Hiken in de nacht? Dit is wat je moet weten

door

Wil jij ook een keer iets nieuws proberen? Gewoon een keer ’s avonds hiken in plaats van ’s ochtends? Niemand zegt dat je ’s avonds de deur niet meer uit mag of kan, ook al zit het grootste deel van de mensheid binnen wanneer het donker wordt. Vandaag geven wij jou allerlei inspiratie en informatie over hiken in de nacht. Zo begin jij op en top voorbereid aan jouw hike avontuur in het donker.

Waarom zou je in hemelsnaam gaan hiken in de nacht?

’s Nachts wandelen heeft je niet alleen een ander perspectief op het landschap, maar ook levert het je misschien wel een diepere verbinding met het buitenleven op. Is het warm waar jij woont? Dan kan het ook als een verademing werken om niet in de hitte te hoeven wandelen. ’s Avonds wandel je natuurlijk in wat koelere temperaturen dan overdag.  ’s Nachts wandelen is ook nog eens prachtig. Je kan lekker omhoog staren om alle sterren te bekijken. Misschien zie je wel een meteoorstreep of laat je je meenemen door de volle maan. Dat is natuurlijk allemaal wel heel anders dan wanneer je overdag zou wandelen. Zeker als je het leven in de stad gewend bent kan hiken in de nacht een hele openbaring voor je zijn. Normaal gesproken gebruik je je zicht om je navigeren tijdens een wandeling, maar wanneer je gaat hiken in de nacht maak je een betere verbinding met je omgeving omdat je je vooral moet focussen op je andere zintuigen. Vooral je gehoor is hierbij belangrijk. Hierdoor kan je je beter afstemmen op je omgeving en hoor je alle geluiden om je heen. Wie weet welk dier je voorbij hoort komen…

Verlichting en nachtzicht gebruiken om ’s nachts te hiken

Als je nog nooit een nachtwandeling hebt gemaakt, heb je misschien de algemene misvatting dat een helderder licht beter is om de duisternis te verkennen. Heldere koplampen en zaklampen zijn geweldig voor sommige uitstapjes waarbij maximale verlichting van belang is. Denk bijvoorbeeld aan trailrunning. Maar dat harde witte licht zal is niet optimaal wanneer je je wandeling gaat maken in de nacht. Het is veel te fel en hierdoor kan het je avondwandeling enigszins negatief beïnvloeden. Vertrouw daarom het meeste op het natuurlijke licht van de maan, mocht deze aanwezig zijn. Hierdoor kunnen je ogen zich aanpassen aan de duisternis. Op die manier versterk je je zicht in de nacht, zodat je het landschap, de natuur en de sterrenhemel beter kunt bekijken bij natuurlijk licht.

Hoe versterk je je zicht in de nacht?

Geef je ogen als eerste de tijd om zich aan te passen. Het kan tot wel 45 minuten duren voordat je ogen volledig aan het donker zijn gewend. Probeer ook om niet naar een lichtbron te kijken. Het kijken naar een lichtbron beïnvloed je nachtzicht. Je bent dan eigenlijk weer terug bij af, terwijl je net dacht dat je ogen een beetje aan het donker gewend waren. Het duurt slechts één seconde om je verbeterde nachtzicht weer om zeep te helpen. Kom je een groep met wandelaars tegen die hoofdlampen en zaklampen gebruiken? Vraag ze dan vriendelijk om de lichten uit te doen. Je kan ook proberen om zo goed mogelijk weg te kijken, maar dit helpt meestal minder goed. Probeer verder om niet recht naar een object te kijken, maar om het totale plaatje te zien. Wees je bewust van wat zichtbaar is boven, onder en aan de buitenkant van je ogen (van alles om je heen).

