Bewonder en bewandel de mooiste eilanden van Kroatië

door

De kust van Kroatië wordt gekarakteriseerd door de 1244 eilanden die het land rijk is. Veel van deze mooie eilanden die Kroatië rijk zijn, zijn te bezoeken. Een groot aantal heeft prachtige bergen die direct uit de zee omhoog komen. Ga je op vakantie naar de Kroatische kust, dan is het zeker een goed idee om een bezoek te brengen aan deze eilanden en ze te beklimmen. Omdat de bergen niet heel hoog zijn, zijn ze over het algemeen goed te bewandelen. Er zijn ook eilanden in Kroatië die behoren tot de mooiste nationale parken van het land.

De mooiste eilanden van Kroatië

Geneeskrachtige klim naar de top van Osorščica op Lošinj

Een van de meest aantrekkelijke eilanden van Kroatië om te beklimmen is Lošinj. Op dit en de nabij gelegen eilanden in dezelfde archipel liggen wel 250 kilometer wandelpaden. Er zijn verschillende wandelingen uitgezet, voor ieder niveau wandelaar. Je kunt vanuit Ćunski, Osor of Nerezine de berghut Sveti Gaudent bereiken. Een klim naar de berg Osorščica (588m) brengt je in ongeveer 25 kilometer naar een prachtig uitzichtspunt over de Kroatische kust. De archilpel waar Lošinj deel van uitmaakt, staat bekend om haar unieke klimaat. Met meer dan 2500 uur zon per jaar wordt daarvan gezegd dat ze geneeskrachtig werkt. Bovendien groeien er op en rond Lošinj meer dan 1200 verschillende plantensoorten en vind je er veel diersoorten. Je kunt zelfs dolfijnen spotten. 

Losinj eilanden Kroatië
Foto: Zoran Jelaca

Kamenjak op Rab: genieten van het uitzicht

Het eiland Rab heeft misschien wel de mooiste zandstranden van Kroatië. Maar we gaan natuurlijk niet alleen luieren op dit  Happy Island. Er zijn namelijk wel 200 kilometer wandel en klimpaden en de omgeving is zo mooi groen, dat dat wel uitnodigt voor een lekkere wandeltocht. Vanuit de stad Rab kun je in anderhalf uur de top van de berg Kamenjak bereiken. Op de top is en klein restaurantje om even te genieten van het uitzicht op de Velebitberg en de Kvarner-baai. Omdat de hoogteverschillen niet zo groot zijn en de klim geleidelijk gaat, zou het ook voor de niet ervaren wandeling geen probleem moeten zijn om dit mooie Kroatische eiland te beklimmen. 

Mooiste eilanden van Kroatië Rab

Stijle kliffen en natuurschoon in natuurpark Telašćica op Dugi otok

Durf jij naar beneden te kijken als je langs een afgrond aan het klimmen bent? Het bergpad dat door het natuurpark Telašćica op het eiland Dugi otok loopt, is een van de spannendste bergpaden in Kroatië. De route loopt vlak langs de rotsachtige kust met diepe klippen die op sommige plekken bijna 180 meter hoog zijn. In het binnenland is de bijzondere grot Strašna peć te bewonderen en het bijzondere zeer zoute meer Mir. Wil je genieten van een mooi uitzicht op de eilanden bij Zadar, beklim dan de bergtop Orljak (301 m).

Mooiste eilanden van Kroatië Dugi Otok

De top van de eilanden: Vidova gora op Brač

De hoogste berg van de Kroatische eilanden is Vidova Gora op Brač. Je kunt op twee manieren de top bereiken. De beklimming die begint op het Kneževravan-plateau, nabij Nerežišća is niet moeilijk. De beklimming vanaf de landtong van Zlatni rat bij Bol is mooier, maar ook moeilijker. Het bergpad begint bij de kerk van de Heilige Maagd Maria van de berg Karmel, loopt verder door het verlaten gehucht Podborje en over rotsachtige terrein in twee uur naar de top van 780 meter hoogte. Op Brač kun je ook Blaca-woestijn, de Zmajeva spilja (drakengrot) bij Murvica of de natuurlijke stenen brug Koloč bezoeken.

Kroatië Murvica Brac
Foto: Aleksandar Gospic

Vis, klein eiland met hoge toppen

Vis is relatief klein maar perfect om te beklimmen. Het hoogste punt ligt boven de 500 meter en het hele eiland is bedekt met een netwerk van bergpaden. De hoogste top is de Hum (587 m), maar de meeste klimmers op dit Kroatische eiland bezoeken de kapel van Sveti Duh (de Heilige Geest). Vanaf daar zie je beneden in de mooie baai de aantrekkelijke kustplaats Komiža liggen en het eilandje Biševo. Op mooie dagen ontwaar je ook de vulkanische rots Jabuka aan de horizon. Een bezoek aan Vis maakt een trip naar de Kroatische eilanden bijzonder. 

Mooiste strand van Kroatië Vis

In de voetsporen van Odysseus

Mljet heeft een rijke historie, hier kun je in de voetsporen treden van Odysseus. Op dit Kroatische eiland bevindt zich namelijk de grot waar de held van Homerus verbleef nadat hij schipbreuk geleden had. Mljet wordt gekarakteriseerd door een steile ontoegankelijke kust. Maar in het nationaal park op het westelijke deel zijn verschillende bergpaden goed gemarkeerd en kun je de toppen Montokuc, Gradina en Veliki Planjak beklimmen. Vanuit de hoogte zie je de meren Malo jezero en Veliko jezero. Mljet leent zich uitstekend voor een driedaagse wandeltocht door dit prachtige groene eiland voor de kust van Kroatië.

Mooiste kasteel van Kroatië Mljet
Foto: Ivo Biocina KNTB

EuropaKroatiëTheHike.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.