Hiken over de mooiste trails van het wereldwonder Petra in Jordanië

door

Ga je voor het eerst op vakantie naar Jordanië, dan ontkom je er eigenlijk niet aan om een bezoek te brengen aan Petra. Petra is de bekendste plek in heel het land, mede doordat het in 2007 is benoemd tot een van de zeven wereldwonderen. Deze “Roze Stad” is een van de meest indrukwekkende archeologische vindplaatsen ter wereld en een absolute must-see tijdens een reis door Jordanië. De beste manier om Petra te bewonderen, is door een of meerdere van de hiking trails af te leggen.

Petra heeft vier namen

 1. Potressa/ Petra door de Grieken. Betekent rots in het Grieks 
 2. Cella door de Romeinen. Betekent ook rots of steen
 3. Rockien in het Arabisch. Betekent rotsachtig
 4. Rose red city door de locals in de meer recente jaren. Vernoemd naar de kleur van de rotsen

Hoe de Nabateeërs in Jordanië een rijke stad stichtten, genaamd Petra

Petra werd waarschijnlijk gesticht in de 4e eeuw voor Christus door de Nabateeërs, een Arabisch volk dat zich vestigde in het zuiden van Jordanië. Ze maakten Petra tot hun hoofdstad en bouwden spectaculaire gebouwen, tempels en tombes in de rotsen. De Nabateeërs waren goed in twee dingen. Het eerste is het verzamelen en vervoeren van water. Ze waren meesters in het aanleggen van aquaducten. Doordat het zo’n waterrijke plek was, stopten vele passanten er om hun watervoorraad aan te vullen. Hierdoor bloeide Petra op als een belangrijk handelsknooppunt, waar karavanen uit verschillende delen van de wereld samenkwamen.

De Nabateeërs waren slim en begonnen ook met het opleggen van belastingen, wat hen erg rijk maakte. Om nog meer indruk te maken op de mensen die de stad bezochten, maakten ze gebruik van hun tweede skill; het uithouwen van de indrukwekkende graftombes in het zachtroze zandsteen. De meest iconische structuur is de “Treasury” (Al-Khazneh). De ingang tot Petra wordt gemarkeerd door een smalle kloof genaamd de Siq, die zich uitstrekt over ongeveer één kilometer en uiteindelijk uitkomt bij de Treasury. Andere opvallende bezienswaardigheden zijn het Klooster (Ad Deir), het Romeinse Theater en talloze goed bewaard gebleven tombes.

Petra mag niet ontbrekend op je vakantie in Jordanië

De Treasury

De Treasury is dus de schatkamer van de stad Petra. Ooit dachten de mensen dat in de pot bovenaan het goud bewaard lag. Maar dat was het niet. De Treasury is namelijk een schitterend mausoleum dat diende als graftombe voor een Nabateese koning. Deze archeologische schat heeft een voorgevel van zo’n 40 meter hoog en is 25 meter breed. Het werd uitgehouwen in 85 voor Christus.

Vind je het trouwens ook niet bizar hoe ontzettend goed dit kunstwerk bewaard is gebleven in meer dan 2000 jaar tijd? Dat komt doordat het op natuurlijke wijze wordt beschermd door de omliggende rotswanden. Daarnaast is er bovenlangs en aan de zijkant een soort tunnel uitgehakt, zodat de regen er langsaf loopt. Slimme mensen, die Nabateeërs.

Petra, de verloren stad van Jordanië

Toch was het niet altijd rozengeur en maneschijn in Petra. In de tijd van de Nabateeërs hadden de Romeinen de macht in het noorden. De Romeinen vonden het niet leuk dat de Nabateeërs zo populair waren en sneden alle watervoorraden af. Op die manier namen ze de macht over. Maar ook zij vertrokken uiteindelijk. Aardbevingen vernietigden het grootste deel van de stad. Bovendien veranderden ze de handelsroutes. Vanaf dat moment raakte Petra in de vergetelheid en voor de Westerse wereld ging het zelfs helemaal verloren van ongeveer de 8e tot aan 19e eeuw. Vermomd als een Indiase handelaar herontdekte de Zwitser Johann Ludwig Burckhardt in 1812 de ruïnes van het ooit zo florerende Petra in Jordanië.