Photo by Leonardo Yip

Enkele tips voor het kopen en gebruiken van een hoofdlamp of zaklamp

Natuurlijk zijn er momenten waarop je een hoofdlamp of zaklamp moet gebruiken, bijvoorbeeld om een ​​kaart te bekijken of iets in je rugzak te vinden. Maar je hebt hard gewerkt om maximaal nachtzicht te bereiken, dus voordat je dat licht aandoet, moet je ervoor zorgen dat dit echt nodig is.

Koop een rood licht

Wanneer je een hoofdlamp of zaklamp voor nachtwandelingen gaat kopen, is het belangrijk om er een te zoeken die buiten de standaard witlichtinstelling ook een roodlichtinstelling heeft. Je ogen zijn minder gevoelig voor de langere golflengten van rood licht, waardoor je nachtzicht er minder door wordt beïnvloed. Zorg dat je je na het kopen van de lamp goed inleest over het gebruik van de roodlichtinstelling voordat je op pad gaat.

Photo by Manouchehr Hejazi 

Zoek naar meerdere helderheidsinstellingen

Het is fijn om te kunnen schakelen van laag naar hoog of omgekeerd wanneer je iets moet zien, zoals een spoormarkering of details op een kaart. Dit zorgt er ook nog eens voor dat je controle hebt over de levensduur van de batterij.

Zorg voor een comfortabele pasvorm

Zoek een hoofdlamp die comfortabel op jouw hoofd past zonder te verschuiven. Een wiebelende hoofdlamp op je hoofd tijdens je wandeling haalt de lol namelijk wel een beetje weg. Zet je liever geen hoofdlamp op? Dan kan je er ook voor kiezen een zaklamp te kopen die makkelijk te dagen is.

Schijn nooit je licht in iemands gezicht

Laten we eerlijk wezen, fel licht in je ogen krijgen vindt niemand fijn. Het is niet alleen onbeleefd, het schaadt ook nog eens het nachtzicht van die persoon, waar ze misschien wel 45 minuten aan hebben besteed om dit te bereiken.

Photo by Vincent Guth

Zet je lamp uit voor andere wandelaars

Als je je hoofdlamp of zaklamp gebruikt en je hoort een andere groep wandelaars aankomen, wees dan beleefd en doe je licht uit zodat je hun nachtzicht niet beïnvloedt.

Tips voor een comfortabele en leuke nachtwandeling

’s Nachts wandelen kan intimiderend en uitdagender zijn dan overdag. Hier zijn enkele tips om jouw ervaring comfortabeler en leuker te maken.

Ga op pad om de zonsondergang te bekijken

Als je je avondwandeling begint met een doel, zoals bijvoorbeeld het bekijken van de zonsondergang, dan kan het gemakkelijker zijn om gemotiveerd te raken om aan het eind van de dag naar buiten te gaan. Normaal gesproken zou je lichaam nu tot rust komen, maar niet vandaag, want jij gaat lekker op pad.

Photo by Tim Marshall

Wandelen bij volle maan

Als hiken in de nacht nieuw voor je is, is dit een goede manier om te beginnen. Je ziet veel meer en bent veel minder afhankelijk van je hoofdlamp. Zo kun je het natuurlijke licht van de maan gebruiken om je weg te vervolgen.

Photo by Ganapathy Kumar

Ga niet alleen

’s Nachts wandelen kan een beetje eng zijn en je geest kan je eigen ergste vijand zijn als je alleen bent. Elke knip van een takje of enge schaduw kan als een gevaar aanvoelen. Het is dus slim om (als je ’s avonds wilt gaan wandelen) lekker met een groep vrienden te gaan.

Begin op een bekend pad

Misschien is nachtwandelen wel helemaal nieuw voor je. Het is dan verstandig een bekend pad te kiezen om te bewandelen. Op zie manier zal het ’s nachts niet zo vreemd aanvoelen, aangezien je dit pad overdag al vaak hebt bewandeld.

