Credits: Riccardo Gazzin - Unsplash

De Fishermen’s Trail: een prachtige meerdaagse tocht in Portugal

door

Als je aan Portugal denkt, dan denk je misschien vooral aan warme en zonnige zomers aan het strand, pastels de nata of Cristiano Ronaldo. Dat Portugal echter een prachtige wandelbestemming is, weten maar weinig mensen. Er zijn namelijk een groot aantal regio’s in Portugal te vinden waar je prima kunt wandelen. Zo vind je in Noord-Portugal een groen en heuvelachtig gebied, vol met prachtige wandelingen en steden waar je ook verrassende hikes kunt maken. Voor de Fishermen’s Trail, een meerdaagse wandeltocht langs de kustlijn van Portugal, reizen we echter af naar het zuiden. Niet ver van de Portugese hoofdstad Lissabon begint namelijk een prachtige wandelroute langs de mooiste plekken van het land.

Wil jij de Fishermen’s trail graag gaan lopen? Neem dan een kijkje op deze website en ervaar welke variant van de trail het beste bij jou past.
Credits: Riccardo Gazzin – Unsplash

De Fishermen’s Trail, wandelen langs de Portugese kust

Voor het lopen van de Fishermen’s Trail reizen we af naar het zuiden van Portugal, om precies te zijn naar Porto Covo. Hier begint de ruim 226 kilometer lange trail die voor het overgrote gedeelte door beschermde natuurgebieden loopt en eindigt in de plaats Lagos.In 11 etappes volg je hoofdzakelijk de kustlijn. Al wandelend over kliffen en langs prachtige stranden, kun je er genieten van de schoonheid van de natuur. De Fishermen’s Trail is onderdeel van de Rota Vicentina, een netwerk van wandel- en fietsroutes door de Algarve.

De Fishermen’s Trail verbindt het mediterrane leven van Portugal met de prachtige natuur die zich rond de Atlantische kustlijn voor je uitstrekt. Zo kun je onderweg in de leukste restaurants genieten van de Portugese keuken, genieten van een prachtige zonsondergang, of een duik nemen in de Atlantische oceaan.

De Fishermen’s Trail in een notendop:

De mooiste etappes van de Fishermen’s Trail uitgelegd

Om je een beter beeld te geven van de Fishermen’s Trail, hebben we een aantal etappes voor je uitgezocht die absoluut de moeite waard zijn. Deze hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet. Op deze manier kun je goed inschatten of het lopen van deze trail iets voor je is en of je jezelf al ziet wandelen aan de Portugese kust.

Dag 2: Vila Nova de Milfontes – Almograve

We beginnen met het uitlichten van de tweede etappe van de Fishermen’s Trail. Deze etappe loopt overwegend over smalle zandpaadjes. Het is een rustig gedeelte van de trail, met een spectaculair uitzicht over de vele kliffen en de verlaten stranden die je op deze tweede etappe tegenkomt. Het eindpunt van deze etappe ligt in het kleine dorpje Almograve. Het is een prachtige plek op een steenworp afstand van het stand, waar je in alle rust van deze streek kunt genieten.

 • Duur: 04:15 h
 • Afstand: 16 km
 • Hoogtemeters: 150 m
Credits: Andre Martins – Unsplash

Dag 4: Zambujeira do Mar – Odeceixe

Deze etappe staat bekend om zijn enorme veelzijdigheid. Zo wandel je niet alleen over de kliffen die zo typerend zijn voor dit deel van Portugal, ook loop je door een mangrovebos en door de duinen. Op deze etappe van de Fishermen’s trail kom je enkele steile en korte klimmetjes tegen, die met een prachtig uitzicht worden beloond. Gelukkig kom je ook op deze etappe langs voldoende mooie dorpjes, waar je een welverdiende pauze kunt inlassen.

