Mindful én uitdagend hiken in de bergen met de Salzburger Gipfelspiel

door

Genieten van bergachtige vergezichten, jezelf fysiek uitdagen én ook nog eens mindful terugkomen van je hike? Dan is de Gipfelspiel in het Salzburgerland de hike ervaring waar je blij van wordt. Lees in dit artikel meer over deze Salzburger Gipfelspiel en hoe wij dit ‘mindful hiking’ hebben ervaren.

Credits coverfoto: Ben van Bokhoven

Wat is de Salzburger Gipfelspiel aka Summit Game?

De Salzburger Gipfelspiel is een uitdagende hiking challenge waarbij je zeven bergtoppen in het Salzburgerland overwint. Maar het is niet zozeer de zwaarte van de hikes die de Salzburger Gipfelspiel uniek maakt. Het is namelijk juist de bedoeling dat je de Oostenrijkse bergen op een bewuste en wat speelsere manier beleeft. Met volop ruimte voor mindfulness door stil te staan bij je gevoel en de natuurlijke omgeving waarin je wandelt.

De Gipfelspiel box waarmee je uitdaging en mindfulness tijdens je hikes in de bergen van Salzburg combineert.
De Salzburger Gipfelspiel box | Credits: bloghuette.at

De Salzburger Gipfelspiel box helpt je hier een handje bij en bevat een hiking map, karabiner en handig boekje met achtergrondinformatie, routebeschrijvingen en ‘filosofeervragen’ voor tijdens de hike. Ook biedt elke etappe ruimte voor persoonlijke notities en een speciale stempel die je op de top bemachtigt. Daarover later meer.

De bergen die je tijdens de zogenaamde ‘Salzburger Summit Game’ beklimt, liggen verspreid door het Salzburgerland. Zo voert de tocht je onder andere langs Filzmoos, St. Johann, Wagrain-Kleinarl, Flachau, Altenmarkt-Zauchensee, Radstadt en Eben. Een mooie kans om ook meteen de sfeer te proeven in deze sfeervolle Oostenrijkse dorpjes.

De legende achter de Salzburger Gipfelspiel

De zeven bergtoppen in de Salzburger Gipfelspiel staan allemaal symbool voor de hoofdpersonen uit de plaatselijke legende van de goedhartige koningin en haar zes edelen. Samen zorgden zij dat alle mensen, planten en dieren in harmonie en met respect voor elkaar konden leven. Al hadden ze niet het eeuwige leven en veranderden ze volgens het verhaal in de zeven bergen die je nu beklimt. Elk met een vernoeming naar een van deze figuren ter herinnering aan hun persoonlijkheid, kennis en wijsheid. 

Zo doorkruis je al hikend de Bischofsmütze (benevolent queen), Hochgründeck (healer), the Pennkopf (magician), Saukarfunktel (poet), Lackenkogel (guardian), Rossbrand (Scout) en Gerzkopf (bearer of secrets). Elk met hun eigen symbool, karakter en vergezichten. 

Elke berg tijdens de Salzburger Gipfelspiel heeft zijn eigen symbool.
Elke hike van de Gipfelspiel is gemarkeerd met een eigen symbool | Credits: bloghuette.at

Zeven bergtoppen, zeven mindful belevingen

Die karakters merk je ook in de verschillende wandelingen. Zo is de Hochgründeck een van de hoogste beboste pieken in Europa en een historische plek vol rituelen. De hike naar de Benevolent Queen (Bischofsmütze) nodigt daarentegen juist weer uit om oog te houden voor de kleine dingen die je tegenkomt zoals wilde kruiden en hun (geneeskrachtige) werking. En voor de liefhebbers van brandende kuiten is de Lackenkogel ongetwijfeld de favoriete hike. Als een echte wachter torent hij boven Altenmarkt uit en is het vanuit het dorpje 1.300 hoogtemeters stijgen om de top te bereiken.

Het uitzicht op de Bischofsmutze tijdens de Salzburger Gipfelspiel
De wonderschone Bischopfmütze die naar de legendarische koningin is vernoemd | Credits: Ben van Bokhoven

Het mag duidelijk zijn dat de Salzburger Gipfelspiel is geïnspireerd door het indrukwekkende landschap waar je stap voor stap doorheen beweegt. Inclusief focus op die mindfulness. Voor elke bergtop is dan ook een speciaal ritueel ontwikkeld dat je aanmoedigt om stil te staan en te luisteren naar wat de bergen te vertellen hebben. Een extra motivatie om even in het moment te blijven en niet al meteen in gedachten weer af te dalen. Ook vind je in het boekje van de Salzburger Gipfelspiel box voor elke hike een ‘nadenkvraag’ om mee de wandeling in te nemen en op sommige plekken bordjes met mindful spreuken.