Kies de juiste locatie

Je kunt bijna overal hiken in de nacht ofwel een nachtwandeling maken, dus het hangt af van wat je zoekt. Bij open gebieden met reflecterende oppervlakken zoals lichtgekleurde rotsen kun je gemakkelijker navigeren. Ook geven ze je een geweldig uitzicht op de avondlucht. Zo kan je lekker uitgebreid naar de sterren kijken. Donkere bossen zorgen ervoor dat je ogen zich volledig kunnen aanpassen aan de nacht, zodat je nachtdieren kunt spotten. Controleer verder altijd de openingstijden van stads- of provincieparken voordat je aan je nachtwandeling begint. Sommigen zijn ’s nachts gesloten, dus het zou jammer zijn als je er daar pas achter komt dat je wandeling niet door kan gaan of dat je een andere route moet nemen.

Wees voorbereid op dieren in het wild

In Nederland hoef je hier natuurlijk minder op voorbereid te zijn dan in het buitenland. In het buitenland kom je hier en daar nog wel eens wat wilde dieren tegen. Het is daarom slim om goed onderzoek te doen naar de dieren die veel voorkomen in de omgeving waar jij je nachtelijke wandeling gaat maken. Luister en zoek tijdens je wandeling naar dieren. Wees alert zodat je ze niet alleen kan zien maar ook gepast kunt reageren als dat nodig is.

Loop langzamer

Duisternis maakt een terrein uitdagender, zelfs op bekende paden. Rotsen en wortels kunnen voor e gevoel zomaar uit het niets komen om je te laten struikelen. Loop daarom wat langzamer en dus niet in hetzelfde tempo als bij daglicht. Door langzamer te lopen, kom je ook dingen tegen die je anders misschien zou missen.

Wees oplettend

Wanneer je gaat hiken in de nacht is het gemakkelijk om in het donker te verdwalen, zelfs op een pad dat je gedurende de dag een aantal keren hebt bewandeld. Let vooral goed op trailmarkeringen en bochten. Als je zelf besluit van het pad af te gaan lopen om op rotsen te klauteren of in een weiland gaat liggen, onthoud dan hoe je weer op het goede spoor kunt komen.

Houd je rugzak georganiseerd

Het kan moeilijker zijn om ’s nachts dingen te vinden die helemaal onderop je in je rugzak verstopt zitten. Berg daarom belangrijke spullen zoals je waterfles en etenswaren op. Het is verstandig om dit op gemakkelijk bereikbare plaatsen te doen. Op die manier hoef je ook je hoofdlamp niet aan te doen om iets te zoeken.

Photo by Patrick Hendry

Breng laagjes kleding mee

Met de ondergaande zon komen koelere temperaturen. Het is dus verstandig om altijd de weersvoorspelling te controleren en je hierop te kleden. Als je voor zonsondergang begint, neem dan altijd een extra laag mee om aan te trekken als het afkoelt. Wandelen in de kou vindt namelijk niemand fijn.

Neem een ​​mobiele telefoon mee voor noodgevallen

Je weet nooit wat er gebeurt of wanneer je je mobiel nodig hebt. Neem deze dus altijd mee. Tuurlijk zullen er vast plekken zijn waar je niet altijd bereik hebt, maar mocht er iets gebeuren en je hebt wel bereik dan kan je gelijk hulp inschakelen.

hiken in de nacht
Photo by Becca Tapert 

Vertel iemand waar je heen gaat

Of het nu dag of nacht is, het is altijd slim om tenminste één persoon te laten weten waar je gaat wandelen en hoelang je denkt dat dit gaat duren. Mocht je niet op tijd terug zijn, omdat zich onderweg iets heeft voorgedaan dan weet je in ieder geval dat er iemand is die ongeveer weet waar je bent.

Ga jij wel eens hiken in de nacht? Als je nog aanvullende tips voor ons hebt dan horen wij het graag! Laat dus vooral een reactie achter.

TheHike.nlVeiligheid

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

2 reacties. Reactie plaatsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.