Bedolven door aardbevingen

Jordanië werd in de derde, vijfde en zevende eeuw getroffen door enorme aardbevingen, waardoor vele monumenten, steden en andere bouwwerken verloren gingen. Ook Petra heeft eeuwenlang bedolven gelegen. Tot aan de 20e eeuw zelfs. Pas toen rond 1920 archeologische opgravingen startten in Jordanië werd er steeds meer zichtbaar van het Petra zoals wij dat nu kennen. In de afgelopen honderd jaar is er al veel waardevols herontdekt, maar naar schatting ligt nog steeds zo’n 80% van de stad bedolven onder de grond.

Uitgehouwen graftombe in Petra, Jordanië

Wereldwonder Petra

Doordat Petra is uitgeroepen tot een van de zeven Wereldwonderen, viert het toerisme tegenwoordig hoogtij en kun je er haast over de koppen lopen. Vooral in de Siq en bij de Treasury. Mijn tip is om heel vroeg in de ochtend of juist tegen sluitingstijd stil te staan bij deze plekken. Dan is het er veel rustiger. In de tussentijd kun je de rest van Petra bewonderen, waar je minstens een dag, maar eigenlijk zelfs twee dagen, voor uit wilt trekken. Naast de bekende bezienswaardigheden zijn er ook minder bezochte delen van Petra die de moeite waard zijn om te verkennen, zoals de “Royal Tombs”, het Byzantijnse kerkcomplex en het uitgehakte Amfitheater. Daarnaast zijn er in Petra ook verschillende hiking trails, waaronder de bekende klim naar de “Monastry“, die wordt beloond met een adembenemend uitzicht over de stad.

Lopen door de Siq tijdens Petra by Night

Hikes in Petra, Jordanië

Er zijn verschillende hikes die je kunt doen in Petra, variërend in moeilijkheidsgraad en afstand. Zo kun je hikes doen van 1,5 kilometer lang, maar ook van 10 kilometer lang. Sommige hikes lopen redelijk vlak, maar er zijn ook zeker een aantal uitdagende trails bij, waarbij je steile stukken omhoog klimt. Hierbij het overzicht:

Main trail

 • 8 kilometer
 • makkelijk
 • 3,5-4 uur lopen

Deze trail is de populairste trail van Petra. De route start bij het Visitor center, loopt door de Siq, via de Treasury, Street of Facades, het Theatre, Nymphaeum en de Colonnaded Street tot aan Qasr al-Bint.

Al-Khubtha Trail

 • 3,5 kilometer
 • zwaar
 • 2,5-3 uur lopen

Deze route begint bij ook bij het Visitor Center en neemt je mee naar de oude stad Petra. Je loopt ook hier weer via de Siq, de Treasury en Royal Tombs. Je komt ook langs het theater, voordat je Al-Khubtha High Place en Cisterne bereikt om van het adembenemende uitzicht te genieten.

Volg het hoofdpad naar het theater, waarna je aan je rechterhand toiletten tegenkomt. Ga bij de toiletten rechtsaf de trap op naar de Urn Tomb en volg de trail verder naar boven. Nadat je het uitkijkpunt hebt bereikt, neem je dezelfde weg weer terug naar beneden.

High Place of Sacrafice Trail

 • 3 kilometer
 • zwaar
 • 3,5-4 uur lopen

Zoals de naam al doet vermoeden, ligt de High Place of Sacrafice hoog boven het hoofdgedeelte van Petra. Om er te komen staat er een steile klim op je te wachten. Maar ik kan je vertellen dat de uitzichten uiteindelijk zeker de moeite waard zijn. Nadat je het hoogste punt hebt bereikt, loopt de trail verder Petra in. Je komt daarbij onder andere nog langs de Obelisks, Garden Triclinium, Roman Soldier Tomb, Renaissance Tomb en de opgraving van Az Zantur.

