Foto: Bremont Project Possible

In Project Possible beklimt Nirmal Purja alle Eight-thousanders binnen zeven maanden

door

Project Possible

In slechts zes maanden en zes dagen wist Nirmal Purja, ook wel Nims genoemd, een uitdaging te behalen, die iedereen voor onmogelijk hield. Hij beklom in deze periode alle veertien eight-thousanders. Door het behalen van zijn Project Possible heeft hij een prominente plaats bemachtigd in de geschiedenis van het bergbeklimmen. Het vorige record van bijna acht jaar werk werd door Nims compleet verpulverd.

Project Possible: Nirmal Purja beklimt alle Eight-thousanders in minder dan zeven maanden

Nims had de uitdaging nooit kunnen voltooien zonder alle steun die hij heeft gehad van vrienden, familie en de rest van de wereld. Hij zegt het volgende: Ik ben overweldigd en ongelooflijk trots dat ik deze laatste top heb voltooid en mijn doel heb bereikt om in een recordtijd de veertien hoogste bergen ter wereld te beklimmen. Het is een slopende maar nederige zes maanden geweest en ik hoop te hebben bewezen dat alles mogelijk is met enige vastberadenheid, zelfvertrouwen en positiviteit. Ik had het niet kunnen laten gebeuren zonder de oneindige steun van mijn vrienden en familie die deze hele tijd in mijn hart hebben gestaan. We zijn met niets begonnen, maar kijk hoe ver we zijn gekomen.

Dead zones

Alle Eight-thousanders hebben een zogenaamde deathzone. In de zone boven acht kilometer is het menselijk lichaam niet in staat om te leven. Door deze enorme hoogte sterven cellen af en een te lang verblijf op deze enorme hoogte is sowieso dodelijk. Nims heeft zich hierdoor niet laten afschrikken en voegt zich met het behalen van deze uitdaging tot de selecte groep van 40 klimmers die alle eight-thousanders hebben geklommen.

Bremont Project Possible

Project Possible startte wanneer Nims op 23 april 2019 de top van de Annapurna bereikte. Vanaf hier ging hij door en op 22 mei bereikte hij samen met 320 anderen de top van de Mount Everest. De wereldberoemde foto van Everest met de file naar de top is gemaakt door Nims himself. Hiermee liet hij de overbevolking van de levensgevaarlijke berg zien. Tijdens de verschillende expedities hebben Nims en zijn team verschillende klimmers gered. Zo zijn er op 15 mei twee klimmers gered op een hoogte 8,4 kilometer. Hiervoor hebben ze hun eigen zuurstof voorraad moet opofferen. Nims heeft een reputatie voor het uitvoeren van gevaarlijke reddingsacties tijdens zijn expedities.

Bedrijven zijn laaiend over de prestatie van Nirmal Purja. Zijn wereldrecord had niet gevestigd kunnen worden door sponsoren die hem voorzien van de beste gear. Zo leverde Osprey, de tas voor de recordpoging. Gefeliciteerd Nirmal ‘Nims’ Purja!

Project possible
Foto: Bremont Project Possible
AziëBergenNieuwsTheHike.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.