De ultieme wildlife trekking naar de berggorilla’s van Oeganda

door

10 jaar geleden waren er nog maar zo’n 600 in het wild, inmiddels leven er alweer ruim 1.000.  In de diepe jungle van Oeganda, Rwanda en Congo vind je dit bijzondere dier: de berggorilla. Een magisch dier dat zo ontzettend veel op ons lijkt. Om één uur oog in oog te mogen staan met een groep van deze wilde dieren, maak je eerst een trekking door de jungle. Die trekking duurt tussen de één en vijf uur. Een fantastische ervaring!

 Trekking

In een groep van acht wordt je in de ochtend ingedeeld bij een gorillagroep.  Samen met drie rangers en eventueel een porter voor je rugzak start je aan de trekking richting de berggorilla’s. Vroeg in de ochtend zijn enkele rangers de groep al voorgegaan om de berggorilla’s op te sporen, zodat de kans dat je de berggorilla’s ziet bijna 100% is. Stapje voor stapje ga je dieper de jungle in: over stromende beekjes, stijl omhoog een nieuwe heuvel op en vervolgens bijna glijdend over de bladeren weer naar beneden. De ranger kapt takken en bladeren weg om de route iets meer begaanbaar te maken. De trekking is redelijk uitdagend doordat het erg glad en stijl is. Ook weet je totaal niet waar je bent of waar je heen gaat. Toch is dit een geweldig onderdeel van de ervaring, want je loopt midden in de jungle, ver van de gebaande paden. En dan na enkele uren lopen, vang je de eerste glimp op van een berggorilla: prachtig!

Berggorilla’s

Alhoewel berggorilla’s erg groot en sterk zijn, zijn de berggorilla’s die je bezoekt verlegen en zachtaardig. Je ziet ze in hun natuurlijke omgeving met hun familie terwijl ze spelen, eten en slapen. In de vele jaren hiervoor hebben ze de berggorilla’s ‘laten wennen’ aan mensen. Een afstand van 7 meter moet altijd bewaard blijven tussen mens en berggorilla. Mocht je toch dichterbij komen, dan krijg je dit zeker te horen doormiddel van een grom van de zilverrug. Ook de rangers houden alles en iedereen goed in de gaten. Alles om de berggorilla te beschermen en tegelijkertijd jou een onvergetelijke ervaring te laten beleven.

Locatie en reisperiode

De berggorilla’s bevinden zich in een relatief klein gebied: het Virunga-gebergte wat zich uitstrekt over Oeganda, Rwanda en Congo. In Oeganda leeft de berggorilla in Bwindi Forest National Park, in Rwanda in Volcanoes National Park en in Congo vind je de berggorilla in National Park Virunga. Om op één van deze locaties te komen, reis je met een 4×4 of achterop een boda-boda (motortaxi) vanaf het dichtstbijzijnde dorpje. Ook zijn er velen reisorganisaties die je kunnen helpen bij het vervoer. De berggorilla’s zijn het gehele jaar te bezoeken, maar de beste reisperiode is juni t/m september of december t/m februari. Buiten deze maanden is het regenseizoen en is de trekking richting de gorilla’s nog zwaarder.

Permits

Je moet er dus wel wat voor over hebben om deze magische dieren in het wild te zien. Naast de reis richting de jungle en de bijzondere trekking, heb je ook een permit nodig. Maanden van te voren vraag je deze aan via de ‘Uganda Wildlife Authority‘. De permits zijn op datum en naam en kosten in Oeganda inmiddels, anno 2020, $700. Wat betreft de prijs, veiligheid en toegankelijkheid voor een berggorilla permit, ben je in Oeganda het beste uit. In Rwanda kosten de permits $1500 en in Congo $400. In Congo betaal je het minst, maar het land is dan ook wel het minst veilig van de drie. Een behoorlijk bedrag zal je denken, maar al het geld gaat naar het behoud en herstel van het regenwoud. Het overige geld gaat naar de locals die allen hun inzet tonen als ranger, porter, onderzoeker of verkoper van souvenirs.

Een once in a lifetime avontuur: don’t miss out!

berggorilla Oeganda

AfrikaTheHike.nlTrekkingWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.