Credit: Krisjanis Mezulis - Unsplash

Bridge of Orchy; de poort naar de “real” Highlands

door

Fervente hike liefhebbers weten al lang hoe bijzonder en overweldigend The West Highland Way (WHW) in Schotland is. In de zomer wandel je op deze LAW van in totaal 154 km dan ook zeker niet alleen. De gehele route wordt door de meeste mensen in 6 a 7 dagen belopen. Je kan de route ook verkorten en van de ‘real’ Higlands genieten door te starten in Bridge of Orchy. We leggen je graag uit wat je dan te wachten staat.

Bridge of Orchy

Bridge of Orchy is de poort naar de ‘real’ Highlands. De brug waar het plaatsje – zeg maar gehucht –  naar vernoemd is, werd rond 1750 door Britse regeringstroepen gebouwd in het kader van de pacificatie van de Hooglanden. Ook lang geleden dus al het startpunt om de Hooglanden in te trekken.

De route verveelt niet. Vanuit de hele wereld komen hikers naar deze plek toe. Veel Schotten lopen deze tocht zelf ook meermaals in hun leven. Niet ongebruikelijk is dat je mensen spreekt die hem 3,5 of zelfs al 20 keer hebben gelopen!

In 1996 kwam ik voor het eerst in Schotland en het land en de mensen hebben een bijzondere plek in mijn hart ingenomen. Ook ik heb de WHW meerdere keren gelopen. Ik loop het liefst het Noordelijke deel van de route en dan in het naseizoen. Dit is de route vanaf Bridge of Orchy naar Fort William. Het voordeel van dit deel is dat je relatief kort van huis weg bent en je vanaf de eerste meters in startplaats Bridge of Orchy uit de bewoonde wereld bent. In 2 tot 3 dagen leg je ongeveer 60 kilometer af.

Het gehucht Bridge of Orchy stelt niets voor, maar heeft wel een treinstation en is ook met de bus goed bereikbaar. De echte brug over de Orchy is een prachtige plek om even stil te staan. Het is voor veel mensen een favoriete stopplek cq. overnachtingsplek. Zelfs laat in het seizoen en bij zeer slecht weer kampeer je op de plekken naast de brug nooit alleen.

 

Bridge of Orchy

Persoonlijk kies ik graag voor het comfortabele 4* hotel Bridge of Orchy Hotel als overnachtings- en startplek. Vanaf dit punt wandel je letterlijk en figuurlijk de poort door richting de Highlands. De tocht begint gelijk heuvelop en je kan al snel genieten van de eerste mooie uitzichten richting Loch Tulla en Rannoch Moor. Na ongeveer 6 kilometer treed je het desolate Rannoch Moor binnen en kan de betovering beginnen. De magie van de real highlands is begonnen! Dit is het meest afgelegen en wildste deel van de hele West Highland Way en geeft mij altijd het ultieme gevoel van vrijheid en daarmee hét Highland gevoel.

Rannoch Moor

Rannoch Moor is een gebied in de Highlands en bestaat voor het grootste gedeelte uit drassig heideland. Het is een van de meest wilde en ongerepte natuurgebieden in Schotland. Zorg, net als altijd, voor goede kleding en voldoende proviand en wees voorbereid op weersveranderingen. Tijdens de wandeling door Rannoch Moor zijn geen schuilplekken en ook geen alternatieve kortere routes. Je kunt vanaf hier niet anders dan doorlopen naar Kingshouse.

Deze tocht ook een keer maken? Schotland is voor mij de plek op de wereld om even helemaal tot rust te komen, inspiratie op te doen en tegen een andere achtergrond naar mezelf en mijn werk te kijken. Op deze reis kom ik altijd tot de mooiste inzichten en plannen. Ik heb de afgelopen jaren deze “schat” altijd voor mezelf gehouden. Delen is echter vermenigvuldigen.

In april en mei 2020 ga ik wederom met een klein groepje ondernemers het Noordelijke deel van de West Highland Way wandelen. Er zijn nog plekken vrij op deze leerzame 5 daagse reis.

Bridge of Orchy

DagtochtEuropaTheHike.nlVerenigd KoninkrijkWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.