© saalbach.com, Mia Knoll

Dé Hiking Challenge in Saalbach is de beste wandeltip voor deze zomer

door

Sportieve bergwandelaars zijn altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen. Misschien hou jij er wel van om lange dagen in de bergen door te brengen, waarbij je heel wat kilometers en hoogtemeters aflegt. Voor jou is geen berg te hoog en geen uitdaging te gek. Ben jij zo’n sportieveling die voor komende zomer op zoek is naar een nieuwe uitdaging, dan is de Saalbach Hiking Challenge echt iets voor. Bij deze uitdaging loop je verdeeld over drie prachtige trails ruim 60 kilometer. Tel daarbij een groot aantal hoogtemeters op en spectaculaire vergezichten, en je hebt het ideale bergavontuur in Oostenrijk te pakken.

Meer weten over deze toffe hikes in Saalbach? Je vindt er alles over op de officiële website van deze regio.
Saalbach Hiking Challenge
© Karin Pasterer

Wat houdt de Saalbach Hiking Challenge in?

Laten we bij de basis beginnen en de Saalbach Hiking Challenge stap voor stap uitpluizen. Wat houdt deze uitdaging precies in? Tijdens de Saalbach Hiking Challenge loop je drie afzonderlijke bergwandelingen die je naar eigen behoefte kunt inplannen. Je hoeft deze hikes dus niet achter elkaar te lopen, maar kunt ze mooi over de dagen verdelen tijdens je verblijf in Saalbach. De drie wandelingen zijn conditioneel gezien uitdagend te noemen: in totaal loop je verdeeld over drie bergwandelingen 65 kilometers, met 3.800 hoogtemeters. Per tocht komt dit naar op ruim 20 kilometer lopen in combinatie met ruim 1.200 hoogtemeters per tocht. Een goede conditie is dus zeker geen overbodige luxe.

Het leuke aan deze challenge is dat aan het succesvol volbrengen van deze drie wandelingen een prijs verbonden is. Op de drie routes vind je zogenaamde controleposten. Iedere keer als je een controlepost bereikt, kun je deze post afstempelen. Dit kun je digitaal doen met de Summitlynx App, of lekker ouderwets analoog met een stempelkaart. Heb je alle controleposten succesvol afgevinkt, dan heb je de Saalbach Hiking Challenge volbracht en kun je bij de VVV een welverdiende prijs ophalen.

De uitdaging volbrengen is natuurlijk leuk, maar genieten tijdens het lopen van deze spectaculaire wandeltochten is natuurlijk vele malen belangrijker. Geniet dus vooral tijdens het lopen van deze drie prachtige tochten: de weg is immers altijd belangrijker dan het doel.

Gaat jouw wandelhart sneller kloppen van Saalbach? Ook wij komen er graag. Een overzicht van een groot aantal mooie wandelingen vind je in dit uitgebreide artikel over de regio.
Saalbach Hiking Challenge
© Karin Pasterer

De Saalbach Hiking Challenge kort samengevat

Laten we de Saalbach Hiking Challenge nog even kort samenvatten. Deze uitdaging bestaat uit drie prachtige, maar ook lange wandelingen door de regio Saalbach. Hieronder vind je de drie wandelingen waarom het gaat. Klik op de onderstaande links om direct naar de betreffende hikes te gaan, of scroll verder naar beneden om de wandelingen in detail te bekijken

Om te kunnen bewijzen dat je de drie routes ook echt hebt gelopen, zul je alle checkpoints op de route moeten afvinken. Dit kan analoog met een ouderwetse stempelkaart, of digitaal. Kies je voor digitaal, download dan de onderstaande App op je telefoon.

Saalbach Hiking Challenge stempelkaart
© saalbach.com

De Home of Lässig Walk

Heb je enig idee wat Lässig in het Duits betekent? Lässig betekent zoiets als relaxt of ontspannen. Het is het motto van de regio Saalbach. Of de Home of Lässig Walk echt zo Lässig is, zul je echter zelf moeten beoordelen. Met 22 kilometer en 1.700 hoogtemeters wacht er namelijk best een pittige uitdaging op je. Het lässige gevoel vind je voornamelijk terug in de omgeving die je doorkruist. De Hinterglemm vallei is namelijk de ideale plek voor hikers die ver weg van de massa willen genieten van de bergen. Je vindt hier gemzen en bergmarmotten en als je geluk hebt spot je zelfs een adelaar. De Saalbach Hiking Challenge laat zich hier misschien wel van zijn mooiste kant zien.

De Home of Lässig Walk is afwisselend in zowel uitzicht als zwaarte. Vooral het eerste gedeelte van de route is pittig te noemen. Binnen de kortste keren klim je namelijk naar bijna 2.000 meter hoogte en heb je de meeste hoogtemeters al achter de rug. Eenmaal op hoogte kun je genieten van een prachtig spektakel, waarin je over plateaus en bergtoppen geniet van een prachtig uitzicht. Plan hier vooral voldoende pauzes in om van het heerlijk uitzicht te genieten. Na enige tijd op hoogte doorgebracht te hebben op hoogte daal je na verloop van tijd weer af, en loop je terug naar het startpunt van de route.

