Lekker genieten tijdens de Trappisten hike in Krško

door

Wist je dat Slovenië, na Zweden en Finland, het meest beboste land van de Europa is? 60% van het land is bedekt met bos. In die bossen kun je de meest toffe hikes maken. We schreven eerder al over hikes in de Bohinj en de Soča vallei, maar ook in andere delen van Slovenië is genoeg moois te vinden. Denk bijvoorbeeld eens aan een hike in Krško. Je vindt daar misschien geen bergen, maar wel prachtige heuvels vol met wijngaarden, kastelen én natuurlijk bossen. Een toffe hike in Krško is de Trappistentrail. Wij deden een deel van deze trail op een ontzettend regenachtige dag in mei en zelfs dat was de moeite waard.

hike in KrškoEen eerbetoon aan de ondernemende monniken

Een van de highlights van de trail, en de plek waar het allemaal begon, is kasteel Rajhenburg. Sowieso vind je in dit deel van Slovenië bijzonder veel kastelen. Voor de veroveraars die uit het Oosten kwamen en het Westen wilden veroveren, was dit gebied namelijk het eerste obstakel. Kasteel Rajhenburg doet al lang geen dienst meer als verdedigingsfort. Sinds 1881 is het een plek die toegewijd is aan de monniken. De monniken leefden zelf heel sober, maar het waren wel commerciële jongens. Ze waren de eerste die chocolade van hoge kwaliteit gingen produceren in het land. Van de kruiden uit eigen tuin maakten ze likeur en van de koeienmelk maakten ze Trappistenkaas. Zelf verbruikten ze een ‘minimale’ hoeveelheid van deze producten. (slechts 1 fles wijn per dag). De rest werd verkocht. Sinds 1947 doet kasteel Rajhenburg geen dienst meer als klooster. Toch zijn de monniken niet vergeten. Het kasteel en de trail zijn een eerbetoon aan de Trappisten en vertellen hun verhaal voort.

hike in Krško

De Trappistentrail

Deze hike in Krško is een van de zes thematische hikes in de Posavje regio. De Trappistentrail wordt gebruikt als manier om bezoekers iets te leren over de natuurlijke en culturele geschiedenis van het gebied. De trail is een rondwandeling van 12,5km lang, die start en eindigt bij Brestanica Square. Onderweg kom je langs kasteel Turn, de wijngaarden, wijnkelder, de kapel en langs de weg waar vroeger de wijn werd getransporteerd. Uiteraard kom je ook langs kasteel Rajhenburg. De hike is vrij eenvoudig. Je moet wel een beetje klimmen en dalen, maar die 488 hoogtemeters zijn over het algemeen goed te doen. In totaal ben je ongeveer vier uurtjes onderweg.

Wijn en chocolade, de perfecte combinatie

Naast een echt bosland, is Slovenië ook een waar wijnland. In de hele Posavje regio barst het van de wijngaarden. Iedere familie verbouwt er zijn eigen wijn. Het gaat om zo’n 300-500 liter per jaar. 80% van die geproduceerde wijn drinken ze zelf op. Maar ook chocolade is dus een van de schatten van Slovenië. Als je in de buurt bent, moet je dus zeker een doosje kopen. Je gaat er geen spijt van hebben! Je kunt het zelfs ook nog combineren. Kunej, een van de wijnproducenten uit de omgeving, is een samenwerking aangegaan met kasteel Rajhenburg. Ter ere van de monniken hebben ze een heuse chocoladewijn ontwikkeld. Het klinkt misschien niet als een lekkere combinatie, maar ik kan je zeggen: dat is het wel!

hike in Krško

Let’s Hike in Slovenia

‘Let’s Hike in Slovenia’ is een hele serie aan hike evenementen in Slovenië. De events vinden het hele jaar door plaats en worden in de meeste gevallen kun je onderweg proeven van heerlijke lokale gerechten. De hike in Krško valt onder het ‘Posavje spring festival of themed trails’, dat plaatsvindt van 27 april t/m 30 juni 2019. In dezelfde regio is op 16 juni 2019 de ‘Slovenian mountaineering day on Mt. Lisca’ en in oktober en november vind je er het ‘Posavje autumn festival of hiking and gastronomie experiences’. Check de website van Krško voor meer informatie. Op de site van Slovenia Outdoor vind je meer info over alle hike festivals in Slovenië.

hike in Krško

hike in Krško

EuropaSloveniëTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.