De 5 mooiste herfstwandelingen in het Zwitserse Ticino

door

Ook in het Zwitserse Ticino is de herfst aangebroken. Langzaam verandert het landschap in een prachtig kleurenpalet. De zon is nog steeds aanwezig om de bossen te verwarmen, maar tegelijkertijd hangt er een koel briesje in de bergen. In de natuur kan je al volop genieten van de schitterende herfstsferen. Daarnaast is dit de perfecte tijd om waanzinnige herfstplaatjes te schieten. Wij zetten de 5 mooiste herfstwandelingen in Ticino voor je op een rijtje!

Herfst in Ticino

In Ticino valt vanalles te beleven in het najaar. Zo kan je wandelpaden door de bergen verkennen, een gezellige fietstocht maken, een dagje meedoen aan de wijnoogst of wijnen proeven in één van de gerenommeerde wijnhuizen van het kanton Ticino. Deze activiteiten maken je bezoek aan het gebied echt onvergetelijk. Voor wie het herfstlandschap van het kanton liever te voet wil ontdekken, kan ook enkele van de wandelingen door de kastanjebossen proberen. Bovendien zijn er tal van lokale eetfestivals met een verscheidenheid aan regionale producten. Kortom, er is voor ieder wat wils!

1. Van Monte Tamaro naar Monte Lema

Deze wandeling behoort zeker tot één van de mooiste herfstwandelingen van Ticino. In dit gebied is er meer dan 90 kilometer aan wandelmogelijkheden. De populairste wandelroute op deze berg loopt tussen de Monte Tamaro en de Monte Lema. De route is ongeveer 13 kilometer lang en wordt gemiddeld in ongeveer 5 uur afgelegd. Tijdens de hike kom je uitkijkpunten tegen over zowel de Locarno en Lugano regio’s en hun valleien en meren.

De tocht begint in Rivera, vanaf waar je binnen enkele minuten de Alpe Foppa (op 1530m) kan bereiken dankzij een gondel. Hier vind je de bekende Santa Maria degli Angeli kerk, ontworpen door architect Mario Botta in de jaren negentig van de vorige eeuw. In de Tamaro regio valt nog een hoop meer te beleven. Op de berg vind je een avonturenpark met rodelbaan, ook kan je er paragliden, mountainbiken en nordic-walken. Daarnaast maken de restaurants, de cultuur en de pure diversiteit van de Tamaro regio het tot een uitzonderlijke bestemming voor amusement en recreatie.

Herfstwandelingen Ticino
Copyright by: Switzerland Tourism – By-Line: swiss-image.ch/Jan Geerk

2. Het pad van Monte Generoso

Van de Apennijnen tot aan de Alpen, het panoramische uitzicht vanaf de Monte Generoso is één van de meest spectaculaire in Ticino en misschien zelfs van heel Zwitserland. Kenmerkend voor dit gebied zijn de nevère en cilindervormige stenen structuren die ooit werden gebruikt om melk op te slaan. Er zijn veel verschillende wandelingen die naar de top van Monte Generosso leiden, de meeste routes kan je hier vinden.

Je kunt de trein nemen vanuit Riva San Vitale, wandelen vanuit Mendriso of naar het station Bella Vista rijden om de wandelroute te beginnen. Eenmaal boven aangekomen kan je genieten van adembenemende uitzichten over zowel Zwitserland als Italië, erg bijzonder! Je kunt een hapje eten in één van de restaurants, hier kun je regionale producten proeven die op de berg zijn gemaakt. Indrukwekkend is ook het bouwwerk Fiore di Pietra, oftewel steenbloem. Het werd gebouwd door de beroemde Ticino architect Mario Botta. Aan het eind van de route kan je met de trein terug naar Bellavista.

Herfstwandelingen Ticino Zwitserland
Copyright by Ticino Turismo Byline: swiss-image.ch/Loreta Daulte

3. De Tibetaanse Brug Carasc

Ook deze hike mag zeker niet ontbreken in het lijstje van de mooiste herfstwandelingen van Ticino. Het pad begint door wijngaarden en kastanjebossen en biedt een prachtig uitzicht op de Magadinovlakte en het Lago Maggiore. Na het passeren van verschillende kleine nederzettingen en het volgen van de borden naar Curzútt, bereik je de Tibetaanse brug. Deze hangbrug verbindt de heuvel van Sementina met de Monte Carasso. De brug is adembenemend mooi, heeft een lengte van 270 meter en hangt 130 meter boven het dal. Lariksplanken, een veiligheidsdraadwerk aan de zijkanten en een leuning maken de oversteek veel gemakkelijker en veiliger.

Het is een unieke en spannende ervaring om de loopbrug over te steken, maar misschien niet geschikt voor mensen die last hebben van hoogtevrees ;). Eenmaal aan de overkant van de brug kan je de hike voortzetten. Na ongeveer 8 kilometer en circa 4 uur komt deze schitterende tocht aan zijn einde.

4. Val Calnègia, de zwevende vallei

Tijdens deze wandeling volg je een oude trekroute en word je verrast door een uniek landschap van een zonnig dal. Als je de top van een majestueuze waterval hebt bereikt, kijk je uit over stapels stenen en keien verspreid over de weilanden en bossen van de vallei. De tocht langs deze vallei bedraagt ongeveer 8 kilometer en duurt gemiddeld 3,5 uur. Met een hoogteverschil van slechts 200 meter wordt deze hike als ‘makkelijk’ beschouwd, dus ideaal voor families.

De tocht brengt je langs 3 verschillende valleien. De eerste, Puntid, ligt net iets na een prachtige kloof en bevat uitnodigende hutten en een elegante brug. De tweede, Gerra, dankt zijn naam aan de uitgestrekte overstromingszone, waardoor stenen hier zonder twijfel het gebied domineren. In vallei Gerra zijn onder de rotsen grotwoningen uitgegraven, deze werden gebruikt als opslagruimte voor zuivelproducten en voor beschutting tegen de hitte. Onder de keien van de laatste vallei, Calneggia, zijn ook talrijke kelders aangelegd.

Copyright by: Switzerland Tourism – By-Line: swiss-image.ch/Roland Gerth

5. Naar de Tremorgio en Morghirolo Meren

Last but nog least willen we deze hike langs de Tremorgio en Morghirolo meren benoemen in dit lijstje! De route is bijna 24 kilometer lang en wordt gewoonlijk in 2 dagen afgelegd. Het pad kronkelt door weelderige, met bloemen bedekte weiden en rotsachtig terrein. De wandeling begint bij Rodi Fiesso, met een klim van ongeveer 900 meter bergopwaarts. Wil je je energie besparen? Dan is het Tremorgiogebied te bereiken via een gondel die vertrekt vanaf het dal. Vanaf Capanna Tremorgio gaat het pad verder naar de Campolongo-vlakte. Het panorama wordt gedomineerd door de berg Pizzo Prèvat. Langs de Campolongo geo-tourismepaden geven bewegwijzeringsborden informatie over de geologie, de mineralogie, de flora en de fauna van het gebied. Na een overnachting in een berghut kan de tweede dagwandeling beginnen. Meer informatie over deze tweedaagse hike vind je hier.

Een bezoek aan Ticino

Heb jij ondertussen zin gekregen om de mooiste herfsthikes in Ticino te maken? Dan raden we zeker aan om een bezoek te brengen aan Ticino! Als je van plan bent om een trip naar Zwitserland te plannen check dan zeker de website van Interhome voor de mooiste vakantiehuizen in de regio. Veel plezier!

EuropaTheHike.nlToplijstenWandelroutesZwitserland

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.