Daag jezelf uit met deze 580 kilometer lange St Olavsleden trail door Scandinavië

door

Dichtbegroeide bossen, glinsterende meren en een afstand waar je ú tegen zegt. Klinkt dit je als muziek in de oren? Dan is de pelgrimsroute St Olavsleden zeker wat voor jou! De St Olavsleden trail leid je met een 580 kilometer lang pad door het mysterieuze Scandinavië – van het Zweedse Selånger naar Trondheim in Noorwegen. Overnacht tijdens de hike in een cabin in de natuur met prachtig uitzicht op de rivier, om het ultieme off-the-grid gevoel te ervaren.

Een stukje geschiedenis van St Olavsleden

Zoals elke pelgrimsroute, heeft de St Olavsleden tocht deze naam niet zomaar gekregen. Het verhaal blikt terug naar 1030, toen Olav Haraldsson de Noorse kroon wilde heroveren. Hij vertrok van Selånger, dwars door Zweden, richting Noorwegen. Uiteindelijk is hij om het leven gekomen tijdens de Slag bij Stiklestad en begraven in Trondheim. Dat lot gunnen wij jullie uiteraard niet, maar deze St Olavsleden pelgrimsroute weergeeft wel de tocht die Olav destijds heeft afgelegd. Het is de meest noordelijke pelgrimsroute ter wereld en brengt je door 2 landen langs grote bossen, schitterende meren, over bergen en langs historische dorpjes.

St Olavsleden
St. Olavsleden

Uitdaging en flexibiliteit tijdens de St Olavsleden trail

De St Olavsleden pelgrimsroute is een uitdagende route, mede dankzij de verschillende wegen. Asfalt, gravel en stenen paden leiden je de weg. Een van de voordelen van een pelgrimsroute, is de flexibiliteit. Je kunt het zo lang maken als je zelf wilt. Voor een route die niet te lang is kies je bijvoorbeeld voor een afstand van 85 kilometer tussen Bräcke – Östersund, waar je langs historische plaatsen komt. Of begin in ÅRE, gelegen in het westen van Zweden en leg de route van 112 km af die je naar Noorwegen leidt. Zeker net in Noorwegen zul je hogere gebergtes tegenkomen en dat maakt het een uitdagendere route. Maar voor de ervaren wandelaars onder ons is de keuze snel gemaakt, de volledige route van 580 kilometer natuurlijk!

Het wandelen tussendoor even zat? Op verschillende punten tijdens de route zijn er opties om een deel af te leggen met de fiets of ter paard! Zo kun je het lopen gemakkelijk afwisselen.

St Olavsleden Ristafallet
Ristafallet

Back to basics in Gällö

Uiteraard moet er ook uitgerust worden tijdens zo’n intensieve tocht. In Gällö vind je de ideale plek hiervoor. Het pittoreske plaatsje ligt op de route en is de ideale plek voor een bijzonder verblijf. Gelegen tussen de heuvels en grenzend aan een uitgestrekt meer, vind je dit Natuurhuisje. De ideale plek voor echte avonturiers en natuurliefhebbers. Beren, elanden, vossen of wolven – schrik niet als ze plotseling voor je neus staan. Dit is echte wildernis! Het verblijf is er speciaal voor wie echt off-grid wilt verblijven en niet alleen de hashtag wilt kunnen gebruiken op social media. Je watervoorziening is de stromende beek achter de hut en hout voor de houtkachel sprokkel je zelf in de bossen. De dichtstbijzijnde supermarkt ligt op 20 kilometer afstand, even dubbelchecken of je de melk dus niet bent vergeten. Toch vind je hier in een oase van natuur ook moderne luxe waaronder een sauna.

St Olavsleden natuurhuisje
Natuurhuisje
EuropaLangeafstandswandelingNoorwegenScandinaviëTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.