Bhutan heropent de ‘Trans Bhutan Trail’ na 60 jaar

door

Bhutan, gelegen in Zuid-Azië, heeft na 60 jaar weer de epische ‘Trans Bhutan Trail’ geopend. De Trans Bhutan Trail werd duizenden jaren lang gebruikt door boodschappers, monniken, legers en handelaren; het was tot de jaren zestig de enige manier om door het land te reizen. Maar wij hebben geluk, want de trail is weer open. De Trans Bhutan Trail beslaat 430 km van het oosten naar het westen van dit kleine, geheel door land omgeven land, tussen China en India. Diepe bossen bedekken meer dan 70% van Bhutan. Hier leven wel 770 soorten vogels en enkele van ’s werelds meest bedreigde dieren. Houd je ogen dus goed open en laat je verwonderen tijdens deze hike, want je komt echt van alles tegen.

Photo by Aaron Santelices

De Trans Bhutan Trail

Je kunt het hele land bewandelen op een route van 430 km door weilanden, bossen en bergen. Zeker na deze afgelopen paar jaar kunnen we wel een gaaf avontuur gebruiken. De Trans Bhutan Trail is zeker een avontuur, maar ook een uitdaging. Het pad loopt over bergruggen, duikt in weelderige valleien en verbindt tientallen steden en dorpen met honderden historische en culturele bezienswaardigheden langs de route, waaronder 9 Dzong-forten. Sommige delen zijn goed te doen, terwijl andere stukken de route tot een van de meest uitdagende ter wereld maken. Je kunt de route helemaal lopen of een deel ervan.

Ooit werd gedacht dat de 430 km lange wandelroute deel uitmaakte van de Zijderoute die de handel door Azië makkelijker maakte. In de zestiende eeuw werd het tijdens de boeddhistische maanden gebruikt om tussen Bhutan en Tibet te reizen. Maar in de jaren zestig kregen wegen voorrang en raakte het pad in verval.

Restauratie

Het pad (dat Haa in het westen verbindt met Trashigang in het oosten) heeft jaren van restauratie ondergaan. Hierdoor is het voor bezoekers nu weer mogelijk om door het gehele land te wandelen. In 2022 plannen reisbureaus zoals G Adventures al wandelroutes met hierin delen van de Trans Bhutan Trail verwerkt. Denk aan 12 dagen wandelen, thuisverblijven en tal van prachtige landschappen, verspreid over bos, weide, bergen en een hele reeks forten op de heuveltop.

 Trans Bhutan Trail
Photo by Pema Gyamtsho

Eén van de gelukkigste landen ter wereld

Buthan wordt door onderzoekers beschouwd als een van de gelukkigste ter wereld. Dit kom mede door het vermijden van conflicten (in een regio die wordt geteisterd door oorlog) en een groot sociaal vangnet met universele gezondheidszorg. Al die prachtige natuur en dieren in het wild, maken het er ook niet slechter op. Bhutan is ook nog eens één van de slechts twee koolstofnegatieve landen en heeft een heel grote biodiversiteit. Er zijn veel ingrijpende natuurbehoudprogramma’s die de dieren en de natuur beschermen.

Waarom zou Bhutan nog meer beschouwd worden als een heel gelukkig land? Bhutanezen worden eigenlijk veel vaker geconfronteerd met de dood als wij. Ze zien veel meer mensen in hun omgeving sterven. Daar komt een eeuwenoude boeddhistische traditie ook nog eens bij: leg je hand op een lijk en aanvaard dat je lot is te eindigen in de aarde. Veel Bhutanezen denken elke dag wel een aantal keer aan de dood. Het klinkt tegenstrijdig maar opzich is het wel te begrijpen waarom zij dan zo gelukkig zijn. Denk zelf maar eens een paar minuten na over de dood. Je zal merken dat je na afloop toch wel een intens gevoel van geluk en dankbaarheid ervaart. We zijn gezond, we hebben een lieve familie, vrienden, partner en misschien wel een goede baan. Je hebt een dak boven je hoofd én we kunnen dingen doen die we zelf leuk vinden. Dit geldt voor de meesten van ons. Dus, waar ben jij dankbaar voor?

 Trans Bhutan Trail
Photo by Gaurav Bagdi 
AccommodatiesAziëBergenHuttentochtTheHike.nlTrekkingWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.