Het pad vind je aan de linkerkant, nadat je voorbij de Treasury bent gelopen (nog voor het theater). Daar start je beklimming van de oude Nabateese trappen. Bovenaan kun je stoppen om het prachtige panorama te bewonderen voordat je de trail verder volgt en afdaalt naar Wadi Farasa en langs de overige bezienswaardigheden komt, voordat je dezelfde weg weer terugloopt.

Ad-Deir (Monastry) Trail – vanaf einde Main Trail

 • 2,5 kilometer
 • zwaar
 • 2,5-3 uur lopen

Heb je de Main Trail van voor tot eind afgelegd, dan kun je er voor kiezen om je hike in Petra te verlengen met een paar kilometer lopen naar Ad-Deir, ofwel het klooster. Onderweg kom je langs het Lion Triclinium. Eenmaal boven, bij de Monastry, heb je een geweldig uitzicht over de omgeving.

Dit deel is van de route mag je dit onderschatten, omdat je werkelijk honderden treden beklimt. Een goede conditie is dus zeker een must. Je start dit deel van de trail vanaf het museum dat naast het Basin restaurant ligt. Om daar te komen, loop je dus eerst helemaal de Main Trail af tot het einde. In totaal ben je 6-7 uur onderweg.

The Monastry in Petra, Jordanië
Credits: Brian Kairuz – Unsplash

Umm al-Biyara Trail

 • 4 kilometer
 • zwaar
 • 3,5-4 uur lopen

Ben je aan het einde van de Main Trail, dan kun je er ook voor kiezen om je weg te vervolgen over de Umm al-Biyara Trail. Umm Al-Biyara (Moeder van de waterreservoirs) is een hoge top in Petra. Vanaf hier kijk je goed uit over het oude stadscentrum. Bovenop vind je allerlei overblijfselen van eeuwenoude gebouwen en ook recentere opgravingen, die een prachtig Nabateeërs/Romeins badcomplex hebben onthuld dat over de hele stad uitkijkt.

Je komt bij de top van Umm al-Biyara via een uitdagende, steile trap naar boven, die goed verborgen is. Sowieso leg je eerst bijna de gehele Main Trail af, maar net niet helemaal. Net na Qasr al-Bint sla je linksaf het kleine pad in tussen de tempel en Nazzal’s Camp (het omheinde gebouw aan de voet van Jabal Al-Habis). Terwijl het pad daalt, steek je een kleine wadi (vallei) over en passeer je aan de rechterkant een kleine rots, die wordt bewoond door een bedoeïenenfamilie. Vlak daarna ga je de helling omhoog en na ongeveer 30 meter kom je bij een bord met Umm Al-Biyara en het begin van de trap die naar de top van de berg leidt.

Jabal Haroun Trail

 • 7,5 kilometer
 • zwaar
 • 5-6 uur lopen

Tijdens deze dagtocht loop je een groot deel dezelfde route als de Umm al-Biyara Trail. In plaats van dat je afslaat en omhoog loopt naar Umm al-Biyara, loop je nu rechtdoor richting de 1350 meter hoge Jabal Haroun, die ook wel Mount Hor wordt genoemd. Bovenop Jabal Haroun staat een witte koepel met daarin het graf van Mozes’ broer, profeet Aäron. De witte koepel is vanaf bijna elk punt rondom Petra te zien en wordt door velen gezien als een heilige plaats.

De Jabal Haroun Trail start en eindigt bij Qasr al-Bint, bijna aan het einde van de Main Trail. Vanaf daar is het nog 5 tot 6 uur lopen, dus ga vroeg op pad. Zeker als de temperaturen flink oplopen gedurende de dag. Je bent op deze trail weg van het grote toerisme in Petra en de route is niet gemarkeerd. Het is daarom aan te raden om deze trail onder begeleiding van een gids te doen.

