Credit: Kennedymars Sittard

Dit is 80 kilometer genieten tijdens de Kennedymars in Sittard

door


Ieder jaar op de zaterdag voor Pasen wordt er in Sittard de Kennedymars gelopen, een route van ruim 80 kilometer door Zuid- en Midden-Limburg. In 2022 wordt alweer de 57e editie van het wandelevenement gehouden. We weten dat in Limburg ook de Dutch Mountain Trail loopt, wat misschien wel de zwaarste trail van Nederland is. Maar onderschat de Kennedymars zeker niet, want we garanderen je dat je een grote uitdaging te wachten staat. Wij zochten voor je uit wat de Kennedymars inhoudt en wat het doel is van deze wandeling.

Credit: Kennedymars Sittard

Waarom wordt de Kennedymars gelopen?

De Kennedymars in Sittard is in 1963 ontstaan. Zeven jongens en drie meisjes van het Bisschoppelijk College (oude middelbare school) besloten om 80 kilometer binnen 20 uur te lopen, naar Amerikaans voorbeeld. Met deze actie was de Kennedymars in Sittard geboren. Met een leeftijd van ruim 59 jaar, is de Kennedymars in Sittard de oudste mars van Nederland.

Wat is een Kennedymars?

De Kennedymars in Sittard is niet de enige Kennedymars in Nederland. Naast Sittard organiseren nog 22 andere steden deze jaarlijkse wandeling. Maar wat is een Kennedymars nu eigenlijk? De Kennedymars is een wandeling van 80 kilometer die men binnen 20 uur dient te volbrengen. De wandeltocht is ontstaan na een vraag van voormalig president John F. Kennedy, die wilde weten of officieren van het US Marine Corps nog wel een goed uithoudingsvermogen hadden, net zoals in de tijd van Roosevelt.

Kennedymars Sittard
Credit: Kennedymars Sittard

De route van de Kennedymars in Sittard

De Kennedymars begint in Sittard op de markt. Vanuit daar loop je de eerste vijf kilometer naar Nieuwstadt om de weg te vervolgen naar de rand van Susteren en door te lopen naar Maria Hoop. Vanuit Maria Hoop loop je door naar Posterholt en Montfort. In Montfort bereik je de mijlpaal van 35 kilometer en zet je de wandeling voort richting Brachterbeek en Maasbracht. Bij Maasbracht steek je de Maas over naar Wessem, vanuit waar je naar Thorn wandelt. Bij Thorn maak je de knik naar beneden en begint de weg terug naar Sittard.

Vanuit Thorn steek je vervolgens de grens over met België en loop je door naar Kessenich en Ophoven. Vanuit Ophoven ga je door naar Maaseik, waar je vlak voor binnenkomst de 60 kilometer passeert. De laatste loodjes brengen je vervolgens weer terug over de landsgrens naar Roosteren en Dieteren om via Susteren en Nieuwstadt weer terug te lopen naar de markt van Sittard.

De route voert je langs het mooie Limburgse landschap met verschillende kleine bossen, plattelandsvlaktes en de Maas. Onderweg zijn er genoeg punten te vinden waar je iets te eten of te drinken kan verkrijgen, of even kan uitrusten en je voeten laten verzorgen door hulpverleners. Deze punten staan ook op de routeomschrijving aangegeven. Daarnaast zijn er checkpoints waar je je stempelkaart kan laten aftekenen als bewijs van passage. Wanneer je alle punten hebt gehad kan je een aandenken ontvangen bij de finish.

Datum en deelname Kennedymars Sittard

In 2022 vindt de Kennedymars in Sittard plaats op 16 april. Voor deelname aan de Kennedymars betaal je 20 euro inschrijfgeld. Hiermee steun je de stichting met het organiseren van dit evenement. Bij uitwandelen van de wandeltocht krijg je een speciaal aandenken die weergeeft hoe vaak je al hebt meegelopen. Hiervoor moet je dus ook je kaartje laten afstempelen. De Kennedymars begint ’s ochtends vroeg om 05:00 en de eindtijd staat op 01:00u. Voor de echte die-hards is er ook nog de wedstrijdklasse. Deelnemers die hieraan meedoen betalen €25 en moeten binnen twaalf uur finishen.

Credit: Kennedymars Sittard

Welke kleding moet ik aan?

Het is wel belangrijk om goed voorbereid en uitgerust op pad te gaan. Zo verminder je de kans op uitvallen en blaren. Wij raden daarom de volgende kleding aan voor tijdens het wandelen:

Wandelschoenen

Wandelbroeken

Basislaag

Vesten

Regenjas

DagtochtEuropaNederlandTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.