Hands in the air! Marko jumps at the top of the Pyhä-Nattanen Fell in the Urho Kekkonen National Park in 2019. Credits: Marko Krapu

De mooiste hikes van Finland volgens Marko Krapu (bezocht alle National Parken van Finland)

door


Onlangs was ik in Fins Lapland voor een toffe outdoor trip. Daar aangekomen had ik het geluk dat ik in contact kwam met Marko Krapu. Net als elke Fin is hij een outdoor en natuurliefhebber. Hij is een fanatiek trailrunner en houdt van lange hikes en runs door de bossen en de bergen. Ik schreef al eerder over hoe de Finnen één zijn met de natuur. Maar Marko zijn liefde voor de bossen gaat zo ver dat hij besloot om elk weekend een ander National Park te bezoeken en daar een run te organiseren met anderen. Ik wilde Marko graag spreken, omdat hij alle 40 National Parks die Finland rijk is, met een totale oppervlakte van bijna 10.000 vierkante kilometers aan bos, berg en meer, heeft bezocht én daar de mooiste tochten heeft gelopen. Als iemand weet waar je de mooiste hikes van Finland kunt lopen dan is het Marko wel! 

Mooiste hikes van Finland
Ulkona Perillä means Outside. At the destination. Marko sits at the top of the Kiilopää Fell in Urho Kekkonen National Park in 2019. Credits: Marko Krapu

De mooiste National Parks

Ik vroeg Marko point blank wat de mooiste National Parks zijn om heen te gaan. Maar dit bleek nogal een lastig antwoord te zijn om te geven. Logisch ook, want elk National Park heeft zijn eigen unieke vibe en mooie plekken. Nadat Marko me bleef vertellen dat het eigenlijk onmogelijk was om aan te geven wat de mooiste parken zijn, kon ik hem uiteindelijk wel overtuigen om met ons te delen wat zijn persoonlijke favorieten waren en vooral ook waarom juist die parken bij hem zijn blijven hangen. Ik mocht hem interviewen op voorwaarde dat ik zou beginnen met een huishoudelijke mededeling: In de Nationale Parken (en eigenlijk overal in de natuur) is het  verboden om je afval achter te laten. Er staat zelfs een fikse boete op als je je rotzooi niet meeneemt uit het park. Verder mag je in veel parken lekker kampvuurtjes stoken, maar er zijn wel regels over waar dat mag. Bij de informatiecentra van de parken kun je de juiste informatie per park vinden. Let daar dus op als je je gaat uitleven op de mooiste hikes van Finland. Dan kunnen we nu over naar het leuke gedeelte: het antwoord op de vraag welke National Parks in Finland Marko het mooiste vindt.

  • Urho Kekkonen National Park –  “I lost a piece of my heart there” zegt Marko. En dat is duidelijk te merken aan hoe hij vertelt over dit park. Zijn liefde voor de natuur in dit park komt duidelijk naar voren in hoe hij vertelt. Hij heeft het niet over een specifieke hike of over de omgeving. Hij heeft het vooral over het gevoel dat hij ervoer toen hij hier voor het eerst kwam. Alsof hij zich hier voor het eerst besefte hoe klein hij is in deze overweldigende natuur. Het Urho Kekkonen National Park loopt vanuit Lapland helemaal tot aan de Russische grens en Marko kwam hier voor het eerst vorig jaar. Inmiddels is hij er ook een tweede keer geweest en hij wil deze winter terug omdat hij specifiek in dit park het Noorderlicht wil bewonderen.
  • Nuuksio National ParkDit park ligt op slechts 25 minuten rijden vanuit hoofdstad Helsinki, waar Marko woont. Aangezien hij graag in de natuur is, komt hij hier vaak om te hiken of rennen. In dit park vind je heel veel grote meren, honderden heuvels en gorges die ontstaan zijn in de ijstijd. Dit park is volgens Marko één van de beste plekken om bessen te plukken zoals bosbessen en lingonbessen. Ook kun je hier wilde champignons vinden. Als je geluk hebt dan zie je hier eekhoorns van boom naar boom springen. In het eerste weekend van september wordt in dit National Park de Nuuksio Classic Trail Marathon gehouden. Marko was een vrijwilliger bij deze run en zegt dat deze marathon prachtig is door de runs dwars door de ongerepte natuur.
  • Hossa  dit park is het jongste National Park van Finland en is pas sinds 2017 geregistreerd. Dit park is uitermate geschikt voor families met kinderen, omdat de trails duidelijk aangegeven staan en redelijk makkelijk zijn om te lopen. Verder worden er hier veel andere activiteiten aangeboden. Marko komt hier zelf graag met zijn kids om te vissen, omdat de meren hier super helder zijn en vol zitten met verschillende soorten forel, zalm en baars. Marko vertelt hoe hij de grootste vissen meeneemt naar hun cabin en met zijn zoon klaarmaakt op de barbecue. Ik zie het plaatje helemaal voor me en als hij het zo vertelt lijkt vissen mij ook wel wat! Door de heldere meren is niet alleen vissen een aanrader, maar ook duiken in de meren is populair. Het zicht is fantastisch en daardoor kun je letterlijk in een hele andere kant van Finland duiken. 

