Inca Trail; de meest fantastische hike ter wereld

door

Ga je naar Peru dan is Machu Picchu dé absolute must visit van het land. Samen met Petra in Jordanië, het Colosseum in Rome, de Taj Mahal in India, de grote muur van China, Christus de Verlosser bij Rio en Chichen Itza in Mexico, staat Machu Picchu op de lijst van de Zeven Nieuwe Wereldwonderen. We schreven eerder al een artikel over de Huayna Picchu. Een fantastische hike om te doen als je eenmaal bij Machu Picchu binnen bent. Wat je natuurlijk ook kunt doen, is hiken naar Machu Picchu toe. Dat doe je via de Inca Trail. Een van de aller bekendste, meerdaagse hikes ter wereld. En dat is niet voor niets.

Een immens Inca-netwerk

De Inca’s bouwden niet alleen Machu Picchu. Ze zorgden ook voor wandelpaden die zich uitstrekten tussen Mendoza in Argentinië en Santiago in Chili tot aan Quito in Ecuador. In totaal gaat het om bijna 40.000 kilometer aan wandelpaden. De kern van het gebied is Cusco in Peru. Op ongeveer drie uur rijden van Cusco loopt er een trail, via de bergtoppen van de Andes, all the way naar Machu Picchu. Die trail is de Inca Trail. Deze 3-4 daagse route van 42 km voert je langs allerlei belangrijke archeologische plekken. Klinkt fantastisch, toch? Dat is het ook! Alleen denken meer mensen daarover. Om ervoor te zorgen dat de trail niet overvol raakt, is de toegang heel strikt. Vergunningen zijn schaars en je kunt ze alleen verkrijgen via geautoriseerde bedrijven. Zorg er dus voor dat je ruim op tijd (ongeveer een half jaar van tevoren) groen licht hebt geregeld.

Ain’t no mountain high enough

Net als bij de Kilimanjaro, is het ook bij de Inca Trail de hoogte die de trekking lastig maakt. Tijdens de tocht ben je omringd door de hoge bergtoppen van het Andesgebergte. Deze toppen reiken met gemak tot wel 6.000 meter hoogte. Zo hoog loop je zelf niet, maar de 4.200m tik je wel aan. Hoogteziekte is daardoor een veelvoorkomend symptoom. Het is lastig om daar op te trainen, zeker in Nederland. Maar je kunt jezelf er wel op voorbereiden. Kies er bijvoorbeeld voor om eerst een paar dagen in Cusco te acclimatiseren voordat je aan de trekking begint. Sla ook wat cocaproducten in. Cocabladeren helpen namelijk bij het onderdrukken van hoogteziekte.

Magische momenten

De meeste mensen kiezen voor de Inca Trail die vier dagen duurt. Dag twee is de pittigste dag. De klim die je die dag maakt, loopt helemaal tot bovenop de De Warmiwañusca, ook wel de Dode Vrouw pas genoemd. Het is een stijle klim van wel 4 tot 5 uur. Het moment dat je denkt dat je er bijna bent, begint de klim pas echt. De traptreden blijven komen en de lucht wordt steeds ijler. Maar als je eenmaal boven bent… die kick, daar doe je het voor. Waar je het overigens nog net iets meer voor doet, is de vierde dag. In de vroege, donkere ochtend hike je naar Inti Punku, de zonnepoort. Hier zie je de zon opkomen, terwijl je de eerste blikken werpt op Machu Picchu (mits het weer je goed gezind is). Magisch!

Inca Trail tips&tricks

De beste periode om de Inca Trail te lopen is van mei t/m september. In mei is het regenseizoen net voorbij, waardoor de route extra groen is. In de maand februari is de Incatrail gesloten. Wil je weten wanneer er nog beschikbaarheid is voor jou? Check hier de officiële site van Machu Picchu. Check ook even deze site voor meer handige informatie en tips m.b.t. je Inca Trail permit.

BergenMidden- en Zuid-AmerikaNatuurgebiedenPeruTheHike.nlTrekkingWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.