De Externsteine, natuurwonder in Noordrijn-Westfalen

door

De Externsteine, een unieke en grote zandsteen formatie die opdoemt uit het Teutoburgerwoud. Deze hotspot konden we natuurlijk niet vergeten op onze roadtrip door Noordrijn-Westfalen en koppelden we aan een heerlijke wandelroute door het gebied. Wat vind je hier precies en hoe combineer je deze highlight met een wandeltocht door de regio?

Wat zijn de Externsteine

De Externsteine zijn niet alleen door hun uiterlijk bijzonder. Er zijn namelijk in dit gebied veel speerpunten gevonden uit de prehistorie, waardoor we weten dat er toen ook al mensen in dit rondliepen. Omdat de stenen natuurlijk zo’n uniek uiterlijk hebben en bijzonder zijn in het gebied gaan er verhalen rond dat deze stenen een cult-plaats waren bij oude Germaanse stammen, maar helemaal zeker zijn we hier niet van. Later in de middeleeuwen werden er in de stenen een kerk geplaatst en trokken er een hoop pelgrims naar deze rotsen. Hoe dan ook, deze zandsteen formatie is bijzonder om te zien én op te klimmen, en heerlijk om te combineren met een boswandeling.

Spirituele betekenis van de stenen

Mede door de verre geschiedenis van de rotsformaties en de spirituele geschiedenis uit de middeleeuwen zijn de Externsteine nog steeds populair onder spirituele en esoterische groepen uit Duitsland. Zo vind er op 1 mei (tijdens de zonnewende) een festival viering plaats en komen deze groepen hier vaker samen. Mede hierdoor is wildkamperen en het gebruik van alcohol hier verboden.

Hoe kom je bij de Externsteine?

Deze stenen zijn behoorlijk populair in het gebied, dus zowel met de auto als het OV is de plek bereikbaar. Bij de Externsteine zelf vind je een grote parkeerplaats, maar doe je de korte wandeling die wij hebben gelopen dan kun je je auto ook ergens bij de route parkeren. Aan de ingang van het park bij de officiële parkeerplaats vind je ook een gezellig café/restaurant waar je lekker kunt lunchen of zoals wij een warme apfelstrudel kunt proeven.

Beklimmen van de rotsformatie

Wanneer je toch in het park bent kun je ervoor kiezen de stenen zelf ook op te klimmen, welke met een tof bruggetje aan elkaar zijn gekoppeld. Vanaf de bovenkant heb je een mooi uitzicht over de bossen en de rest van het park en het is natuurlijk tof om omhoog te klauteren via de steile trapjes. Entree kost drie euro per persoon en een kassa hiervoor vind je onderaan de stenen zelf. Wil je niet de stenen zelf beklimmen? Dan is de entree gewoon gratis.

Wandelen bij de Externsteine

Omdat het gebied rond de stenen ook mooi groen is kozen wij ervoor om de Bärensteinroute te volgen door het park. Zo combineer je een heerlijke wandeling door het bos met de prachtige stenen en als je wilt een tussenstop in het restaurant. Dit is een korte wandeling van ongeveer 1,5 uur waarbij je twee keer langs de Externsteine in het midden van de route komt.

De Hermannsweg, langeafstandsroute naar de Externsteine

Wil je liever een langeafstandswandeling maken met de Externsteine als toffe tussenstop? Kies dan voor de Hermannsweg, een 156 kilometer lange route door het Teutoburgerwoud. Deze route is een combinatie van natuur en cultuur. Je komt door zowel prachtige bossen, groene valleien, kliffen en schilderachtige dorpjes.

Combineer je bezoek met een trip naar Noordrijn-Westfalen

Onlangs bezochten we deze Externsteine in combinatie met een roadtrip door Noordrijn-Westfalen. Een ideale plek voor een tocht kort over de grens. Benieuwd naar meer tips voor de regio? Neem dan een kijkje op de website van NRW.

Nog meer reisverhalen over Noordrijn-Westfalen vind je op de website van NRW.

Mede mogelijk gemaakt door ‘The Ministry of Economic Affairs, Industry, Climate Action and Energy of the State of North Rhine-Westphalia’.

DagtochtDuitslandEuropaLangeafstandswandelingNationale parkenNatuurgebiedenNoordrijn-WestfalenTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

3 reacties. Reactie plaatsen

  • Graag zou ik op de hoogte gehouden willen worden

    Beantwoorden
    • Willemijn
      28 juli 2023 15:17

      Ha Jolanda,
      Leuk dat je het artikel hebt gelezen. Waar zou je graag van op de hoogte gehouden worden? 🙂

      Beantwoorden
  • Mooi om na been te gaan, dank. Maar nog dichterbij onze grens (nog geen uur rijden vanaf Oldenzaal) begint Teutoburgerwald al en kun je bv naar schattig stadje Tecklenburg en van daaruit mooie routes als Hexenpfad of Bergpfad, te combineren met Dörenter Klippen, ook heel mooie rotsformaties. Veel te zien dus in dit gebied.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.