De drie mooiste hikes van Finland

Het is natuurlijk interessant om te horen van iemand die alle 40 Nationale Parken heeft bezocht welke zijn drie favorieten zijn, maar laten we even niet vergeten dat Marko een fanatiek trailrunner en hiker is. Dus vroeg ik hem ook welke trails of wandelingen hem zijn bijgebleven. Dit zijn Marko zijn volgens hem de mooiste hikes van Finland en ik kan alvast verklappen.. ik wil terug naar Finland alleen al om deze hikes te lopen.

  • Ölökyn Ylitys Trail (5 km) –  Dit is een round trail, gelegen in het bovengenoemde Hossa National Park. Tijdens deze trail loop je langs het Julma-Ölkky Canyon meer. De kliffen zijn hier erg diep dus als je met kinderen loopt dan is dit een plek waar je even extra moet opletten, waarschuwt Marko. Hij geeft verder de tip om de trail te beginnen bij het eind en te lopen naar het begin. Op die manier is de trail minder technisch bij de West-kant van de canyon. Je kunt met een speciaal boottransport of met een kano ook het meer op en van de kliffen genieten vanaf het water. Tip voor als je in het park bent: Värikallio Rock Paintings zijn de grootste prehistorische rotstekeningen in Finland.
  • The Herajärvi Trail (30-60 km) – Als je van een uitdaging houdt, this is it! Koli National Park ligt in het Oosten van Finland. Historisch gezien is dit een bijzonder park, omdat er hier verschillende overblijfselen vanuit de steentijd zijn gevonden, maar verder zijn er over de jaren heen ook grote bosbranden geweest die mensen gebruiken om hun woud vruchtbaar te maken. Het is daarom een bijzonder park en je kunt veel leren over de historie van het land door dit park. Wat betreft de trail: die is heftig en de meeste mensen nemen er 2-4 dagen de tijd voor. Als je er vier dagen over doet, dan kun je uiteraard meer genieten van de verschillende wilderness cafe’s onderweg en het prachtige gebied vol met kruidachtig bos. Het is overigens ook mogelijk om de hike in één dag te doen. Sterker nog, Marko heeft deze trail meerdere keren gedaan tijdens Vaarojen maraton (The Marathon of Dangers) en die heeft hij elke keer binnen 20 uur gelopen. Tip: het beste uitzicht in het park is op de top van de Ukko-Koli Hill. Je kunt hem op hiken, maar deze top is ook met de auto te bereiken.
  • The Riisin Rietas Trail – De afstand voor deze trail is variabel, omdat er verschillende startpunten zijn die je hier kunt vinden. Deze roundtrail is favoriet omdat de trail langs de mooiste uitkijkpunten komt. En extra tof aan deze trail is dat je langs verschillende landschappen komt. Zo is er een stuk waarbij je eerst over het park uitkijkt en even later sta je aan de voet van een prachtig moeras. Marko vertelt dat hij zich een aantal keer heeft afgevraagd of dit daadwerkelijk hetzelfde park was. Tip: maak een ommetje naar Ikkunalampi Pond, een paar honderd meter van de trail af, op de Riisin Rääpäsy trail (ook een mogelijke trail, maar niet favoriet van Marko. Just saying.) Bij de pond staat een bankje vlakbij de oever en dit is de perfecte plek voor een lunch of snack terwijl je een top uitzicht hebt. 
Mooiste hikes van Finland
Credits: Marko Krapu

