De vijf mooiste bergtoppen van Kroatië

door

Kroatië is een land vol afwisseling: eindeloze kustlijnen, honderden kleine eilandjes, prachtige natuurparken en mooie berglandschappen. Klimmers en bergwandelaars kunnen er hun hart ophalen. Vanaf de bergtoppen leer je het Oost-Europese Kroatië kennen zoals je het nog nooit hebt gezien. Hieronder vijf bergtoppen in Kroatië die je zeker moet beklimmen.

Vijf bergtoppen in Kroatië die je absoluut moet beklimmen

Velebit – Sveto Brdo

Bergtop Sveto Brdo ligt in het Velebit-gebergte en heeft een hoogte van 1751 meter. Het gebergte is beschermd als nationaal park en je vindt er diepe ravijnen, indrukwekkende rotswanden en grotten. De kale top van Sveto Brdo is niet de hoogste in het gebied, maar wel de mooiste. De bergtop is te bereiken vanaf meerdere kanten en waar je ook begint; de klim duurt zo’n vijf tot zeven uur. Zodra je op de top staat vergeet je de vermoeidheid; het uitzicht op zee is adembenemend.

Kroatië bergtoppen tent
Foto: Aleksandra R Gospic

Gola Plješivica

Dit is een bergtop in het noordelijke deel van het Licka Plješivica-massief dat bij het Dinara-gebergte hoort. Het massief strekt zich uit in zuidoostelijke richting vanaf de Plitvice-meren. De top wordt ook wel de duivelstop genoemd. En die naam geeft je een aardige indicatie van de verraderlijkheid van deze beklimming. 

Kroatië bergtoppen
Foto: Aleksandra R Gospic

Dinara – Sinjal

De Sinjal is met 1831 m de hoogste top in het Dinara-gebergte. Veel klimmers hebben deze berg op hun klimlijstje staan. De unieke schoonheid van de bergweiden, bossen en kale rotsen in combinatie met rotsige kliffen en zee maken deze hike onvergetelijk. De top van het Dinara-gebergte is de enige top in Kroatië waarop wandelaars en klimmers hun bezoek moeten bewijzen met een foto en niet alleen met een stempel. Dat je het even weet. 

Kroatië bergtoppen hiken
Foto: Luka

Biokovo – Vošac

Het Biokovo-gebergte is het ruwste gebergte in Kroatië. Deze bergrug heeft een aantal trotse toppen, waarvan Vošac de mooiste is. De beklimming is erg steil en duurt zo’n vier tot vijf uur. Vanaf de 1421 meter hoge top heb je een van de mooiste uitzichten van Kroatië. Behalve de steile rots hellingen van het massief kun je vanaf hier ook de Makarska rivièra zien en de zee met de bekende eilanden Brac en Hvar. 

Foto: Ivo Biocina

Velika Kapela – Bijele Stijene

Velika Kapela is een uitgestrekt bosgebied en een van de meest indrukwekkende landschappen van Kroatië. Om de bergen te beschermen is de Bijele Stijene uitgeroepen tot natuurreservaat. Het pad naar de top heet ‘Vihoraski put’. De trail wordt gezien als een van de mooiste, maar ook meest veeleisende bergpaden in Kroatië. Je doet er ongeveer vier uur over om de top te bereiken. Het bekendste symbool van de berg zijn de rotsen Prsti (vingers): vijf natuurlijk gevormde steensculpturen op het hoogste punt die omhoog staan als een hand. 

BergenEuropaKroatiëTheHike.nlToplijstenTrekkingWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.