De Jubiläumsgrat; de ultieme Alpine hike in Duitsland

door

In Duitsland hebben de lokale bergbeklimmers het nog weleens over de Jubi‘. Het lijkt dan misschien over iets schattigs te gaan, maar in werkelijkheid hebben we het hier over één van de meest adembenemende Alpine hikes in Duitsland. De Jubiläumsgrat heeft alles in zich. Iedere bergbeklimmer met enige ambities moet deze tour dus één keer in z’n leven gedaan hebben. Startend vanaf de Zugspitze loop je gedurende acht uur over een smalle graat, boordevol moeilijke passages en adembenemende vergezichten. Eindbestemming: de niet minder imposante Alpspitze. Ben jij klaar voor het avontuur?

De Jubiläumsgrat heeft het in zich

Voor het succesvol volbrengen van de Jubiläumsgrat is dus enige ervaring vereist. Het gaat hier namelijk om een Alpine hike. Je gaat dus van de gebaande paden af. Daarnaast zijn op grote gedeeltes van de tour klimcapaciteiten gevraagd. Op de meest moeilijke gedeeltes zul je jezelf moeten zekeren. Als klap op de vuurpijl mag ook je Via Ferrata set niet ontbreken, want op de Jubiläumsgrat kom je passages in de categorie D tegen.

Hoe de route precies verloopt vind je op deze kaart. In totaal ben je zo’n acht tot negen uur op de graat. Dat is dus best wel lang. Er is slechts één mogelijkheid om tussendoor af te dalen. Deze escape vind je op ongeveer de helft van de route. Als je dus aan deze route begint, moet je van tevoren goed het weer checken. Je hebt namelijk de hele dag goed zicht nodig.

De Jubiläumsgrat

Adembenemende vergezichten op de Jubiläumsgrat

Tijdens het bedwingen van de Jubiläumsgrat kom je over verschillende toppen die deel uitmaken van het Wendelstein massief. Naast de Zugspitze passeer je de Höllentalspitzen en de Hochblasen. Je eindigt op de Alpspitze. Hoogtevrees is niet je allerbeste vriend op deze tour. Zo kijk je dikwijls zowel links als rechts ruim 1.000 meter naar beneden.

Concentratie is dus tijdens de gehele tour gevraagd. Zeker op de gedeeltes waar je zonder zekering gaat rotsklimmen is techniek, concentratie en vertrouwen een must. In ruil voor deze adrenalinekick krijg je prachtige uitzichten en een heel tof avontuur terug. Want wie kan er nou zeggen dat hij of zij meerdere uren de meest lastige passages op hoogte heeft getrotseerd?

Credits: Lennart Borstelmann – Unsplash

Hoe zwaar wil je de Jubiläumsgrat maken?

De Jubiläumsgrat begint op de Zugspitze op bijna 3.000 meter. Nu vraag je jezelf misschien af, hoe kom ik daar? Hele goede vraag. Er zijn namelijk meerdere manieren om bij de start van de tour te geraken.

We beginnen met de makkelijkste. Er gaat namelijk een kabelbaan omhoog naar de top van de Zugspitze. Vanaf de Eibsee brengt de Zugspitzebahn je in luttele minuten naar het hoogste punt van Duitsland. De hikers die voor de Jubiläumsgrat gaan nemen vaak de eerste gondel om 8 uur. Zo heb je voldoende tijd om de oversteek van minimaal acht uur te volbrengen.

Credits: Kilian Karger – Unsplash

Variant twee is uitdagender

De tweede variant is wat lastiger, maar stiekem misschien wel leuker. Je kunt de Zugspitze namelijk ook gewoon beklimmen, om de dag erna de Jubiläumsgrat te doen. Twee uitdagende tours in één weekend dus.

De Zugspitze kun je op verschillende manieren bedwingen. We schreven onlangs al eens over de variant door het Höllental. Dit is de meest spectaculaire manier om bij de top te komen, maar ook meteen de langste en zwaarste. In dit geval is de snelste en makkelijkste route misschien wel beter. Deze wordt de Stopselzieher genoemd en begint bij de Eibsee. Hiervoor heb je voor een klein gedeelte van de klim een Via Ferrata set nodig, maar die heb je toch al bij je.

Voordat je begint aan de Jubiläumsgrat de volgende dag overnacht je op grote hoogte. Direct onder de top van de Zugspitze ligt namelijk het Münchner Haus. Hier breng je de nacht door. Tip: sta vroeg op de volgende dag om de grote drukte voor te blijven. Wie voor 8 uur aan de Jubiläumsgrat begint, is er zeker van die in alle rust te kunnen volbrengen.

De Jubiläumsgrat
Credits: Maja Kochanowska – Unsplash

Haasten voor de laatste gondel

Het eindpunt van de Jubiläumsgrat is dus de Alpspitze. Maar vanaf daar moet je dus nog terug zien te komen in het dal. Klein probleem: de Alpspitze ligt op ruim 2.600 meter hoogte en vanaf de top gaat geen kabelbaan. Verder afdalen dus, maar gelukkig is het pad, op een kleine Via Ferrata na, niet meer moeilijk.

Eén van de redenen waarom wandelaars zo vroeg van start gaan, is omdat ze aan het einde van de route de laatste gondel willen pakken naar Garmisch-Partenkirchen. Vanaf de Alpspitz kun je het beste naar de Alpspitzbahn lopen. De laaste gondel gaat in het hoogseizoen rond vijf uur.

Het komt vaak voor dat het wandelaars niet lukt om de laatste gondel te nemen. Gevolg: nog eens 1.000 meter naar beneden wandelen, terwijl je kuiten al aan het verzuren zijn. Dit wil je dus voorkomen. Maar zelfs als je het laatste eind al naar beneden moet lopen, de Jubiläumsgrat is en blijft één van de spectaculairste hikes in de noordelijke Alpenketen.

AlpenBergenDuitslandEuropaTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.