credit: andreas-wagner - unsplash

Visliefhebbers opgelet: op deze wandeltrails in Noorwegen kan jij op visvakantie

door


Vind jij het heerlijk rustgevend om een hengel uit te slaan, maar ben je ook graag op de trail te vinden? Dan is Scandinavië echt jouw place to be. Hier geldt namelijk het allemansrecht, waardoor je (als je je aan bepaalde regels houdt) jouw maaltje kunt bij elkaar kunt vissen en s’avonds bij een vuurtje kunt genieten van je zelf gevangen maaltijd. Hoe werkt dat precies en op welke trails kun je een hike- en visvakantie in Noorwegen combineren? Wij zochten het voor je uit.

Credit: Robert Bye – Unsplash

Het allemansrecht op visvakantie in Noorwegen, hoe werkt dat?

Het Allemansrecht, ook wel bekend als ‘Right to Roam’ is een traditioneel Scandinavisch gebruik dat de rechten van het publiek regelt. Het betekent dat je het recht hebt te vissen in bepaalde wateren, zoals meren, beken en rivieren. Dit betekent dat iedereen, inclusief bezoekers en toeristen, zonder vergunning of speciale toestemming mag vissen in deze wateren, mits ze zich aan bepaalde regels houden en de juiste uitrusting hebben.

Er zijn wel bepaalde regels ter bescherming van de natuur en kwetsbare gebieden, zoals bijvoorbeeld bepaalde broed- en paaiplaatsen. Het is alleen toegestaan om te vissen op plekken die niet privébezit zijn en waar geen speciale beperkingen gelden. Om het ook een beetje in toom te houden geldt er ook een minimumgrootte voor je vis, en een maximaal aantal vissen per dag.

Credit: Guillaume Briard – Unsplash

Wandelen combineren met vissen, hoe doe je dat?

Als je van plan bent om tijdens een visvakantie in Noorwegen te gaan hiken, dan zijn er verschillende manieren om je visspullen mee te nemen. Allereerst is een goeie rugzak belangrijk, kies een rugzak met meerdere compartimenten zodat je alles kunt verdelen. Het ligt er natuurlijk aan of je een meerdaagse trail wilt lopen of juist dagtochten, maar door het allemansrecht mag je wel gewoon wildkamperen naast het water.

Handig dus om zowel je hike én visspullen spullen lichtgewicht te houden. Kies bijvoorbeeld voor een telescopische hengel of een packable hengel. Let ook op dat je vishaken en gereedschap veilig opbergt, een gaatje in je slaapzak zou jammer zijn.

Visvakantie Noorwegen
Credit: Mael Balland – Unsplash

Welke trails in Noorwegen kun je combineren met je visvakantie?

Dat Noorwegen prachtige trails heeft wist je misschien al, de Trolltunga is erg bekend en een prachtige hike met een waanzinnig uitzicht. Maar ook voor een visvakantie is het bij uitstek geschikt, omdat je er echt prachtige meren en wateren vindt. Je kunt hier door het allemansrecht zelfs je tentje bij het water opzetten, en zo je avondmaaltje bij elkaar vissen. Zie jij jezelf al zitten met je tentje, turend naar het waanzinnige uitzicht? Wat is nou de echte spot om hiken en vissen te combineren? We zetten de top vier op een rij.

#1 De Bessengen bergkam

Een populaire trail in Noorwegen is de Besseggen Trail in Jotunheimen Nationaal Park. Niet voor niets is dit één van de populairste wandelroutes in Noorwegen en biedt een spectaculair uitzicht op het Gjende-meer en het Bessvatnet-meer. Dit is geen makkelijke hike en alleen geschikt als je al bergervaring hebt. Het is namelijk een wandeling van 8 uur, maar wel een pracht exemplaar. Tijdens de wandeling kun je vissen op forel in het Gjende-meer. Zorg echt voor warme kleding en goede uitrusting op deze tocht, het weer kan hier snel omslaan.

Visvakantie Noorwegen
Credit: Sebastien Goldberg – Unsplash

#2 Rondane National Park

Tijdens je visvakantie in Noorwegen ben je bij het Rondane National Park op het juiste adres. Dit park heeft verschillende meren en rivieren waar je kunt vissen tijdens het wandelen. Populaire wandelroutes in dit park zijn de Rondane Høgruta en de Rondane Circuit. Deze route is ook geschikt om te combineren met een rondreis met de auto, voor als je eerder een dagtocht wilt doen. Liever niet met je tent op pad? Dan heb je hier ook verschillende berghutten waar je warm kunt overnachten en uitzonderlijk mooie uitzichten hebt over de bergen. Behalve vissen spot je hier nog meer wild; namelijk één van de laatste rendier kuddes.

#3 Femundsmarka National Park

Dit park is een van de grootste ongerepte wildernisgebieden van Noorwegen. Hier krijg je écht een into-the-wild gevoel en kom je weinig mensen tegen. Tijdens de Femundsmarka Trail kun je vissen op forel en andere vissoorten in de rivieren en meren in het park. Wanneer je de boot pakt over het meer van Femunden kun je hier een wandel ronde van maken, bijvoorbeeld van Elgå tot Langen in vier dagen. Dit gebied is een nog vrij on-ontdekte parel van Noorwegen, dus top voor een visvakantie.

Credit: Sebastien Golberg – Unsplash

#4 Op visvakantie in Noorwegen in Hardangervidda National Park

Dit park is het grootste natuurpark van het vasteland in Noorwegen en het grootste hoogvlaktegebied van Noord-Europa. Tijdens de Hardangervidda Trail kun je vissen op forel en andere vissoorten, het is een van de populairdere trektochten van Noorwegen. Je kunt hier wandelen door een prachtig loofbos, glooiende hoogvlaktes en aan rustige meren gaan zitten en genieten van het ongelooflijke uitzicht. Dit gebied is ook geschikt voor dagtochten in combinatie met een roadtrip, de scenic tourist route loopt namelijk dwars door dit gebied.

Credit: Elwin de Witte – Unsplash

Hoe maak je jouw vis klaar aan het eind van je wandeldag?

Je hebt een prachtige wandeldag door Noorwegen achter de rug, je tentje staat klaar naast het meer en gelukkig: je hebt beet! Hoe maak je nou zo’n visje klaar voor je avondmaal? Belangrijk is om de vis goed schoon te maken. Verwijder de ingewanden en schubben, en spoel de vis vervolgens grondig af om alles te verwijderen. De schubben verwijder je met een lepel en hierna spoel je hem nogmaals goed schoon. Nu kun je hem bijvoorbeeld in aluminiumfolie wikkelen en grillen met kruiden en boter, of hem heerlijk grillen boven een vuurtje. Pas ook hier op dat je met je kampvuur geen bosbrand veroorzaakt en niks kapot maakt. Minder geluk met het vangen van vissen? Probeer dan online slots met vissen. Misschien heb je dan toch nog een beetje geluk.

Femundsmarka park – Credit: Sebastien Goldberg- Unsplash

BergenDagtochtEuropaNoorwegenTheHike.nlTrekkingWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.