Aanmoedigende spreuken tijdens de hikes van de Salzburger Gipfelspiel
Aanmoedigende spreuken helpen je op weg naar de top van de Lackenkogel | Credits: Ben van Bokhoven

Op de top zelf vind je een speciale stempel die je bij een van de toerismebureaus inruilt voor de zeven speciale collectors’ peaks om aan je rugzak te hangen. En heb je ze allemaal? Dan wacht een speciale verrassing voor je. Die je tegen die tijd zeker ook verdient, want vergis je niet: het zijn mooie én uitdagende hikes.

Momenten van bezinning (en verzuring) op de Lackenkogel 

Tijdens ons verblijf in deze regio vol verborgen verhalen, beklimmen we onder andere de Salzburger Gipfelspiel toppen van de Bischofsmütze, Gerzkopf en Lackenkogel. Die laatstgenoemde is ook meteen onze eerste klim en een stevige kennismaking met het mindful hiken. Wat stiekem toch verrassend uitdagend blijkt te zijn. 

De tocht voert ons langs alpenweiden, door bossen met mindful spreuken en over hier en daar steile passages naar de top van de berg. Die je overigens al redelijk vroeg in beeld krijgt en waarvan we er nog steeds niet aan uit zijn of dit nu juist bemoedigend of ontmoedigend was 😉 Maar uiteindelijk geven juist dit soort stevige hikes vaak de grootste voldoening. In dit geval met een extra randje door de momenten van rust en bezinning die door de focus op mindfulness hier en daar werden ingefluisterd.

Het uitzicht tijdens de hike naar de Lackenkogel tijdens de Salzburger Gipfelspiel
Fenomenale uitzichten tijdens de hike naar de Lackenkogel | Credits: Ben van Bokhoven

Op pad met een bergredder

Ook neemt Nederlandse bergwandelgids én regionaal reddingsdienstcommandant Coen Weesjes ons mee naar de top van de Gerzkopf. En ondanks dat we nog steeds dezelfde Salzburger Gipfelspiel als een dag eerder lopen, zijn de omgeving en uitzichten ineens helemaal anders. De vergezichten vol groene bergen en weiden maken plaats voor robuuste grijze reuzen die zo een plekje in de Dolomieten kunnen verschalken. 

Geweldige uitzichten tijdens de Salzburger Gipfelspiel.
Hikend genieten van bergtoppen & meren op weg naar de top van de Gerzkopf | Credits: Ben van Bokhoven

Met een gestaag tempo voert Coen ons over de bergpaden terwijl hij gepassioneerd vertelt over de toppen in de buurt, de planten en bloemen die we tegenkomen en de ‘krachtplekken’ die deze omgeving rijk is. Ook tof is de herdershut die we tegenkomen. Hier woont vier maanden per jaar Gitti, een Oostenrijkse dame met haar hond en verschillende kuddes schapen die voor de natuurlijke begrazing zorgen. Een idyllische plek tussen de toppen waarvan je spontaan zen wordt. Als je het door al dat mindful gehike niet al was natuurlijk 😉 En Coen? Die coördineert ondertussen op de achtergrond nog even een mogelijke reddingsactie. Ook dat is soms gewoon het leven in Oostenrijk.

De herdershut in de bergen van Salzburg waar Gitti woont
De herdershut van Gitti middenin de bergen | Credits: Ben van Bokhoven

Een zomer vol outdoor in het Salzburgerland

Ondanks dat we helaas niet de tijd hebben om de hele Salzburger Summit Game te hiken, is dit uitgebreide voorproefje meer dan genoeg om te weten dat het een mooie ervaring is. De combinatie van fysieke uitdaging en bewust stilstaan bij hoe je je voelt en de natuur om je heen, creëren een rustgevende mindset én trots over de beklommen toppen. Letterlijk en figuurlijk top dus!

Volop hiking mogelijkheden tijdens de Salzburger Gipfelspiel
Oostenrijk is en blijft een walhalla voor hiking liefhebbers | Credits: Ben van Bokhoven

Ook benieuwd naar die perfecte mix tussen fysieke uitdaging, mindfulness en genieten van de prachtige bergtoppen van het Salzburgerland? Kijk dan voor meer informatie op de site van de Salzburger Gipfelspiel en haal jouw box bij een van de verschillende lokale toerismebureaus. En wil je daarnaast ook nog iets anders doen dan hiken? Dan biedt de Salzburger Sportwelt volop outdoor activiteiten voor jong en oud. Dus neem een kijkje en laat je ook meteen inspireren door onze andere artikelen over deze veelzijdige Oostenrijkse outdoorbestemming: 

.. outdoor activiteiten in het Salzburgerland

Wandelen rondom de Dachstein 

Trailrunnen op de Hochköningman

De Krimmler watervallen: Europa’s langste waterval

Ontdek de Grossglockner Hochalpenstrasse op de fiets

BergenEuropaGeorganiseerde reizenGezondheidHuttentochtInspiratieNationale parkenNatuurgebiedenOostenrijkReisverhalenTheHike.nlTrekkingWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.