Sabra Trail

 • 10 kilometer
 • gemiddeld
 • 6-7 uur lopen

Ben je op zoek naar een hidden gem trail in Petra? Eentje die redelijk goed te doen is als je een gemiddelde conditie hebt? Dan is de Sabra Trail een goede optie voor jou. De route voert je, weg van de toeristische trails in Petra, mee naar de “buitenwijken van de oude stad”, genaamd Sabra. Er zijn verschillende manieren om bij Sabra te komen, maar de beste optie is de route die bij het Visitor Center start. Je volgt daarbij een oude handelsroute en komt onderweg langs allerlei tombes, huizen een oude Romeinse theaterruïne, een Nabateese heiligdom, en rotstekeningen die op muren zijn uitgehouwen.

De moeilijkheid van deze trail zit hem niet in steile of uitdagende klimmetjes, maar juist in de lengte van de route. De trail is namelijk 10 kilometer lang en omdat het pad niet goed is aangegeven, kun je ook nog verkeerd lopen, waardoor de kilometers oplopen.

Al-Madras Trail

 • 1,5 kilometer
 • gemiddeld
 • 1,5 uur lopen

Net voordat je de Siq betreedt via de Main trail, sla je linksaf de Al-Madras trail op. De officiële route stopt na 1,5 kilometer, maar de onofficiële route loopt helemaal door tot de High Place of Sacrifice. De reden waarom veel mensen deze trail lopen, is vanwege de Madras overlook, waarbij je vanaf boven op de Treasury kijkt. Verder kom je op deze route niet veel bijzondere tombes, overblijfselen of opgravingen tegen, maar de natuur daarentegen is wel heel bijzonder om doorheen te lopen.

Zorg dat je met een gids op pad gaat als je deze route wilt lopen, want anders is de trail lastig te volgen.

Overige trails

Er zijn nog een aantal aanvullende trails in en om Petra, die zeker de moeite waard zijn, zoals de twee Beidha Trails en varianten op de Ad Deir Trail. Je vind ze op deze pagina van de officiële Visit Petra website.

Jordan Trail

De Jordan Trail doorkruist het land van noord naar zuid en omvat in totaal 675 kilometer. Uiteraard voert deze trail je ook via dé highlight van Jordanië; Petra. Sterker nog: tijdens de Jordan Trail loop je dwars door Petra, van de Monastry naar de Treasury. En van de Treasury weer Petra uit in de richting van Rum. De gehele Jordan Trail leg je af in zo’n 40 dagen. Kies je ervoor om de 7-daagse variant van Travelbase te doen, dan eindig je jouw Jordan Trail in Petra. Een iconischer einde is er niet.

Petra by night

Sinds Petra is benoemd tot een van de zeven moderne wereldwonderen, viert het toerisme hoogtij. De Nabateeërs weten wel hoe ze dat volledig uit kunnen melken. Tijdens je bezoek aan Petra word je overladen met souvenirkraampjes, gidsen die zichzelf aanbieden en de mogelijkheden om een deel van je route te paard of ezel af te leggen. Een van de andere toevoegingen om alles uit je Petra-bezoek te halen, is om de Petra by Night show bij te wonen. Je bezoekt de Treasury dan bij kaarslicht, terwijl er fluit wordt gespeeld en je meer informatie krijgt over Petra. Een bijzondere beleving, maar ook met een hoog commercieel gehalte. Dus houd er rekening mee dat je zeker niet de enige bent en dat het iets minder romantisch is dan de foto’s doen vermoeden.

Petra by night

Entreetickets en de Jordan Pass

Tickets voor Petra starten vanaf 50 JD (Jordaanse Dinar). Dat is omgerekend (met de huidige wisselkoers van 2023) zo’n 65 euro. Neem je een tweedaagse pas, dan ben je 55 JD kwijt en voor drie dagen kost het je 60 JD. Wil je meerdere dagen in Petra verblijven en/of ook andere plekken in Jordanië bezoeken, dan kan het interessant zijn om de Jordan Pass aan te schaffen. De Jordan Pass is verkrijgbaar in drie varianten en eigenlijk zit het verschil qua prijs er vooral in hoeveel dagen je Petra wilt bezoeken.

AziëDagtochtJordanieTheHike.nlTheOutdoors.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.