Photo by Cody Board on Unsplash

Zo ga je goed voorbereid op wandelvakantie naar Australië

door

Je gaat op wandelvakantie naar Australië, super tof! Om in de vakantiestemming te komen, heb je waarschijnlijk allang je vliegtickets geboekt en je wandelroute(s) die je wilt wandelen tijdens je verblijf in Australië al volledig uitgestippeld. Maar om volledig voorbereid te zijn op je wandelreis naar Australië, zijn er verschillende zaken waar je voor en tijdens je wandelreis rekening mee moet houden, zoals wat je moet inpakken voor verschillende weersomstandigheden, reisdocumenten en welke afstanden je realistisch gezien elke dag kunt lopen. Wil je weten wat deze zaken precies zijn? Lees dan snel verder!

wandelvakantie naar Australië wandelpaal
Photo by Martin David on Unsplash

Een wandelvakantie naar Australië begint met een reisverzekering en visum

Zorg ervoor dat je een goede reisverzekering hebt – met werelddekking – voordat je vertrekt. Australië, hoe mooi ook, kan ook verraderlijk zijn, en een reisverzekering, afhankelijk van welke je kiest, kan alles dekken, van bergreddingen tot eventuele medische rekeningen.

Bovendien moet je voor vertrek goed nagaan of je nog aanvullende reisdocumenten nodig hebt, zoals een visum. Voor een wandelvakantie voldoen de meeste reizigers uit Nederland aan de voorwaarden van het Australische eVisitor-visum, dat eenvoudig online kan worden aangevraagd via een online aanvraagformulier. Het eVisitor visum is een jaar geldig, en je kunt binnen de geldigheid van het visum een onbeperkt aantal reizen naar Australië maken. Elke reis naar Australië mag maximaal drie maanden duren, wat voldoende zou moeten zijn voor een eventuele wandelvakantie in Australië.

Houd het weer in de gaten

Net zoals het land zelf, zijn ook de weersomstandigheden onderhevig aan extreme veranderingen. Dit heeft niet alleen weerslag op jezelf, zoals uitdroging, uitputting, of verbranding, maar kan ook invloed hebben op de wandelroute zelf. In het Australische zomerseizoen, tussen december en februari, kan het er extreem droog zijn en kunnen er regelmatig bosbranden voorkomen, die ook uit het niets kunnen ontstaan. In het regenseizoen, kan het, zoals de naam al zegt, er overvloedig regenen en kan zelfs de wandelroute die je van plan was te lopen onder water komen te staan. Controleer daarom ruim op tijd de websites van nationale natuurparken, om te controleren of de wandelroute die je wilt lopen misschien wel als onveilig kan worden ervaren door de extreme weersomstandigheden. Denk er ook aan om je, naar de weersomstandigheden te kleden en je goed tegen de Australische zon (of regen) te beschermen. 

wandelvakantie naar Australië wandelroute
Photo by Christian Bass on Unsplash

Schaf een Locator Beacon of satelliettelefoon aan

Je wilt tijdens je wandelvakantie natuurlijk niets liever dan jezelf onderdompelen in de Australische wildernis en al wandelend kennismaken met al het natuurschoon dat Australië te bieden heeft. Daarbij zul je rekening moeten houden met het feit dat er misschien weinig of geen telefoonverbinding is. Het kan moeilijk zijn om iemand te kunnen bereiken in geval van nood of als je bijvoorbeeld verdwaald bent. 

Het is daarom altijd belangrijk om je wandelroute zorgvuldig uit te plannen, en in ieder geval iemand te vertellen waar je naartoe gaat. Als je de Overland Track (een bekende wandelroute in Tasmanië), is het zelfs verplicht om de Tasmanische politie op de hoogte te stellen van je wandeltocht. Ook zijn er wandelroutes waarbij je je na elke etappe in moet tekenen in een logboek, en zo kunnen parkmedewerkers snel op de hoogte zijn als iemand zich niet heeft ingetekend.

Het kan daarnaast handig zijn om een satelliettelefoon of Personal Locator Beacon (PLB) mee te nemen op je tocht, mocht je telefoonbereik wegvallen. Een PLB kan vaak voor een klein bedrag of gratis geleend worden bij politiebureaus of bij de ingang van het nationale park. Dit is vaak het geval bij bekende wandelgebieden, zoals het Blue Mountains National Park. Houdt er wel rekening mee dat een PLB alleen gebruikt mag worden in geval van uiterste nood, en dat eerst geprobeerd moet worden om bereik te krijgen via je mobiele telefoon. 

