De twee mooiste en meest toegankelijke hikes van de Himalaya!

door

Met ontelbare bergen boven de 6000 meter, 40 bergtoppen boven de 7000 meter en 9 reuzen van 8000 plus, staat de Himalaya ook wel bekend als het dak van de wereld. Dit almachtige gebied van 2500 km spreidt zich uit over meerdere landen, maar het mooiste stuk van de Himalaya is toch echt in Nepal. Nepal is het paradijs voor outdoor fanaten en dan met name voor hikers en bergbeklimmers. Voor vele hikers kan de Himalaya intimiderend klinken, maar het hoeft niet zo heftig te zijn. Ja, het is hoog en ja, het is koud, maar er zijn hier vele routes te vinden die met een gemiddelde conditie makkelijk te halen zijn. Deze twee moet je echt op je lijstje zetten; Annapurna base camp trail en Everest base camp trail.

Himalaya

Himalaya hikes

Wanneer je hebt besloten om het avontuur van de Annapurna Base Camp aan te gaan, is er eigenlijk maar 1 echte startlocatie; Pokhara. Deze prachtige stad is, of je nou de Himalaya in gaat of niet, sowieso een bezoekje waard. Pokhara ligt midden in de bergen aan de voet van de Himalaya. De stad is gebouwd aan het prachtige Phewa meer. Het is een sprookjesachtig gezicht, de plek is volledig omringt door bergen. In Pokhara kun je prima een week verblijven. Het stikt er van de outdoor winkels met de beste merken en je betaalt er de helft minder voor dan in Nederland. Ook vind je hier vele guesthouses, heerlijke eettentjes, reggae barretjes en je hebt er een prachtige outdoor cinema met uitzicht op het meer. Ja jongens, dit is echt een hele vette plek!

Annapurna Base Camp

De Annapurna Base Camp trail camp oftewel ABC trail is een bekendste in de Himalaya. Om te beginnen is de Annapurna met een top van 8071 meter een monster van een berg. Uiteraard is de top halen maar voor weinig mensen weggelegd. Via de ABC trail loop je tot het basecamp dat is gelegen op 4080 meter. De route is op z’n snelst af te leggen in 7-9 dagen. Je kunt ervoor kiezen om de verlengde versie te lopen, die z’n 16 dagen duurt. Deze raden wij zeker aan! Je kunt de route op eigen houtje afleggen, maar velen kiezen ervoor om aan te sluiten bij een groep. Vanuit Pokhara of Kathmandu kun je je hiervoor aanmelden, waarbij je een totaal pakket koopt. Hierbij heb je een gids, overnachtingen, eten en hopelijk een gezellige groep! Ook word jouw bepakking uit handen genomen, die door de sherpa’s omhoog wordt gedragen. Als je ervoor kiest om de ABC trail alleen te gaan doen, is het alsnog aan te raden een sherpa te huren, want de trail met bepakking lopen is niet voor iedereen weggelegd!

De meest gestelde vragen

De twee grote vragen zijn natuurlijk wat dit kost en hoe zwaar het is. De kosten hangen uiteraard af van of je een groepstour boekt of alleen gaat. Kies je voor de groep dan moet je toch snel denken aan zo’n 600 USD. Hierbij adviseren wij wel om de tour pas te boeken in Nepal zelf. Dit bespaart je veel geld. Wanneer je een tour boekt vanuit Nederland bij een van de vele reisbureaus die dit aanbieden, betaal je al snel tussen de 800-1000 USD.

Niveau

De zwaarte van de trekking is ons meegevallen. Met een goede basisconditie, een stevig paar wandelschoenen, wandelervaring en een dikke slaapzak is deze trekking goed te doen. Je loopt iedere dag zo’n 10 uur, waarbij je veel stijgt en daalt. Echter je vergeet al snel hoelang je bezig bent, omdat de natuur zo overweldigend mooi is! Onderweg zijn er vele berghutten of theehuizen waar je kunt overnachten. Doordat de route al decennia lang wordt gelopen, weten de eigenaren van de berghutten en theehuizen precies wat je nodig hebt; havermout in de ochtend, aardappelen in de avond en een koud biertje om de dag af te sluiten!