In het kort:

 • Prachtige en pittige bergwandeling waar je over vijf bergtoppen loopt
 • Met 1.700 hoogtemeters en 22 kilometer is deze tour conditioneel pittig
 • Ga vroeg op pad, zodat je de tour in alle rust kunt volbrengen
 • Onderweg genieten van spectaculaire vergezichten

Wil je meer informatie over de eerste route van de Saalbach Hiking Challenge? Neem dan een kijkje op deze website en leer meer over deze prachtige wandelroute

De Pinzgau Walk, misschien wel de gemoedelijkste wandeling van de Saalbach Hiking Challenge

Afwisseling is tijdens het bergwandelen erg belangrijk. Zo ook bij de Saalbach Hiking Challenge. Na het volbrengen van de eerste etappe wacht er relatief gezien een iets makkelijkere wandeling op je. De Pinzgau Walk (Pinzgauer Spaziergang) is met 18 kilometer en 650 hoogtemeters namelijk vele malen korter dan de Home of Lässig Walk.

De route begint bij het bergstation van de Schattberg X-press. Het voordeel van beginnen op hoogte is dat je vanaf de start al een prachtig uitzicht hebt. Vervolgens loop je via de Marxtenscharte, Seetörl, Klinglertörl, Klammscharte und Rohrertörl naar de Schmittenhöhe. Vanaf deze bergtop kijk je uit over Zell am See. Na het bereiken van deze top daal je af met de TrassXpress gondel. Vervolgens pak je na een geslaagde dag vol mooie bergmomenten de bus terug naar het startpunt van de route.

In het kort:

 • Prachtige bergwandeling waarin je continue op hoogte loopt
 • Met 650 hoogtemeters en 18 kilometer is dit de gemoedelijkste tour van de Saalbach Hiking Challenge
 • Geniet van een prachtig uitzicht over onder andere Zell am See vanaf de Schmittenhöhe

Wil je meer informatie over de tweede etappe van de Saalbach Hiking Challenge? Neem dan een kijkje op deze website en leer meer over deze prachtige wandelroute

De Seven Summits van Saalbach zijn niet te onderschatten

Reinhold Messner, de beroemdste bergbeklimmer van allemaal, beklom als eerste de seven summits. Dit zijn de zeven hoogste bergtoppen van elk continent. Of Messner de Seven Summits van Saalbach echter ooit heeft getrotseerd, valt echter te betwijfelen. Reinhold weet echter niet wat hij mist, want de derde etappe van de Saalbach Hiking Challenge vormt een prachtig slotstuk van een prachtige uitdaging.

Op deze lange etappe, die met 24 kilometer de beide andere etappes qua kilometers overtreft, loop je over zeven bergtoppen. Op deze tour worden je bergskills tot het uiterste getest. Deze tocht kent namelijk enkele lastige passages, waarbij sommige delen van de route met staaldraad gezekerd zijn. Bergervaring is dus een vereiste, en een goede voorbereiding evenmin. Neem dus voldoende eten en drinken mee, en trek goede bergschoenen aan met voldoende profiel.

Zijn deze basisvoorwaarden vervuld, dan kun je je opmaken voor een spectaculaire wandeling. Achtereenvolgens brengt deze tour je langs de bergtoppen van de Stemmerkogel, de Hochkogel en Hochsaalbachkogel. Vervolgens loop je over de toppen van de Bärensteinkogel, de Manlitz- en Mittagskogel alvorens je het dak van het Glemmtal bereikt. De laatste top, de Geißstein is met 2.363 meter namelijk de hoogste bergtop van het dal.

In het kort:

 • Prachtige en uitdagende bergwandeling waarin je liefst zeven bergtoppen beklimt
 • Met 1.450 hoogtemeters en 24 kilometer vormt deze etappe een prachtig slotstuk van de Saalbach Hiking Challenge
 • Adrenaline, prachtig uitzicht en een hoop voldoening zijn bij deze etappe gegarandeerd
 • Op deze route zul je voldoende voeding en water mee moeten nemen: je komt tijdens deze wandeling namelijk geen berghutten tegen

Wil je meer informatie over de laatste etappe van de Saalbach Hiking Challenge? Neem dan een kijkje op deze website en leer meer over deze prachtige wandelroute

Sportieve bergwandelaars moeten deze challenge doen

Na drie prachtige, maar ook zware etappes is de Saalbach Hiking Challenge volbracht. Eeuwige roem en een mooie prijs valt je nu ten deel. Welke prijs je precies kunt ophalen bij de VVV, dat houden we nog even geheim. Feit is wel dat de mooiste beloning het lopen van de drie afzonderlijke etappes zelf zijn, waar je hebt kunnen genieten van prachtige vergezichten, prachtige natuur en heerlijke bergwandelingen.

Meer weten over deze toffe hikes in Saalbach? Je vindt er alles over op de officiële website van deze regio.
AlpenBergenDagtochtEuropaOostenrijkTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.