Hike door de Grand Canyon over de Bright Angel Trail

door

Liefhebbers van Amerika, natuur en wandelen moeten de Bright Angel Trail sowieso op hun bucketlist hebben staan of op hun bucketlist zetten. Deze lange en zware route vormt een ware uitdaging voor de ervaring hiker. Nog mooier, de route start op de top van de Grand Canyon en brengt je helemaal naar beneden tot aan de Colorado River. Gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar gelukkig vertellen we je in dit artikel alles wat je moet weten over de trail.

Bright Angel Trail: de route

De Grand Canyon, op zichzelf staand al een prachtig fenomeen. De brede en diepe kloof, die naar verluid meer dan 2 miljoen jaar oud moet zijn, is een van de bekendste en opmerkelijkste plekken in de Verenigde Staten. Niet voor niets dat deze locatie bij veel mensen op de bucketlist staat. Ook bij wandelaars en hikers staat de Grand Canyon hoog op het lijstje en met de South Kaibab Trail en Bright Angel Trail in het bijzonder. Deze adembenemende routes nemen je namelijk mee van het hoogste punt van de Grand Canyon, dat gelegen is op 2090 meter hoogte, naar het laagste punt van de Grand Canyon, dat gelegen is op 760 meter hoogte.

Bright Angel Trail hike in de Grand Canyon

Via de Bright Angel Trail naar het Rest House

Doordat de route enkele rustpunten, schaduwrijke plekken en waterpunten kent, is met name deze route bij veel toeristen in trek. Echter trekken de meeste toeristen niet verder dan het eerste Rest House, wat gelegen is op 1,5 mijl (2,5 kilometer). Veel toeristen blijven zelfs rondhangen bij het beginpunt van de route, wat zich uiteraard leent voor prachtige foto’s en selfies. Enkele honderden meters na het startpunt wordt de route echter al iets rustiger en daardoor beter begaanbaar. 

Hoogtemeters en moeilijkheid van de Bright Angel Trail

De afdaling op de Bright Angel Trail zal soepel verlopen en is voor de meeste wandelaars een fluitje van een cent. De terugweg is echter hetgeen waar je rekening mee moet houden. Met een gemiddeld hellingspercentage van 10% en een hoogteverschil van ongeveer 1600 meter is de terugweg dus een hele klus. Één uur afdalen staat gelijk aan twee uur omhoog ploeteren. Hierdoor wordt ook geadviseerd niet de gehele route, welke ongeveer 15 kilometer lang is en ongeveer 7 tot 9 uur in beslag neemt, te wandelen in één dag (mits je helemaal naar het laagste punt van de Grand Canyon wilt lopen). Gelukkig zijn er zowel op het startpunt van de route als op het eindpunt van de route verschillende plekken om te overnachten. Je kan voor deze route meerdere dagen uitrekken en voldoende rust pakken.

Voorbereidingen

Naast voldoende trainen en de juiste uitrusting te hebben voor de Bright Angel Trail, zijn er meerdere zaken om rekening mee te houden.

ESTA aanvragen

Om Amerika en daarmee de Grand Canyon te mogen bezoeken, is het belangrijk dat je ESTA aanvraagt. Het ESTA is een elektronische reistoestemming die gekoppeld wordt aan jouw paspoortnummer. Met deze reistoestemming mag je dus afreizen naar Amerika om (onder andere) de Grand Canyon te bezoeken en de Bright Angel Trail af te leggen. Het ESTA heeft een geldigheidsduur van 2 jaar en geeft recht op een verblijf van 90 opeenvolgende dagen per bezoek. Uiteraard dient je ook te voldoen aan de voorwaarden van het ESTA.

Backcountry Permit

Wil je graag overnachten op een van de campings die gelegen is bij/in de Grand Canyon, dan heb je hiervoor vaak een Backcountry Permit nodig. Dit is een toestemming welke je nodig hebt om op de campings te mogen verblijven. Het systeem werkt met op basis van ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt.’ Mede hierdoor zijn de wachtrijen en aanvraagtijden soms erg lang en biedt een aanvraag geen uitkomst dat u daadwerkelijk een Backcountry Permit toegekend krijgt. Wil je dus helemaal naar de onderkant van de Grand Canyon lopen en hierbij overnachten op een van de campings in de Grand Canyon, dan doe je er verstandig aan om via de website van NPS de toestemming tijdig aan te vragen (minstens 4 maanden van tevoren).

Belangrijk: Het Backcountry Permit is geen ESTA en het ESTA is geen Backcountry Permit. Het ESTA is benodigd om naar Amerika te mogen reizen voor onder andere toeristische doeleinden (zoals het bezoeken van de Grand Canyon en overnachten in Amerika), terwijl de Backcountry Permit zich specifiek richt op overnachtingen op de campings in de Grand Canyon. Ben je van plan om gewoon een wandeling te maken door de Grand Canyon, maar wil je hier niet overnachten, dan heb je geen Backcountry Permit nodig. 