De charme van de ABC trail is dat je je om de twee dagen bevindt in een ander landschap met een volledig eigen karakter!

Everest Base Camp

Ja, je leest het goed. Er is een toegankelijke hike die voor iedereen te doen is naar dé berg in de Himalaya; de Mount Everest! De startlocatie van deze trek is het dorpje Lukla. Hier komen, is al een avontuur op zichzelf. Je vliegt via een spectaculaire bergvlucht vanuit Kathmandu naar de luchthaven van het beLuklargdorpje. Met een landingsbaan van slechts 460 meter lang en een hellingspercentage van 12% is dit niet een standaard luchthaven te noemen. De vluchten gaan dan ook alleen met goed weer! Het is een spectaculair begin van je avontuur.

Lukla

Vanuit het dorpje Lukla loop je in 7 tot 10 dagen naar het Everest Base Camp (EBC), wat is gelegen aan de voet van de 8848 meter hoge Moedergodin van de Aarde. Hierbij geldt hetzelfde als bij de ABC trail. Je kan ervoor kiezen om op eigen houtje te gaan of om aan te sluiten bij een groep. De route telt in totaal 62 kilometer. Hoewel de route af te leggen is in 7 tot 10 dagen, kiezen velen ervoor om het in 12 dagen te doen. Dit is in verband met het nemen van rust, maar vooral om te acclimatiseren en zo hoogteziekte te voorkomen.

EBC Trail

De EBC trail is als je het ons vraagt zwaarder dan de ABC trail, maar nog steeds te doen mits je een goed conditie hebt en wandelervaring. Het grootste verschil is dat je sneller en meer stijgt in vergelijking met de ABC trail. Na de 3000 meter grens kan je iets merken van de hoogte, maar vanaf 4000 meter gaan velen de hoogte ongetwijfeld voelen. Met genoeg rustpauzes en voldoende water is dit echter niet meer dan een lichte hoofdpijn. In totaal stijg je ruim 4000 hoogtemeters. Nogmaals; pak hiervoor voldoende rust! Ga je te snel omhoog dan kun je serieus heftige klachten krijgen zoals erge hoofdpijn en misselijkheid. In het ergste geval kan dat het einde van je trekking betekenen.

De route

De paden staan duidelijk aangegeven en er staan overal bordjes. Toch is het aan te bevelen om een gids in te huren. Deze weet niet alleen feilloos de weg, maar vertelt ook alles over de lokale cultuur en natuur. Het grootste verschil tussen de ABC en de EBC trail is dat je bij de ABC veel meer afwisseling in het landschap hebt. Bij de EBC trail is echt het doel om bij het base camp terecht te komen en hier loop je dan ook letterlijk in 10 dagen op af in een weinig veranderende omgeving. Uiteraard is hiervan het bijzondere dat je uiteindelijk bij de moeder van alle bergen komt, Mount Everest! En dat je je bevindt in de voetsporen van vele legendarische bergbeklimmers. De kosten van een all inclusive tour naar de EBC ligt tussen de 800 – 1000 USD. Ook hierbij raden wij je aan om deze te boeken vanuit Nepal zelf.

De charme van de EBC trail is dat je in de voetsporen van de grootste legendarisch bergbeklimmers treedt en dat je uitkomt bij THE Mount Everest!

AziëBergenTheHike.nlTrekkingWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

3 reacties. Reactie plaatsen

 • Vet artikel Boas. Deze komt zeker op onze lijst

  Beantwoorden
 • EBC is leuk, mooie maar een pittige tocht, waar best wel een goede conditie voor nodig hebt.
  hij doet het voor komen of het een maki is, ABC ja veel geleidelijker minder hoogte kortere dagen, EBC pittig veel hoogte meters en druk de meeste mensen pakken de zelfde weg terug.

  Beantwoorden
  • Dank voor jouw toevoeging Jos. De tochten zullen beide inderdaad wat pittiger zijn en niet zomaar voor elke wandelaar weggelegd zijn.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.