De 4 mooiste herfstwandelingen in Tsjechië

door

Het is weer herfst in ons land. Dat betekent gekleurde blaadjes, paddenstoelen en een heerlijke frisse herfstgeur. Het is dan ook heerlijk om in de herfst veel tijd in de natuur te spenderen. Wij kunnen er geen genoeg van krijgen. Daarom verslijten wij jaarlijks tal van herfstwandelingen. In Nederland zijn er enorm veel schitterende herfstwandelingen, maar Tsjechië kan er ook wat van!

Herfstwandelingen in Tsjechië

Net zoals ons eigen landje verandert ook Tsjechië in de herfst naar een kleurrijk festijn. Rode, gele en oranje bladeren schitteren in de najaarszon. Vanuit Nederland is het land ook goed bereikbaar, het is ongeveer 800 km rijden, dat is goed te doen met de auto of zelfs met de trein. Daarom is Tsjechië een ideale bestemming voor een korte vakantie in de herfst. Bovendien kan je tijdens een bezoek aan Tsjechië heerlijke gerechten proeven, net als de échte Tsjechen paddenstoelen plukken en genieten van de Tsjechische natuurgebieden met loofbossen. Dit zijn de vier mooiste natuurgebieden en herfstwandelingen voor in het najaar in Tsjechië.

herfstwandelingen in Tsjechië

#1 Nationaal natuurreservaat Karlštejn

Het nationale natuurreservaat Karlštejn is het grootste beschermde natuurgebied van de Boheemse Karst (Tsjechisch: Český kras). Dit gebied ligt dertig kilometer ten zuiden van de hoofdstad, Praag. Het park werd opgericht in 1955 en ligt tussen de dorpen Beroun, Vráž, Mořina en Karlštejn. In het uitgestrekte bosgebied vind je beuken- en eikenbomen, steengroeven en karstverschijnselen. Daarnaast lopen er diverse gemarkeerde wandelpaden door het gebied. Eén van die herfstwandelingen brengt je langs de Bubovické watervallen en naar het uitzichtpunt bij het gehucht Svatý Jan pod Skalou.

herfstwandelingen in Tsjechië

Herfstwandelingen in natuurreservaat Karlštejn

Deze route kun je starten bij de burcht Karlštejn of in Srbsko, gelegen aan de rivier de Berounka die dwars door de Boheemse Karst stroomt. Het natuurpad van Karlštejn naar Svatý Jan pod Skalou volgt één van de oudste gemarkeerde wandelpaden in Bohemen, gemarkeerd in 1889. Je kunt hier ook een hapje eten. De route vanuit Srbsko voert door de kloof van de Bubovické watervallen naar rotsachtige trappen en gaat vervolgens naar een prachtig uitzichtpunt over het dorp Svatý Jan pod Skalou. Het pad wordt aangegeven met groene en witte marketingen. In totaal is de wandeling ongeveer 11 kilometer. Als je de wandeling in Karlštejn begint leg je bijna 14 kilometer af.

Bekijk de kaart voor de wandeling in het natuurreservaat Karlštejn

#2 Riegrova stezka nabij Boheems Paradijs

Bij de plaats Semily bevind zich een rotsachtige kloof gevormd door de rivier Jizera. Dit mooie natuurverschijnsel vind je in het noorden van Tsjechië dicht bij het nationale park Boheems Paradijs. Door deze kloof voert een wandelroute genaamd; de Riegrova stezka. De weg gaat door vier tunnels en over een 77 meter lange hangbrug boven de rivier. De meeste wandelaars beginnen de wandeling in Semily, maar je kan het pad in beide richtingen belopen.

herfstwandelingen in Tsjechië Boheems Paradijs

Herfstwandelingen in Tsjechië combineren

De Riegrova stezka kun je combineren met de Kamenice stezka, een wandelpad dat boven de kloof loopt en via het bos naar Semily voert. De route is ongeveer 12 km lang en brengt je langs prachtige uitzichtpunten, zoals bij Myší skála. Je wordt beloond met een fantastisch uitzicht, nadat je een flinke klim van 25 meter hebt gemaakt. De Jizera vallei wordt gedomineerd door de oorspronkelijke beuk, maar je komt ook Noorse sparren, esdoorn- en berkenbomen tegen. Deze bomen vormen samen een rijk kleurenpallet in het najaar!

Zie hier de wandeling Riegrovka stezka

#3 Natuurpad Jindrova nabij Boheems Canada

Op duizend kilometer van Nederland vandaan ligt het aantrekkelijke natuurreservaat Boheems Canada. Een park in het zuiden van Tsjechië dat haar naam heeft gekregen vanwege de talrijke watergebieden, uitgestrekte bossen en het ruwe klimaat. De grootste stad van dit gebied is  Jindřichův Hradec. De plaats heeft een fraai kasteel met schitterende details zoals de arcades, welke karakteristiek zijn voor de Boheemse renaissance. Vanuit Jindřichův Hradec kun je een aangename wandeling maken door de Jindrova vallei.

Herfstwandeling over natuurpad Jindrova

Het natuurpad Jindrova volgt de stroom Hamerský, een rivier waar regelmatig wordt gekanood. De route is in totaal 13 kilometer lang en begint bij het meer Vajgar. Hier heb je een mooi uitzicht over de stad en het witte kasteel. Het pad brengt je door bossen, kleine dorpjes, langs een kasteelruïne en door een smalle kloof. Het eindpunt is bij het station Malý Ratmírov, waar je een trein terug kunt nemen naar Jindřichův Hradec. De wandeling is ook toegankelijk voor families wegens weinig hoogteverschillen. Bovendien kun je de tocht combineren met een historische treinrit. Een aantal keer per jaar rijdt er een stoomtrein tussen Jindřichův Hradec en Nová Bystřice.

Zie hier de wandeling door de Jindrova vallei

#4 Žďárské vrchy in de Boheems Moravische Hooglanden

In het midden van Tsjechië, met de auto zo’n 1000 km rijden vanuit Nederland, ligt het beschermde natuurreservaat Žďárské vrchy. Het landschap bestaat uit bijna vijftig procent bos, voornamelijk beuken, en door het hele gebied zijn rotsformaties verspreid. Het natuurreservaat ligt in de Boheems Moravische Hooglanden, een uitgebreide en lange reeks heuvels en lage bergen van meer dan 150 kilometer lang. De lage bergketen vormt de grens tussen Bohemen en Moravië. Eén van de mooiste wandelingen door Žďárské vrchy is de “rotswandeling” vlakbij de plaatst Svratka.

herfstwandelingen in Tsjechië rivier

De Rotswandeling bij Svratka

De pittige wandeling voert door een bosrijk gebied over de uitlopers van de Boheems Moravische Hooglanden naar diverse rotsformaties. De route start in het kleine dorp Pustá Rybná en is in totaal 14 kilometer lang. Het eerste letterlijke en figuurlijke hoogtepunt is het uitzichtpunt Čtyři palice. De formatie is ook bij klimmers populair en biedt een adembenemend uitzicht over het landschap van de regio Vysočina. Een andere rotspartij langs de route is Milovské Perničky. Deze bestaat uit drie rotsen, waarvan de hoogste maar liefst 25 meter is. Eén van de hoogste punten van de route is bij de rots genaamd “rotskasteel” (752 m).

EuropaTheHike.nlToplijstenTsjechiëWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.