijvoorbeeld vlak naast Daslook en deze passen niet in het lijstje van eetbare wilde planten.

Daslook
Foto: Bigstock

7. Madeliefje

Iedereen kent ze wel, madeliefjes. Deze bloemetjes fleuren in het voorjaar menig grasvelden op. In mijn kindertijd maakte ik altijd leuke bloemkransen van madeliefjes of ik stopte ze in mijn haar. Eten dat deed ik in ieder geval nog niet, maar het kan dus wel. De bladeren van madeliefjes hebben een nootachtige smaak, vooral wanneer de bloem nog niet geopend is komt deze naar voren. Daarnaast dienen de bloemetjes als prima vervanger van kappertjes, ze passen dus prima in een vissalade.

Eetbare wilde planten Madelief
Foto: Micheile Henderson

8. Weegbree

Waar brand is is .. Dat geldt hetzelfde voor brandnetels en weegbree. Waar je brandnetels vindt, zal je waarschijnlijk ook weegbree vinden. Deze plant kan je hetzelfde bereiden als spinazie, je kunt het opwarmen of rauw door een salade doen. Net zoals veel andere planten in dit lijstje kan je ook van weegbree thee maken.

Foto: Wikimedia Commons

9. Kleefkruid

Kleefkruid is ook een plantje waar je vroeger wel eens mee te maken had. Zoals de naam al zegt blijft de plant kleven. Daarom was het als kind super geestig om deze plantjes overal tegenaan te gooien. Wat je toen waarschijnlijk niet wist, is dat je kleefkruid ook kan eten. Kleefkruid kan je rauw opeten, het heeft een bittere smaak die je kan vergelijken met witlof of de paardenbloem. Je kan ook thee zetten van kleefkruid. Daarnaast heeft kleefkruid ook een geneeskrachtige werking. De sappen van de plant kan je op een wond smeren waardoor het sneller geneest.

Foto: Wikimedia Commons

10. Witte Dovenetel

Ben jij iemand die van zoetigheid houdt? Dan is de dovennetel wellicht de plant voor jou. Door de zoete smaak wordt hij ook wel suikernetel genoemd. Het zal je waarschijnlijk niet verbazen dat de witte dovenetel het zusje is van de brandnetel. Alleen is deze iets minder vervelend wanneer je hem aanraakt want zoals de naam al zegt brandt deze niet, hij dooft. De bladeren van een dovenetel zijn kleiner dan die van een brandnetel. De bloemetjes van de plant kan je in een salade gebruiken en van de bladeren kun je thee zetten.

witte dovenetel
Foto: Bigstock
EuropaGezondheidNederlandTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

2 reacties. Reactie plaatsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.