Langs Loch Lomond – West Highland Way

door

In 3 artikelen schrijf ik (Mathias) over mijn wandeling over de West Highland Way, het bekendste Lange Afstandswandelpad (LAW) van Schotland. In deze blog neem ik je mee langs Loch Lomond. 

De route

De West Highland Way (WHW) begint nét buiten Glasgow. De route is 154 kilomter lang en loopt van de lowlands, langs Loch Lomond, naar Fort William. Dat is dé ‘hoofdstad’ van de Schotse Hooglanden. Je loopt onder andere door de ‘echte highlands‘ van Schotland en Ben Nevis, de hoogste berg van het Verenigd Koninkrijk.

De tocht is makkelijk te bereiken vanuit Glasgow. De route loopt door de ruige, wilde hooglanden, maar je komt geregeld door dorpjes. Ook zijn de paden niet te moeilijk, mits je stevige wandelschoenen hebt en een prima basisconditie. Daarom is de WHW perfect voor de beginnende hiker!

Naar en over Conic Hill

De WHW begint in Milngavie (spreek uit in het Schots als Mil-Guy), aan de rand van Schotland. Vanuit het vliegveld kun je binnen een goed uur hier aan de start staan. De eerste etappe is relatief vlak. Daarmee is het een goede warming-up. Het eerste dorpje wat je aandoet is Drymen. Je kan hier uiteraard overnachten in een hotel of B&B. Ga je wildkamperen, dan is de bosrand net voorbij het dorpje een goede tip. De tweede dag begint het spektakel dan echt. Na de relatief vlakke eerste dag, ga je nu hoogtemeters maken. Je gaat namelijk naar de top van Conic Hill. Maar de klim is niet voor niets; bovenaan heb je prachtig uitzicht over Loch Lomond.

Langs Loch Lomond Conic Hill

Langs Loch Lomond

Als je afgedaald bent van Conic Hill, kom je eerst in het leuke plaatsje Balmaha. Je hebt hier een pub (met goede burgers!) en een kleine supermarkt. De komende kilometers loop je langs Loch Lomond, een gigantisch meer in het Loch Lomond & The Trossachs National Park. Ga je wildkamperen, let dan op. Tussen maart en oktober mag je enkel op aangewezen plekken kamperen langs Loch Lomond, de rest van het jaar kan je je gang gaan.

De uitzichten over Loch Lomond zijn prachtig. Het stuk langs het meer is echter wel pittig. Het pad is rotsig en gaat op en af. Net na Rowardennan kun je kiezen voor het ‘hoge’ of ‘lage’ pad. Geen zin in geklauter, kies dan voor het hoge pad – na Inversnaid krijg je nog genoeg te klauteren.

In de volgende aflevering…

In het volgende artikel neem ik je mee op het volgende stuk van de West Highland Way. We sliepen hier in een bothy (leg ik uit!), liepen een lange dag en klommen een berg op in het donker.

Meer over mijn eerste ervaring met de West Highland Way vind je hier.

EuropaLangeafstandswandelingReisverhalenTheHike.nlVerenigd KoninkrijkWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.