Houd rekening met de Australische wildlife

Wandelen is natuurlijk de ideale manier om oog in oog te komen staan met de Australische flora en fauna, en dit staat bij veel mensen natuurlijk hoog op het verlanglijstje. Voorzichtigheid is hier echter wel bij geboden, omdat enkele Australische diersoorten erg giftig kunnen zijn.

  • Slangen. Er komen veel verschillende soorten slangen voor in Australië, en sommigen kunnen ook extreem giftig zijn. Als je in een slangenrijk gebied loopt, probeer dan in ieder geval wandelen door hoog gras te vermijden. Maak grote en harde stappen, omdat slangen namelijk schrikken van het geluid van harde voetstappen. Ben je gebeten door een slang? Leg dan een drukverband aan en bel de Australische 000 voor medische hulp. 
  • Spinnen. Ook al zul je ze misschien niet zo vaak tegenkomen op je wandelingen. Spinnen zijn namelijk banger voor jou dan jij voor hen, is het toch verstandig om rekening te houden of er giftige spinnen voorkomen in het gebied waar je gaat wandelen. 
  • Krokodillen. Onder de Australische zon kan het heet worden, en dan wil je natuurlijk na een lange dag wandelen niets liever dan een verfrissende duik nemen. Controleer wel even van tevoren of er krokodillen aanwezig zijn, waar je wilt gaan zwemmen. 
  • Andere insecten. Misschien heb je het ergens op het internet gelezen, of foto’s gezien, maar in Australië leven veel kleine en grote insecten, naast spinnen en slangen. Omdat er in Australië ook veel teken voorkomen, kun je tijdens je wandeling beter niet door lang gras lopen, en broeken en shirts met lange mouwen dragen om niet gebeten te worden.
Photo by Keisha on Unsplash

Zorg voor een goede wandeluitrusting

Of je nu al wat meer kilometers in je benen hebt, of dat dit je eerste wandelvakantie is, misschien heb je je basisbenodigdheden al klaar. Maar als dit je eerste wandelvakantie in Australië is, moet je misschien wat extra spullen meenemen om je voor te bereiden op het gevarieerde Australische klimaat en de uiteenlopende Australische landschappen.

  • Water en eten. Dit spreekt natuurlijk voor zich, maar veel wandelaars vergeten soms om onderweg goed te drinken. Zeker met de intens brandende Australische zon, kan niet genoeg water drinken levensgevaarlijk zijn. Het kost misschien wel wat extra gewicht, maar zorg ervoor dat je genoeg water meeneemt en dat je van tevoren weet waar er bijvulstations zijn op de route. Neem ook voldoende variatie mee aan eten en snacks, zoals fruit en energierepen. 
  • Goede wandelschoenen. Ook dit is natuurlijk vanzelfsprekend, maar neem goede wandelschoenen mee als je op reis gaat, en zorg er ook voor dat ze goed ingelopen zijn. Niets is vervelender dan op je vakantie zelf je nieuwe wandelschoenen in te moeten lopen; met blaren en pijnlijke voeten alom. Dat zou zelfs je vakantiepret kunnen bederven, en dat wil je natuurlijk niet. 
  • Goed zittende kleding en regenbescherming. Ook al staat Australië bekend om zijn hoge temperaturen en brandende zon, toch kan het weer in Australië ineens omslaan, dus zorg ervoor dat je voldoende kleding meeneemt die je naar gelang de weersomstandigheden aan of uit kunt trekken. Als je gaat wandelen in het regenseizoen, neem dan ook een goede regenjas mee. 
  • Hoed en zonnebrand. Ook niet geheel onbelangrijk, want de Australische zon kan moordend warm zijn. Neem het liefst zonnebrand met factor 50 mee, want zelfs op een bewolkte dag kunnen de uv-stralen schadelijk zijn voor je huid. Een hoed beschermt je tegen alle veranderlijke weersomstandigheden in Australië en is een onmisbaar item in je bagage.
  • EHBO-kit. Je hoeft natuurlijk als je gaat wandelen geen hele dure uitgebreide kit mee te nemen, maar zorg er in ieder geval voor dat je wat basisbenodigheden bij je hebt, zoals pleisters, wondzalf en antibacteriële doekjes. 
  • Insectenspray. Zoals al eerder gezegd, kent Australië vele soorten insecten die je liever niet tegenkomt op je wandeling. Daarom is het belangrijk om in ieder geval een goede insectenspray met een hoog percentage Deet mee te nemen, om dit soort vervelende beestjes op afstand te houden.
OceaniëTheHike.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.