Copyright: The Hike

Huayna Picchu en de wonderlijke klim vanuit Machu Picchu

door

Iedereen die naar Peru op reis gaat, brengt natuurlijk een bezoek aan de Machu Picchu. Dé highlight van Peru is een overblijfsel van de Inca’s. Door de ligging hoog in de bergen, is deze stad vroeger niet door de Spanjaarden ontdekt. Daardoor is de stad grotendeels intact gebleven en is er nog veel van de Inca-beschaving terug te vinden. Ben je zelf nooit in Peru geweest, dan heb je ongetwijfeld wel foto’s gezien. Foto’s van ruïne-achtige gebouwen, groene grasvelden met een of meerdere lama’s erop en op de achtergrond staat bijna altijd een berg. Die berg, dat is de Huayna Picchu. Ook wel Wayna Pikchu genoemd. Breng je een bezoek aan Machu Picchu, maak dan zeker ook de hike naar de top van de Huayna Picchu.

De steile klim naar de Huayna Picchu top

Je vindt de Huayna Picchu aan de noordzijde van de Machu Picchu. De berg is ruim 2700 meter hoog en geeft je een bijzonder mooie view op de Machu Picchu en de omgeving daaromheen. Maar de top bereik je niet zomaar. Je doet er ongeveer een uurtje over, maar daar heb je wel een redelijke conditie voor nodig. De klim ernaartoe is namelijk behoorlijk steil. Voor je eigen veiligheid is het op sommige stukken echt aan te raden om je vast te houden aan de touwen die er hangen. Bovendien is het als Nederlander lastig om je voor te bereiden op de hoogteverschillen die de Andes met zich meebrengt. 2700 meter is erg hoog. Dat betekent dat de lucht er ijl is en dat je sneller buiten adem raakt dan anders. Het wordt aangeraden om een paar dagen te acclimatiseren in Cusco. (Wat zeker geen straf is.) Vanaf daar kun je vrij eenvoudig de trein nemen richting Machu Picchu. Wil je het echt speciaal aanpakken? Dan kan je ook de cocktailtrein nemen! Wij pakten onze rust ook nog iets dichter bij de Machu Picchu; namelijk in Aguas Calientes.

Het wonderlijke dorp Machu Picchu

Je hebt de zeven wereldwonderen en de zeven nieuwe wereldwonderen. Op dat laatste lijstje staat onder andere het Colosseum in Rome, Petra in Jordanië, de grote muur van China, de Taj Mahal, Chichen Itza in Mexico, Christus de Verlosser bij Rio en de Machu Picchu in Peru. Niet vreemd dus dat de Machu Picchu ook op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. De Duitse Augusto Berns ontdekte de Machu Picchu als eerste, in 1860. Toch werd het gebied pas bekend toen Hiram Bingham in 1911 de ruïnes ontdekte. Op 2400 meter hoogte ligt Machu Picchu tussen de Andestoppen. Vanuit de bijzondere ruïnes heb je een prachtig uitzicht op de Urabamba vallei.

Vroeg in de veren

Verwacht trouwens niet dat je de dag van je bezoek op je gemakje wakker kunt worden en half de ochtend eens een kijkje kunt gaan nemen bij de Machu Picchu en Huayna Picchu. In 2012 heeft de UNESCO bepaald dat de invloed van de vele toeristen te groot werd op de staat van het gebied. Om de historie te beschermen is besloten dat er maar 2500 bezoekers per dag worden toegelaten in Machu Picchu en dat er zelfs maar 400 personen per dag de beklimming naar de top van Huayna Picchu mogen doen. Zorg dus dat je op tijd je ticket voor Machu Picchu koopt en er vroeg bij bent! Wij stonden bij de ingang van de Machu Picchu te wachten tot deze om 05:30u open ging en zijn bij binnenkomst meteen doorgelopen om tickets voor de Huayna Picchu te scoren. Uiteindelijk konden we rond de middag beginnen aan onze klim omhoog. Een perfecte timing voor ons, want de ochtend was mistig en tegen de middag trok het helemaal open. Maar geloof me; de hele beleving is het vroege opstaan dubbel en dwars waard.

BergenMidden- en Zuid-AmerikaNationale parkenNatuurgebiedenPeruTheHike.nlTrekkingWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.