Trolltunga is de mooiste hike van Noorwegen

door

De Trolltunga is voor liefhebbers van wandeltochten in bergachtige gebieden een echte beleving. De Trolltunga ligt in het westen van Noorwegen. Het is een nagenoeg vlak stenen plateau, dat op 350 meter hoogte boven een vallei en 1.100 meter boven het Ringedalsvatnet-meer zweeft. Dit bijzondere steenplateau is ontstaan tijdens de ijstijden. Noorwegen was toen bedekt met zware ijskappen, die in de loop der tijden de vallei hebben uitgehouwen. Dit bijzondere natuurfenomeen is te vinden vlakbij het stadje Odda. Jaarlijks trekken zeer veel natuurliefhebbers uit de hele wereld naar dit plaatsje toe om het plateau zelf te beklimmen.

Trolltunga Noorwegen plateau

De tocht naar Trolltunga is voor ervaren wandelaars

Voor de paar bewoners van de Trolltunga is er een lift, waarmee zij naar boven kunnen gaan. Vroeger was die ook beschikbaar voor toeristen, maar vanwege de grote toeloop is de lift voor hen in 2010 gesloten. De enige mogelijkheid om het plateau te bereiken is te voet. Daarvoor moet je een ervaren wandelaar zijn, over een goede conditie beschikken en in het bezit zijn van een goede uitrusting. Afhankelijk van waar je de wandeling start moet je 20 of 28 kilometer lopen. De hike is ook te maken onder begeleiding van een gids. Dat kan interessant zijn voor beginnende wandelaars of mensen die op zoek zijn naar meer informatie over het gebied.

Trolltunga omgeving in Noorwegen

Wanneer wandelen op de Trolltunga?

In de periode van 1 juni tot eind augustus is het in Noorwegen wandelseizoen. Dat is de beste periode om naar de Trolltunga te gaan. Als je niet onder begeleiding van een gids gaat moet je in de ochtend vroeg vertrekken, want anders lukt het niet om voor het donker terug te zijn. Wie dat echt wil, kan ook kiezen voor een overnachting in een berghut. In het winterseizoen kun je de Trolltunga ook beklimmen. Er zijn diverse bedrijven die een sneeuwschoentocht of een skitrip aanbieden. De tochten in de wintermaanden moeten altijd onder begeleiding van een gids worden gedaan.

Wildkamperen in Noorwegen
DagtochtEuropaNoorwegenScandinaviëTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.