5 x de mooiste hikes in Letland

door


Het groene Letland staat misschien niet bij iedereen op de radar maar deze bestemming is bijzonder mooi om in te hiken. Wist je bijvoorbeeld dat bijna de helft van Letland uit bos bestaat? Dat betekent prachtige vergezichten, enorme biodiversiteit en uitdagende terroirs tijdens een hike in dit prachtige land in het oosten van Europa. Weten welke outdoor-bestemmingen jij in Letland echt niet wilt missen? Wij zetten de top vijf mooiste hikes in Letland alvast voor je op een rijtje!

Hikes in Letland; de ultieme combinatie van natuur en historie

Om even warm te lopen beginnen we met een gemakkelijke, korte hike gevuld met prachtige natuur en rijke historie. Deze hike van drie kilometer begint in Ezere, een klein plaatsje op de grens van Litouwen ten zuidwesten van de hoofdstad Riga. De route volgt een pad door het bos en langs het douanegebouw waar de Duitsers aan het einde van de Tweede Wereldoorlog de overgaveacte tekenden. In het bos verstoppen verschillende hertsoorten zich, stalken lynxen hun prooi en nestelen verschillende vogelsoorten zich in de toppen van de bomen. Wie weet kom je een van deze bijzondere diersoorten wel tegen tijdens een tochtje! Van alle hikes in Letland, mag deze zeker niet ontbreken!

Oeroude vallei

Nu de spieren warm zijn vervolgen wij onze hikes in Letland tocht, met een hike langs de Amata-rivier, een oeroude rivier die een prachtige zandstenen vallei heeft achtergelaten. Het 21 kilometer lange pad baant zich een weg langs de rivierbedden, soms langs de lage kant van de vallei en andere keren op de rand van de vallei. De rivier biedt zich ook voor verschillende watersportactiviteiten, zoals suppen en raften. Een ideaal gebied om in de zomer te bezoeken, een verfrissende duik of een avontuurlijke wateractiviteit combineer je dan met een uitdagende hike door deze vallei.

hikes in Letland rivierEen rondje om Cēsis

Op ongeveer 100 kilometer in noordoostelijke richting vanaf Riga ligt het plaatsje Cēsis. Een historisch stadje omringt door een prachtig boreaal bos met een kasteel in het midden van het stadje. Je kunt hier genieten van 13de-eeuwse bouwwerken of het pad rondom het stadje volgen. Deze relatief zware hike van 21 kilometer loopt door Gauja National Park en biedt geweldig uitzicht op de Gauja-rivier, de vallei gevormd door de ijstijd en de boreale bossen. Voor de minder ervaren hiker is het ook mogelijk een kortere route van acht kilometer te volgen.

hikes in LetlandHet pad van de Oude Ridder

Het pad van de Oude Ridder, zoals dit pad genoemd wordt, is niet bedoeld voor de onervaren hiker. Dit pad begint en eindigt in Valmiera, in de buurt van Cēsis. De route verbindt de Letse Hanzesteden, Valmiera en Cēsis en is 46 kilometer lang. Op de route loop je door prachtige natuur en langs kolkende rivieren die na eeuwenlange erosie valleien van zandsteen en dolomiet achter hebben gelaten. Doordat het pad ook langs Cēsis komt, kun je dit goed combineren met een bezoek aan het kasteel – mocht je hier de energie nog voor hebben. 

De ultieme hike voor de actieve vogelaar

Is 46 kilometer je te kort? Dan kun je ook een rondje om het Burtnieki meer lopen. Deze route is 70 kilometer en geeft je een unieke kans zeldzame dieren te zien. De route begint ten noorden van Valmiera en gaat helemaal rondom het meer. Dit meer is een broedplaats voor allerlei vogelsoorten – de ideale hike voor de actieve vogelaar dus.

hikes in Letland ooievarenHet groene Letland

Het is wel duidelijk dat het groene Letland prachtige natuur heeft te bieden – het is vooral aan te raden dit in al haar glorie te bekijken tijdens de herfst. Het weer is dan misschien wat minder gunstig, maar dat kan de pret niet drukken wanneer de bomen hun groen vervangen met de verschillende herfstkleuren. Daarnaast is Letland een geweldige bestemming voor natuurliefhebbers die graag ooievaars willen zien. Letland wordt thuis genoemd door zes keer zoveel ooievaars dan in heel West-Europa gecombineerd te vinden zijn. Verder kun je vier van de Europese Big Five in Letland tegenkomen namelijk de wolf, lynx, bruine beer en de eland. Pak jij je koffer voor de mooiste hikes in Letland alvast in?

DagtochtEuropaTheHike.nlToplijstenWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.