Uitrusting voor de Bright Angel Trail

Wil je helemaal naar het laagste punt van de Grand Canyon lopen, dan is het belangrijk om een goede uitrusting te hebben. Hieronder verstaan we comfortabele, maar stevige en kwalitatieve wandelkleding, goede wandelschoenen en voldoende eten en drinken. Gebruik bij voorkeur een uitrusting waar je al eventjes mee wandelt, bekend mee bent en waarvan je weet dat je de artikelen kunt vertrouwen. Koop dus niet alles nieuw voor deze route, maar zorg dat je alles ingelopen hebt en dat je weet hoe alles werkt.

De afdaling is lang, maar daarentegen relatief eenvoudig. De route terug is daarentegen een echte uitdaging. Het is daarom belangrijk om voldoende water mee te nemen in een waterfles en deze tijdig bij te vullen. Zowel op het Rest House op 1,5 mijl en het Rest House op 3 mijl (2,5 kilometer en 5 kilometer) vind je een waterpunt, maar ook op andere plekken langs de route kan soms water bijgevuld worden. Het Rest House op 3 mijl heeft, in tegenstelling tot het Rest House op 1,5 mijl, geen toilet. Zorg dus dat je tijdig je behoeftes hebt gedaan alvorens je het de klim/afdaling vervolgt. 

Seizoenen en bijzonderheden

De Bright Angel Trail is gedurende het hele jaar te bewandelen. Het park en de route worden netjes onderhouden door de verschillende rangers die hier aanwezig zijn. Hou het park altijd netjes, gooi je afval weg in de daarvoor bestemde prullenbakken of neem het mee. 

Wandelaars die gedurende de koudere maanden de Grand Canyon willen bezoeken, moeten er rekening mee houden dat de waterleiding in de koudere maanden (oktober t/m april) wordt afgesloten. Dit wordt bewust gedaan om te voorkomen dat de leidingen bevriezen. In de zomer kan het daarentegen erg warm zijn, waardoor voldoende schaduw, water en goede kledij nog belangrijker zijn. 

Gedurende de route kan je soms ook muilezels tegenkomen, welke gebruikt worden om mensen mee te nemen over de Bright Angel Trail. Wanneer je deze ezels tegenkomt, doe je er verstandig aan om van het pad af te stappen (niet richting de klif/rand), de aanwijzingen van de begeleider op te volgen en volledig stil te blijven staan (zowel lichamelijk als vocaal). Pas wanneer de laatste muilezel op zijn minst 15 meter bij je vandaag is, kun je de route weer op een normale manier voortzetten. 

Indian Garden / Hayasupai Garden

De Hayasupai Garden (die tot november 2022 nog de naam ‘Indian Garden’ droeg) is gelegen op ongeveer 7,5 kilometer van het startpunt van de Bright Angel Trail. Deze, in tegenstelling tot de rest van de Grand Canyon, natuurrijke omgeving kent een camping, diverse waterpunten, schaduwplekken en toiletten. Voor veel hikers is dit één van de plekken om te rusten en/of te overnachten.

Vanuit de Hayasupai Garden kan je verder de Grand Canyon in reizen. Vanaf dit punt is het River Rest House de eerste stop die je tegenkomt, gelegen op 8 mijl (bijna 13 kilometer) van het startpunt en ongeveer 4 kilometer van de Hayasupai Garden. Op ongeveer 2 kilometer afstand van dit Rest tref je de Bright Angel Campground (camping) en de Phanthom Ranch. Op laatstgenoemde locatie kan je eveneens overnachten. Extra bijzonder is dat de oorspronkelijke bewoners van de Verenigde Staten deze grond ook gebruikten om te overnachten. 

Let’s hike there!

Helemaal warm geworden van het idee om de Grand Canyon te bewonderen en de Bright Angel Trail (af) te lopen? Bereid je reis dan goed voor, neem voldoende kleding en uitrusting mee, vraag (indien nodig) tijdig een Backcountry Permit aan en last, but zeker not least, vraag tijdig je ESTA aan. Zonder deze reistoestemming mag je niet naar de Verenigde Staten reizen, waardoor je al op de luchthaven geweerd wordt. Het ESTA wordt gemiddeld binnen enkele dagen toegekend, maar gezien de geldigheidsduur van de reistoestemming, wordt geadviseerd het ESTA tijdig aan te vragen.

DagtochtNationale parkenNoord-AmerikaTheHike.nlVerenigde StatenWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.