Foto: Samrat Khadka

Annapurna Circuit Trekking; alles wat je wil weten en meer

door

De Annapurna Circuit trekking is een trektocht door de bergen in Nepal voor echte avonturiers. De route is tussen de 160 en 230 kilometer lang en je doet er 15 – 18 dagen over. De lengte en duur zijn afhankelijk van de transportmiddelen die je gebruikt en waar je de Annapurna Circuit trekking start en eindigt. Tijdens de trektocht loop je over het Annapurna Massief en steek je twee rivieren over. Op de Thorung La Pass bereik je in de ijle lucht het hoogste punt van de Annapurna Circuit trekking en dan ben je aan de rand van het Tibetaans Plateau.

Het Annapurna Circuit doe je linksom of rechtsom

Wie de Annapurna Circuit trekking wil doen heeft een uitzonderlijk goede conditie nodig. Je loopt per dag tussen de 6 en 8 uur in de bergen en met flinke hoogtemeters. Meestal wordt de tocht tegen de richting van de klok in gelopen. Dan is het hoogteverschil dat je dagelijks moet overbruggen kleiner. Door in deze richting te lopen is het ook minder lastig om de Thorung La Pass te bedwingen. Wie de Annapurna Circuit trekking nog niet zwaar genoeg vindt, kan kiezen voor de Annapurna Seven Hills Trek. Dan verlaat je echt de gebaande paden.

Annapurna Circuit Trekking
Foto: Karoly Buzas

Waar begint de Annapurna Circuit trekking?

De Annapurna is een berg in de Himalaya in de regio Khumba, vlakbij Pokhara. Dat is niet in de buurt van de Mount Everest, maar de bergen aan deze kant van Nepal zijn beslist niet minder hoog. Pokhara, ook wel bekend als de Stad van de Meren, is een klein stadje op ongeveer 6 uur reizen in noordwestelijke richting vanaf Kathmandu. Dit stadje wordt beschouwd als de toegangspoort tot het Annapurna Massief. Als je de Annapurna Circuit trekking wilt doen moet je eerst naar Pokhara reizen.

Hoge toppen in het Annapurna Circuit

Liefhebbers van trektochten door de bergen spreken vaak met ontzag over de Kilimanjaro met een hoogte van bijna 5.900 meter. De bergen in het Annapurna Massief zijn echter een flink stuk hoger. Er is één piek met een hoogte van boven de 8.000 meter, dertien pieken boven de 7.000 meter en 16 pieken boven de 6.000 meter. Zo hoog kom je echter niet tijdens de Annapurna Circuit trekking. Maar met een maximum van ruim 5.400 meter bereik je toch echt wel een respectabele hoogte.

De bergtoppen van Annapurna Circuit Trekking
Foto: Nixon Osckar

Een trekking van 15 – 18 dagen

Zoals al is aangegeven heeft de Annapurna Circuit trekking een lengte van tussen de 160 en 230 kilometer. In de meeste gevallen kun je de trek voltooien in 15 tot 18 dagen. Omdat een deel van de route geasfalteerd is, kiezen sommige trekkers ervoor om die gedeelten van de route niet te lopen, maar deze per gemotoriseerd vervoer af te leggen. Vooral in een natte periode kan dat de Annapurna Circuit trekking aanzienlijk minder zwaar maken. Je hebt tijdens de autorit de kans om een beetje uit te rusten van de vermoeidheid van de afgelopen dagen.

De beste reistijd voor het Annapurna gebergte

Deze mooie avontuurlijke Annapurba Circuit trekking kun je het beste in het voorjaar plannen. Ga in de maanden maart, april en mei of in het najaar in de maanden oktober en november. Tijdens de zomer in Nederland is het in Nepal regenseizoen en dan zijn veel paden erg moeilijk begaanbaar. Dat leidt er soms toe dat de hele tocht wordt afgelast. In de wintermaanden is het in Nepal erg koud. Je loopt dan het risico dat de hoger gelegen passen vanwege sneeuwval zijn gesloten.

Praktische informatie voor tijdens Annapurna Circuit trekking

De overnachtingen tijdens de Annapurna Circuit trekking breng je door in Nepalese trekkershutten. Die zijn erg basic. Er is wel stromend water, maar dat is meestal niet verwarmd. Je moet echt een slaapzak en een extra deken meenemen, want ‘s nachts kan het erg koud zijn. In de trekkershutten zijn voor ongeveer € 5 eenvoudige maaltijden verkrijgbaar. Dat zijn lokale specialiteiten, maar er is ook westers voedsel verkrijgbaar. Tijdens het lopen overdag kun je af en toe even stoppen bij een theehuis voor een kop thee, een glas cola of een lokale lekkernij.

Foto: Iqx Azmi

Weinig ruimte voor bagage

Elke groep staat onder leiding van een gids. Daarnaast gaat er per twee personen tijdens de Annapurna Circuit trekking een drager mee. Die mag niet meer dan 30 kilo dragen. Dat betekent dat je per persoon niet meer dan 15 kilo mag meenemen, tenzij je dat zelf kunt dragen in een rugzak. Het is goed om te werken aan de relatie met de gids en met de dragers. De drager en de gids stellen het erg op prijs als je ze een fooi geeft. Daarbij moet je denken aan € 2,50 per dag. Fooien zijn echter niet verplicht.

Uit welke onderdelen bestaat de Annapurna Circuit trekking?

De Annapurna Circuit trekking bestaat in grote lijnen uit vier onderdelen. Op dag 1 wordt je vanuit Pokhara door de gids opgehaald. Per auto ga je naar het startpunt van het circuit, waar de formaliteiten worden afgehandeld. Je reist de hele dag per auto. Houd er rekening mee dat je zo’n acht uur onderweg bent. Op dag 2 – 6 begint het echte wandelen door de Marsyangdi Vallei. Je loopt door prachtige groene stukken natuur, waarbij je af en toe via een wiebelende hangbrug een afgrond moet oversteken.

In de tweede week van de Annapurna Circuit trekking loop je op dag 7 – 11 door droge uitgestrekte vlaktes naar de hoge beklimming van de Thorung La Pass. Je bent dan op een hoogte waarop je door de ijle lucht last kunt krijgen van hoogteziekte. Als je na urenlang klimmen boven bent sta je tussen de besneeuwde toppen en is het uitzicht adembenemend. Op dag 12 – 16 loop je door de Gandaki Vallei. Die kleurt geel door de uitgestrekte graanvelden. Als laatste onderdeel van de Annapurna Circuit trekking beklim je Poon Hill om de spectaculaire zonsopkomst met rode en oranje kleuren tussen de bergen te ervaren.

AccommodatiesAziëBergenTheHike.nlTrekkingWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.