 • Duur: 05:10 h
 • Afstand: 18.9 km
 • Hoogtemeters: 220 m
Credits: Sascha Albert – Unsplash

Dag 8: Carrapateira – Vila do Bispo

Op dag acht kun je naar hartenlust je kuiten trainen. Deze etappe staat namelijk bekend om zijn relatief vele hoogtemeters. Daar krijg je natuurlijk een prachtig uitzicht voor terug. Ook hier klauter je over kliffen, loop je over verlaten stranden en loop je ook hele stukken door niemandsland. Het eindpunt van de dag ligt in het pittoreske Vila do Bispo, een klein dorpje met niet veel meer dan een kerk, een supermarkt en een paar guesthouses.

 • Duur: 05:50 h
 • Afstand: 18.8 km
 • Hoogtemeters: 490 m
Credits: Alice Kotlyarenko – Unsplash

Dag 10: van Sagres naar Salema

Deze voorlaatste etappe van de Fishermen’s Trail is volgens velen misschien wel de mooiste etappe van de trail. Hij is met bijna 19 kilometer aan lengte behoorlijk pittig, maar ontzettend afwisselend. Zo beland je op meerdere prachtige stranden en loop je over de mooiste kliffen van de Algarve. Deze zuidelijke kliffen zijn weer heel anders dan de kliffen die je op voorgaande delen van de route tegenkomt en vormen daardoor een mooie afwisseling. Vanaf deze kliffen heb je daarnaast een prachtig uitzicht over de Atlantische oceaan.

 • Duur: 05:45 h
 • Afstand: 18.8 km
 • Hoogtemeters: 270 m
De Fisherman's Trail, een prachtige meerdaagse trekking langs de Portugese kust.
Credits: Thomas Winkler – Unsplash
Wil jij de Fishermen’s trail graag gaan lopen? Een volledig georganiseerde reis, die je vervolgens zelf loopt, boek je op de website van bookatrekking.com

Veelgestelde vragen over de Fishermen’s Trail in Portugal

Lijkt de Fishermen’s Trail je wel wat? Deze veelgestelde vragen helpen je verder bij het plannen van deze mooie meerdaagse wandeltocht.

Hoeveel dagen is de Fishermen’s Trail in Portugal?

De Fishermen’s trail kent 11 etappes. Wil je de complete route lopen, dan zul je inclusief reisdagen ongeveer 14 dagen moeten inplannen voor deze trail.

Hoe bereik ik het startpunt van de Fishermen’s Trail?

Het startpunt van de route in Porto Covo ligt op ruim anderhalf uur rijden van de hoofdstad Lissabon. Vanaf Lissabon kun je met een directe bus, die vertrekt bij de busterminal Sete Rios, naar deze plek reizen. Ook vanaf het eindpunt in Lagos vertrekken directe bussen terug naar Lissabon.

Hoe zwaar is de Fishermen’s Trail?

De Fishermen’s trail is een middelzware meerdaagse tocht. Je loopt over goed begaanbare wegen gemiddeld 15 tot 20 kilometer per dag met een gemiddelde stijging van 250 tot 500 hoogtemeters. Bijzondere technische vaardigheden zijn dus niet vereist, maar een goede conditie is wel noodzakelijk.

Wat is het beste jaargetijde voor het lopen van de Fishermen’s Trail?

De beste jaargetijden zijn zonder twijfel de lente en de herfst. De temperaturen zijn dan aangenaam en bovendien valt er in deze periodes weinig neerslag. In de zomermaanden kan het in het zuiden van Portugal erg heet zijn.

Waar overnacht je tijdens de Fishermen’s Trail?

Overnachten doe je in de dorpen die op de route liggen. Hier vind je een ruim aanbod uit hotels, B&B’s of hostels.

Is de trail bewegwijzerd?

Ja, de trail is voorzien van prima bewegwijzering. Volg de groen / blauwe markeringen en je zult tijdens het wandelen maar moeilijk verdwalen.

BookatrekkingEuropaLangeafstandswandelingPortugalTheHike.nlTrekkingWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.