Preikestolen is een van de mooiste natuurverschijnselen van Noorwegen

door

Als je zoekt naar de mooiste wandelingen en natuurverschijnselen in Noorwegen, is de Preikestolen daar zeker een van. De Preikestolen is een klif met een hoogte van 604 meter, die boven een fjord uitsteekt. Het is een van de mooiste bezienswaardigheden in Noorwegen. Vanaf de Preikestolen heb je een prachtig uitzicht over de omgeving. Daarom brengen jaarlijks veel toeristen een bezoek aan de plek. 

In dit artikel lees je meer over de Preikestolen. We geven je meer algemene informatie over de Preikestolen, vertellen over het ontstaan, de wandelroute en wanneer je de Preikestolen het best kunt bewonderen. We sluiten af met de dingen die je onderweg het best mee kunt nemen en welke kleding handig is om aan te trekken. Lees dus snel verder. 

Over de Preikestolen

De Preikestolen vind je in het westen van Noorwegen en heeft wel iets weg van Trolltunga. In de provincie Rogaland om precies te zijn, een uur rijden vanaf Stavanger. Vanaf de Preikestolen kijk je uit over de Lysefjord. Het bestaat uit een zo goed als vlak plateau van in totaal 25 meter. De Preikestolen wordt ook wel de preekstoel genoemd. De rotsformatie wordt jaarlijks door veel toeristen bezocht en is zeker een Instagram-hotspot. 

Preikestolen zonsopkomst

Het ontstaan van de Preikestolen

De Preikestolen is gevormd door de ijstijd. De ijskappen ten tijde van de ijstijd maakten u-vormen in het landschap, zoals bij de Preikestolen goed te zien is. De ijskappen zorgden voor erosie van de rotswanden en maakten dat het dal door het gewicht van het ijs, zonk. 

Rotsblokken werden afgebrokkeld en gespleten. Dat is bij de Preikestolen ook goed te zien. Vanaf de zijkant zie je een grote barst in de rots. Vele jaren na de ijstijd steeg het zeeniveau, daardoor ligt de Preikestolen aan een fjord. Voorheen was er nog geen zee en in de loop der tijd is dat er gekomen. 

De wandelroute naar de Preikestolen

Om de Preikestolen te bereiken, volg je een wandelroute. De wandelroute is in totaal ongeveer 6 kilometer lang. Je doet daar gemiddeld 1 à 2 uur over om er te komen, dat is dus de enkele reis. De route is goed te doen. Het wordt als een route van gematigd niveau omschreven. Een groot deel van de route wordt door gemarkeerde stenen aangeduid. Op de stenen staat een rood geverfde T. De route is goed aangegeven.  

Wanneer de Preikestolen bezoeken?

Het hele jaar door is de Preikestolen te bezoeken. Echter wordt aangeraden om dat in de maanden van mei tot en met oktober te doen. In de overige maanden is speciale wandeluitrusting vereist en wordt een gids aangeraden. Dat heeft te maken met de hoeveelheid licht en de weersomstandigheden. 

De weersomstandigheden zijn leidend als je gaat bekijken wanneer je de Preikestolen het best kunt bezoeken. Het zou zonde zijn om op een mistige en bewolkte dag te gaan. Dan heb je eenmaal op de top niet het mooie beloofde uitzicht. Houd de voorspellingen daarom goed in de gaten. Als er sneeuw valt of er onweer is, is de wandeling gevaarlijk. Het weer kan snel omslaan in de bergen. Daarom is het ook slim om tijdens de wandeling de voorspellingen in de gaten te houden. 

Wil je de Preikestolen in alle rust ontdekken en het uitzicht op zijn mooist zien? Zorg er dan voor dat je er bent op het moment dat de zon opkomt. Dit houdt in dat je vroeg opstaat en al in de nacht begint met wandelen. Hier krijg je de mooiste plaatjes voor terug. 

Wat neem je mee tijdens de wandeling naar de Preikestolen?

Ga je wandelen naar de Preikestolen? Zorg er dan voor dat je goed bent voorbereid. Dat voorbereiden zit hem onder andere in de dingen die je onderweg meeneemt. Neem voor de zekerheid allereerst altijd een EHBO set mee. Daarnaast is genoeg eten en drinken essentieel. Een powerbank kan ook goed van pas komen. 

Ook is het slim om kleding voor meerdere temperaturen mee te nemen. Houd er rekening mee dat het kan gaan regenen. Een regenjas, regenbroek of regenzak voor om je rugzak is geen overbodige luxe. En als je het hebt dan is winddichte kleding ook prettig. 

Daarnaast is het een tip om jezelf aan te kleden in verschillende laagjes, zodat je wat uit kunt trekken als het warmer wordt. Goede wandelschoenen zijn bovendien erg van belang. Profiel onder de schoenen heb je nodig voor de wandeling. Grip is erg belangrijk. Het kan glad zijn op de route, vooral als er neerslag valt. 

Overnachten bij Preikestolen?

Lekker in de buurt overnachten, dat snappen we. In de buurt zijn echter niet heel veel accommodaties te vinden. Als je echt dichtbij wil zitten en je bijvoorbeeld voor een zonsopkomst of -ondergang wil gaan, dan is Preikestolen BaseCamp de plek waar je moet zijn. Iets verderop ligt het plaatsje Jørpeland, daar zijn meerdere plekken om te overnachten.

DagtochtEuropaNoorwegenScandinaviëTheHike.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel