Zet je zintuigen op scherp tijdens een nachtwandeling

door

De lucht voelt fris en een beetje nat. Een plots scherp geluid rechts in het veld. Een vos misschien? Ik voel onder mijn schoenen dat de weg hier iets afloopt. Ik ruik iets dat ik niet kan thuisbrengen. Kruidig, een vleug, maar dan is het al weer weg. Ik schrik van plots gefladder boven mijn hoofd. Waarschijnlijk twee duiven die ook van mij schrokken en uit een boom wegvliegen. Ik passeer enkele huizen, alles is er in diepe rust. Twee gele ogen kijken me even aan en steken dan snel de weg over. Ik zie verderop een paar koeien in de wei staan maar dan schuift er weer een wolk voor de maan en is alles weer in duisternis gehuld.
Dat zijn enkele indrukken die ik opdeed bij een nachtwandeling in het zuiden van Nederland. Een nachtwandeling is een bijzondere ervaring die je beslist eens moet uitproberen. Je zintuigen die overdag ondergeschikt zijn aan je ogen, staan ’s nachts op scherp. Je hoort en ruikt en voelt vanalles in de donkerte om je heen. Je ontdekt de natuur die ’s nachts tot leven komt en de sfeer is mysterieus.

nachtwandeling
Foto: Sandra Leijtens

Het beste moment voor een nachtwandeling

Een nachtwandeling kan in elk jaargetijde, maar de beste tijd om in Nederland een nachtwandeling te maken is augustus of september. In de late avond kun je dan, voor je gaat wandelen, het moment meemaken dat de dag in de nacht verandert, en dat geeft de wandeling extra betekenis. In de wintermaanden is het al vroeg donker dus mis je dat moment. Bovendien is de natuur in de late zomer ’s nachts nog vol leven. Wil je weten hoe laat de zon onder gaat, en of er een maan is, dan kun je dat op bijvoorbeeld deze website opzoeken.

Een nachtwandeling voelt zwaarder dan een hike overdag. Ik merkte dat mijn lichaam na een paar uur om rust en vooral slaap ging schreeuwen. Wel iets om rekening mee te houden bij de planning.

nachtwandeling
Foto: Sandra Leijtens

De beste plekken voor een nachtwandeling

Je kunt het beste een nachtwandeling maken over rustige asfaltweggetjes of fietspaden in buitengebieden. Bospaden zijn niet aan te raden. Je struikelt al snel over een boomwortel of kuil, en je hebt meer aandacht voor je voeten dan voor de omgeving. Bovendien is het in veel gebieden niet toegestaan om na zonsondergang te wandelen. Ik heb in Zuid-Limburg gewandeld. De heuvels geven een extra dimensie. Je voelt het relief, en in de stilte zijn de nachtelijke uitzichten met de lichtjes in de verte bijna ontroerend.

nachtwandeling
Foto: Sandra Leijtens

Zien en gezien worden

De mooiste ervaring is om zonder licht te lopen, maar neem wel een zaklamp mee. Automobilisten zijn er zeker niet op bedacht dat er ’s nachts iemand in de berm loopt. Dus knip een lamp aan als er een auto nadert (en richt omlaag op de weg, het is nou ook weer niet de bedoeling om te verblinden). Het is ook slim om een rood fietslampje aan je rugzak te hangen.

Ben jij uitgekeken op het Nederlandse landschap? Is een avondje stappen of kroegnacht niks voor jou? Doe dan eens een nachtwandeling. En maak je een pauzestop tijdens de wandeling in een lokale kleine kroeg die nog open is, schrik dan niet van de locals aan de bar die je verbaasd zullen aanstaren.

ActiviteitNederlandTheHike.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.