Finlands populairste hike

In het Oulanka National Park vind je de legendarische Karhunkierros Trail. Dit is veruit de populairste hike van Finland en ook wel bekend als de Bear’s Trail. Officieel is deze trail 82km lang, maar je kunt ook verschillende startpunten kiezen als je bijvoorbeeld een stuk van de trail wilt lopen. Als je ervoor kiest om vanuit het Noorden deze trail te doen, bereid je dan voor op een aantal zware en steile klimmen. 

Extra tip: Als je met kinderen gaat hiken dan is een geschikte variatie op de Karhunkierros trail de Pieni Karhunkierros Trail  van 12 km. En als je juist wat meer uitdaging wilt en in bent voor een wedstrijdje dan kun je meedoen aan de NUTS Karhunkierros Trail. Je kunt kiezen voor routes vanaf 34 km tot maximaal 166 km. Wees er wel snel bij, want de inschrijvingen voor deze trailrun zijn altijd binnen een paar uur uitverkocht. 

Bonus tip: Welcome to the hell

Als afsluiter heb ik nog 1 must visit voor je. Marko zei over deze plek letterlijk tegen mij: “Want to go to hell? Because this would be your chance”. Bij Helvetinjärvi National Park staat schijnbaar zelfs een bord bij de ingang van het park “To the Hell.” Het park is bekend om zijn twee ‘Hells’. De eerste is Helvetinjärvi (Hell’s Lake), omringd door ruige kliffen. De tweede is Helvetinkolu Gorge (Hell’s Hole). Het is de beroemdste kloof in het gebied en hoort zeker op het lijstje van mooiste hikes in Finland. De gorge is smal en de trail daalt steil af naar het meer. Dit zorgt voor een spectaculaire ervaring en mooie views. Tip: neem je zwemkleding mee. Waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt bij Finland, maar er is hier een fijn strandje aan het meer waar je kunt zwemmen en chillen. Sommigen kamperen zelfs hier bij Haukanhienta beach. 

Mooiste hikes van Finland
Raahe trail run – polkujuoksu. Credits: Marko Krapu

Nog meer hike inspiratie voor Finland?

Als je na het lezen van dit artikel nog niet zeker weet of Marko en ik wel écht de mooiste, beste en tofste parken en hikes voor je hebben uitgekozen dan kun je altijd nog meer informatie vinden via Visit Finland. Mocht je er één hebben gevonden (of gedaan natuurlijk) die ook nog de moeite waard is om te delen, laat het dan vooral weten in de comments. #sharingiscaring

DagtochtEuropaFinlandLangeafstandswandelingTheHike.nlToplijstenWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

1 reactie. Reactie plaatsen

  • Fantastisch om zoveel over hiken in Finland te lezen, Finland wordt te vaak achtergesteld als hike bestemming in Scandinavië. Wij zijn verliefd geworden op Finland met name door de diversiteit van de nationale parken. En Urho Kekkonen is ook onze favoriet! Wij hebben 300 meter naast naast het park gewoond voor een half jaar en elk vrij moment waren wij in het magische nationale park te vinden. nationalparks.fi heeft al de informatie die je nodig hebt van alle nationale parken, alle hutten zijn gratis en er zijn ook opties om een deel van de hutten te reserveren. De hutten zijn in goede standaard uitgerust met keuken, vaak inclusief gas, bedden met matras, brandhout, recycle hut en toilet. De paden zijn altijd goed gemarkeerd. We kunnen niet wachten om weer terug te gaan… Maar eerst onze 5000+km LAW afronden…

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.