Hiken in het magische Rwenzori gebergte

door


Wie denkt aan Afrika, denkt al snel aan woestijn en hitte. Denk je aan hiken in Afrika, dan kom je al snel uit bij de Kilimanjaro. Echter vind je in Afrika veel meer prachtige bergketens. En één van deze bergketens is misschien wel de meest magische: het Rwenzori gebergte op de grens van Oeganda en Congo. Nog vrijwel onontdekt maar o zo mooi. Waar de Kilimanjaro jaarlijks 50.000 hikers verwelkomt, trekt de Rwenzori er zo ongeveer 1.000. Wie van uitdagende hikes, overweldigende natuur en weinig toeristen houdt, moet de Rwenzori bezoeken: de perfecte plek voor hiken in Oeganda.

Hiken in de Rwenzori

De Rwenzori heeft voor ieder wat wils. Van hiken naar 2.500 meter hoogte tot een meerdaagse trekking naar de top van de Rwenzori, Margharita Peak (Afrika’s derde hoogste top). Zonder gids het gebergte in is helaas niet mogelijk en dat moet je ook niet willen. Doordat het nog zo onontdekt is, ben je afhankelijk van een lokale gids. Er zijn verschillende organisaties die je maar al te graag mee op sleeptouw nemen. Zo heb je Ruboni Community Camp, een bed & breakfast waar ze dagtochten organiseren maar waar ze ook alles kunnen regelen voor een meerdaagse trekking. Daarnaast staat Rwenzori Trekking Services bekend als de beste trekking organisatie in de omgeving. Deze organisaties heeft door de jaren heen niet alleen vele mensen door de Rwenzori geleid maar ook trails en bruggen aangelegd om het gebied wat toegankelijker te maken. Rwenzori Trekking Services bieden trekkings aan van 8 dagen naar de 5.109 meter hoge top van Margherita Peak. Maar je kan ook kiezen voor een vierdaagse trekking naar Mutinda Lookout op bijna 4.000 meter hoogte.

Hiken Rwenzori

Flora en fauna

De Rwenzori wordt ook wel ’the Mountains of the Moon’ genoemd. Na enkele uren hiken in de prachtige omgeving van de Rwenzori lijkt het inderdaad alsof je op een andere planeet bent. De vegetatie is erg bijzonder en ook de dieren die je hier kan vinden zijn uniek. Zo vind je hier planten zoals de dendrosenecio en de lobelia deckenii. De Rwenzori staat niet voor niets bekend om zijn vegetatie. Waar je in het tropisch regenwoud begint, verplaats je je door alpenweiden om bij de besneeuwde toppen uit te komen. De hoogste bergtoppen van de Rwenzori zijn permanent met sneeuw bedekt en zijn samen met de Kilimanjaro en Mount Kenya de enige in Afrika. Daarnaast vind je in de Rwenzori verschillende soorten kameleon’s waarvan enkele ook alleen hier te vinden zijn. Om oog in oog te staan met deze kleine bijzondere dieren, is iets wat de hele beleving in de Rwenzori uniek maakt. Zelf spotten van de kameleon’s is bijzonder lastig. Maar je gids ziet deze kleine gecamoufleerde beestjes op meer dan 10 meter afstand al zitten en wijst ze met alle liefde voor je aan.

Hiken Rwenzori

Accommodatie

Omdat het Rwenzori gebergte nog redelijk nieuw is voor toeristen, vind je er nog niet veel verschillende accommodaties. Daarnaast liggen de startpunten van de hikes ook niet aan de doorgaande weg. Om bij één van de homestays of bed&breakfasts te komen, rijd je 20 tot 25km onverhard vanaf Mubuku of Kasese. Dit is prima te doen met een normale auto, maar voor iets meer comfort is een 4×4 toch wel aan te raden. Na een hobbelig uur kom je uit in een klein dorpje waar de lokale bevolking je toch ietwat vreemd aankijkt, want zoveel toeristen zien ze dagelijks nou eenmaal niet. Over het algemeen zijn de verblijven vrij basic. Toch zijn dit prima plekken voor een goede nachtrust voordat je aan jouw hike of trekking begint. Mocht je niet willen hiken in de Rwenzori, dan nemen de gidsen je ook maar al te graag mee naar de dorpjes. Op deze manier maak je kennis met de vriendelijke lokale bevolking. Wat je ook doet in de Rwenzori, het is een gebied om nooit meer te vergeten.

AfrikaBergenTheHike.nlTrekkingWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.