Schotse hike verhalen #1 | The Flower of Scotland

door
Er gaat niets boven een paar mooie verhalen die je opdoet tijdens een outdooravontuur. Schotland-fan en businesscoach Nikaj doet al tientallen jaren de meest mooie Schotse verhalen op tijdens zijn avonturen in Schotland. Het land kent weinig geheimen voor hem en daarom deelt hij zijn mooiste Schotse hike verhalen met jou. Deze keer: The Flower of Scotland.

The Flower of Scotland

The Flower of Scotland (bloem van Schotland) is één van de onofficiële volksliederen van Schotland. Populair bij internationale sportwedstrijden zoals voetbal en rugby. Het lied van The Corries beschrijft de overwinning van de Schotten in de slag bij Bannockburn in 1314. De Schotten waren ver in de minderheid, maar wisten na jaren toch hun tirannen te verdrijven. Het lied roept een strijdbaar, fijn en trots gevoel op. Never give up! We gaan winnen!

Op dit moment geen sportwedstrijden en ook geen oude strijd tegen andere volkeren. Een wereldwijde pandemie; dit virus verslaan we alleen samen!

(Passage uit The Flower of Scotland)

Those days are past now. And in the past, they must remain. But we can still rise now. And be the nation again.

Het verleden is het verleden. Laten we samen ervoor “vechten” en zorgen dat we elkaar weer mogen ontmoeten, huggen, een glas whiskey drinken en samen met onze kinderen blijvend kunnen genieten van de overweldigende natuur. Een toekomst met veel Flowers (of Scotland).

Thuis in Schotland

Mijn liefde voor Schotland is meer dan 20 jaar geleden ontstaan. Mijn droom was om de wereld te ontdekken en te zien. Mijn Engels was echter gebrekkig en ik had ook nog nooit alleen gereisd. Als Erasmus student kreeg ik de kans om een half jaar in Edinburgh te gaan wonen en te studeren. Deze ontdekkingsreis werd de reis van mijn leven. De mooiste tijd uit mijn leven waarin ik ook de belangrijkste persoon uit mijn leven ontmoette.

Studeren werd een bijzaak. Het hiken door de overweldigende natuur en het ontmoeten en bezoeken van de Schotten in de pubs mijn favoriete bezigheden. De Scottish Citylink bussen brachten mij in de weekenden naar alle (uit)hoeken van Schotland. Van mijn hobby heb ik twee decennia later (deels) mijn werk kunnen maken. Ik organiseer nu hike-tochten voor ondernemende mensen door de afgelegen Schotse hooglanden.

The Flower of Scotland

Mijn huis staat in Nederland. Ik voel me ook thuis in Schotland. Als ik tijdens het lied The Flower Of Scotland, nadenk over Schotland en de woorden die mijn gevoel voor dit land moet omschrijven, vloeien er tranen. Tranen van geluk, heimwee en het gevoel van vrijheid. Een warm, geborgen en vertrouwd gevoel. Hebben we dat niet allemaal nodig? En zeker nu. Thuis in Schotland.

Schotland is gemaakt om te hiken!

Ik wil mijn liefde voor Schotland graag met jullie delen en het onbezorgde en vrije gevoel bij jullie brengen. Hopelijk mogen en kunnen we in de nabije toekomst dit weer snel en meer voelen. Weer op reis naar het gastvrije en unieke Schotland. Alles wat hiken zo gaaf maakt vind je terug in Schotland. Schotland is gemaakt om te hiken! Adembenemende landschappen met wandelroutes, variërend van gemakkelijke wandelingen tot meerdaagse avonturen. Hoeveel mogelijkheden wil je hebben? Er zijn zo ongelofelijk veel redenen, ook naast het hiken, om je rugzak te pakken en de gastvrije en vriendelijke schotten op te zoeken.

Het verbazingwekkende en diverse landschap van Schotland. De majestueuze bergen, glooiende heuvels, glorieuze valleien, sprankelende meren en een dramatische kustlijn bezaaid met prachtige eilanden. Doedelzakken, kastelen & whiskey en ook de mensen en de gezelligheid in de soms eeuwenoude pubs. Schotland verveelt nooit en ik raak er niet over uitgepraat en niet op uitgekeken.

Kustlijn van 10.000 km

Whiskey betekent letterlijk levenswater. Maar zonder water geen whiskey en geen Schotland. Water is het levensbloed van het groene en aangename Schotland. Niet alleen de regen, maar ook de enorm kustlijn is wat het landschap zo speciaal en geliefd maakt in dit land. Het jaar 2020 is in Schotland uitgeroepen als : ‘Het Jaar van Kust en Water’. Die valt helaas in het water… Maar wel meer dan terecht dat er speciaal aandacht aan wordt gegeven. Schotland heeft een meer dan 10.000 kilometer lange kust. Dat is dus bijna 20x zo lang als die van Nederland. Schotland grenst in het noorden en westen aan de Atlantische Oceaan, in het oosten aan de Noordzee.

Wist je dat Schotland door al dat water ook één van de beste landen op aarde is om walvissen te spotten? Er zijn meerdere goede plekken, maar de beste spots vind je bij de eilanden aan de Westkust. Het Isle of Mull is een beroemde plek om walvissen te spotten en wordt zelfs gezien als één van de beste locaties ter wereld. Er komt vast nog wel eens een blog over mijn wandelingen op dit eiland, vanaf het prachtige plaatsje, met haar gekleurde huizen, Tobermory.

De Nationale bloem van Schotland

De distel is de Nationale bloem van Schotland. Oftewel: The Flower of Scotland = de distel.

Volgens een legende werd een troep slapende Schotse Clansmen gered van een hinderlaag van het aanvallende Noorse leger door een distel. Toen één van de vijanden op de prikkelende plant stapte en een pijnlijke schreeuw gaf, werden de Schotten gewekt. De Schotten versloegen daarna de aanvallers en de distel werd geadopteerd als hun nationale symbool. Tja, waar of niet waar. Niemand die het zeker weet. Wel een mooi verhaal.

De distel is in ieder geval al eeuwen een belangrijk symbool van de Schotse heraldiek. Zo is De Orde van de Distel een hoge onderscheiding die nog steeds wordt gegeven aan personen die een buitengewone bijdrage hebben geleverd aan Schotland en het Verenigd Koninkrijk.

Distels zijn in Schotland niet alleen te vinden in tuinen, parken en The Highlands. Nu je het weet, zul je ze overal zien. Het Distel embleem vind je ook op de shirts van het nationale rugbyteam, verschillende voetbalclubs en op de uniformen van de politie. Ik kan niet wachten om The Flower of Scotland weer in Schotland te zien.

The Flower of Scotland

EuropaReisverhalenTheHike.nlVerenigd KoninkrijkWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.